Eating In Indonesian Style

Photo-La Min Naing

    ဒီတစ္လမွာေတာ့ People ရဲ႕ ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ အာရွေဒသရဲ႕ အရသာကို ျမည္းစမ္းၾကည့္ႏိုင္ဖို႔ အင္ဒိုနီးရွား ႐ိုးရာအစားအစာမ်ားကို တင္ဆက္ေပးဖို႔ ေရြးခ်ယ္ခဲ့ပါတယ္။ ။ People's Park  
မွာ ဖြင့္လွစ္ထားတဲ့ Ayam Penyet AP Myanmar Indonesian Restaurant က အင္ဒို႐ိုးရာ အေငြ႕အသက္မ်ားနဲ႔ ဟင္းလ်ာမ်ားကို စာမ်က္ႏွာေပၚမွတစ္ဆင့္ အႀကိဳျမည္းစမ္းၾကည့္ႏိုင္ေအာင္ တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။

Ayam Penyet AP
    Ayam Penyet AP က အင္ဒိုနီးရွား႐ိုးရာ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အေရွ႕ဂ်ာဗား၊ အေနာက္ဆူမားၾတား ျပည္နယ္ေတြမွာ အဓိက စားသံုးေလ့ရွိပါတယ္။ Ayam Penyet AP အမည္ရ ၾကက္ေၾကာ္ကိုေတာ့ အေရွ႕ဂ်ာဗားရဲ႕ ထင္ရွားေက်ာ္ၾကားတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးလို႔ေတာင္ သတ္မွတ္ထားၾကပါတယ္။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
    ၾကက္သားရင္အံု၊ ၾကက္ေပါင္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး (Bumbu Ayam Penyet)လို႔ေခၚတဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္(Spices) ေတြ ပါ၀င္တဲ့ေဆာ့နဲ႔ တစ္နာရီခန္႔ၾကာေအာင္ အရင္ဆံုးျပဳတ္ရပါတယ္။ အနံ႔အရသာ ေမႊးႀကိဳင္ေစဖို႔ စပါးလင္၊ ေရွာက္ရြက္၊ ပဒဲေကာေတြကို ၾကက္ျပဳတ္တဲ့အခါ ထည့္ျပဳတ္ေပးပါတယ္။
    Tepung KFC  ၊ Topioca စတဲ့ အေၾကာ္မႈန္႔မ်ား ၊ ၾကက္ဥ ၊ Sebuk jintan Buah Ketas (အင္ဒိုနီးရွား အစားအစာမ်ားမွာ သံုးေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းခတ္တစ္မ်ဳိး)တို႔ကိုေရာၿပီး အရည္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ အထဲမွာ ျပဳတ္ထားတဲ့ၾကက္သားကိုႏွစ္ၿပီး ေၾကာ္ေပးရပါတယ္။ ႂကြပ္ရြေအာင္ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကို အနည္းငယ္ထုေပးၿပီးေနာက္  Sambal Sauce ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သခြားသီး၊ ဆလပ္ရြက္၊ ကန္စြန္းရြက္တို႔နဲ႔ လွပေအာင္ျပင္ဆင္ၿပီး တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။  
    ၾကက္သားေၾကာ္နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးမယ့္ Sambal Sauce ကို Bumbu Sambal Ayam လို႔ေခၚတဲ့ င႐ုတ္သီးအႏွစ္ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ အခ်ဳိးက်ေရာေႏွာဆီသတ္ၿပီး ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။

Redang Ayam Sapi Padang Asli
    ၾကက္ေပါင္၊ ၾကက္ရင္အံု စတာေတြကို အရင္ေၾကာ္ထားၿပီး အုန္းႏို႔ထည့္ထားတဲ့ Bumbu Ren-dang Sauce နဲ႔ ျပန္လံုးခ်က္ရပါတယ္။ ဒီဟင္းပြဲကို Dry Curry လို႔လည္း ေခၚေလ့ရွိပါတယ္။
    Bumbu Rendang Sauce ကို အုန္းႏို႔နဲ႔ ခ်က္တဲ့အခါမွာ အခ်ိန္သံုးနာရီေလာက္ေပးၿပီး ဟင္းအႏွစ္ရလာေအာင္ ခ်က္ေပးရပါတယ္။ အုန္းႏို႔ပါ၀င္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္  အရသာခပ္ဆိမ့္ဆိမ့္နဲ႔ ရနံ႔ေမႊးေမႊးနဲ႔ စားသံုးရမယ့္ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သခြားသီး၊ ပဲျပားတို႔နဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

Sayur Pecel
    ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲသီး၊ ေဂၚဖီ၊ သခြားသီးတို႔ကို ေရာျပဳတ္ၿပီး Spicy Peanut Sauce  ေတြကို အေပၚက ေလာင္းေပးပါတယ္။ စားခါနီးမွာ သမသြားေအာင္ ေမႊေနာက္ၿပီး Keropok လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဒိုနီးရွား ငါးမုန္႔ေၾကာ္နဲ႔တြဲၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ အဆိမ့္နဲ႔ အစပ္အရသာပါတဲ့ အရြက္သုပ္ (Salad) တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။

Bakso Mee
    Bakso Mee ကေတာ့ အင္ဒိုနီးရွားမွာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ Bakso  ဆိုတာက အင္ဒိုနီးရွားလို အမဲသားလံုးလို႔ အဓိပၸာယ္ရၿပီး  အင္ဒိုနီးရွားကလာတဲ့ အမဲသားလံုး၊ အမဲျပဳတ္ ရည္နဲ႔ ေခါက္ဆြဲ၀ါကို တြဲဖက္ၿပီး စားသံုးရတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ အမဲသားဟင္းရည္က အခ်ဳိအရသာျဖစ္ၿပီး ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ ရနံ႔နဲ႔ ေခါက္ဆြဲရဲ႕ အရသာကို တြဲဖက္ခံစားရမွာပါ။ ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြ မုန္႔ဟင္းခါးကို ႏွစ္သက္ၾကသလိုပဲ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံမွာလည္း Bakso Mee ကို လူတိုင္းနီးပါး ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ မၾကာခဏ စားသံုးေလ့ရွိၾကတယ္လို႔ သိရပါတယ္။