မူပိုင္အရသာမ်ားနဲ႔ ႐ိုးရာအစားအစာ

ဒီတစ္လမွာေတာ့ တိုင္းရင္းသား ႐ိုးရာအစားအစာမ်ားကို တင္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္။ ႐ိုးရာအစားအစာမ်ားဆိုတဲ့အတိုင္း ဆီနည္းၿပီး ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားရဲ႕ လတ္ဆတ္တဲ့ အရသာကို အဓိက ဦးစားေပးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ ဟင္းလ်ာမ်ားလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ တိုင္းရင္းသားဓေလ့အတိုင္း  ႐ိုးရွင္းလြယ္ကူစြာ ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ေပမယ့္ အနံ႔အရသာမွာေတာ့ မူပိုင္ပံုစံကိုယ္စီရွိေနၾကတဲ့ ဟင္းပြဲမ်ားကို ဇူလိုင္လရဲ႕ Menu အျဖစ္ တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။  ဟင္းပြဲမ်ားကေတာ့ စမ္းေခ်ာင္းၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာင္းကုန္းလမ္းေပၚမွာတည္ရွိတဲ့ ေရႊၾကာနီ တိုင္းရင္းသား႐ိုးရာဆိုင္မွ ဟင္းပြဲမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ 

မြန္တံငါသည္ဟင္း

ဂဏန္း 
ပုစြန္
ျပည္ႀကီးငါး 
ငါး
င႐ုတ္သီးစိမ္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ 
ၾကက္သြန္နီ
နႏြင္းမႈန္႔
ငံျပာရည္
သံပုရာသီး

ပထမဆံုး ဂဏန္း၊ ပုစြန္၊ ျပည္ႀကီးငါး၊ ငါး တို႔ကို ေရေဆး သန္႔စင္ၿပီး ေရေႏြးနဲ႔မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာေအာင္ျပဳတ္ေပးရပါမယ္။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ဂဏန္း၊ ပုစြန္၊ ျပည္ႀကီးငါး၊ ငါး ေတြကို ဆယ္ၿပီး သပ္သပ္ခြဲထားပါ။ ၿပီးေနာက္ ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကို ဆီအနည္းငယ္၊ နႏြင္းအနည္းငယ္နဲ႔ ဆီသတ္ၿပီး ျပဳတ္ထားတဲ့ ဂဏန္း၊ ပုစြန္၊ ျပည္ႀကီးငါး၊ ငါးတို႔ကိုထည့္ၿပီး ေရသန္႔ လီတာ၀က္ခန္႔ကို ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ အရသာအတြက္ ငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႔ကို ႏွစ္သက္သေလာက္ထည့္ကာ ေျပာင္းဖူး၊ ေရႊဖ႐ံုသီး၊ ကန္စြန္းရြက္မ်ားထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူလာၿပီဆိုရင္ ပင္စိမ္းအုပ္ၿပီး သံပုရာသီးညႇစ္ကာ လတ္ဆတ္တဲ့ ပင္လယ္စာနဲ႔အသီးအရြက္မ်ားရဲ႕အရသာနဲ႔ခ်ဳိေနတဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ မြန္တံငါသည္ဟင္းကို သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။ (ပင္လယ္စာေတြရဲ႕အန႔ံကို မႀကိဳက္တဲ့သူမ်ားအတြက္ စပါးလင္ကိုလည္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါေသးတယ္)

ကခ်င္ ငါး မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္

ငါးၾကင္း
မွ်စ္ခ်ဥ္ 
ဖဲ့ဖယ္ရြက္
ရွမ္းနံနံ
င႐ုတ္သီးစိမ္း
ပင္စိမ္း
ၾကက္သားမႈန္႔
ၾကက္သြန္ျဖဴ 

ပထမဆံုး ငါးနဲ႔မွ်စ္ခ်ဥ္ကို လိုခ်င္တဲ့ အေနအထား အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးမ်ား တံုးထားရပါ မယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ရွမ္းနံနံ၊ ဖဲ့ဖယ္ရြက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို င႐ုတ္ဆံုနဲ႔ညႇက္ေအာင္ေထာင္းထားရပါမယ္။ ခ်က္မယ့္အိုးထဲမွာ တံုးထားတဲ့ ငါး
မ်ားနဲ႔မွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားထည့္ၿပီး နႏြင္း၊ ဆီစိမ္း အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားထည့္ၿပီး  ေထာင္းထားတဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားပါထည့္ကာ သမေအာင္ နယ္ေပးရပါမယ္။ သမေအာင္နယ္ၿပီးခ်ိန္မွာ ဆံုေဆးေရ အနည္းငယ္ကို ေလာင္းထည့္ၿပီး မီးေပၚတင္ကာ ဆယ္မိနစ္ခန္႔ခ်က္ၿပီး ပင္စိမ္းအုပ္ၿပီးရင္ေတာ့ မီးေပၚမွ ခ်ႏိုင္ပါၿပီ။ ဒီဟင္းပြဲကေတာ့ ကခ်င္႐ိုးရာအတိုင္း ဟင္းခတ္ရြက္ အစံုအလင္ ထည့္ထားတာေၾကာင့္ အနံ႔ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႔ င႐ုတ္သီးေၾကာင့္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ အရသာရွိမယ့္ ကခ်င္ဟင္းပြဲ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။

ရွမ္းပဲၾကာဆန္သုပ္

ပဲၾကာဆန္ 
ပုစြန္
ျပည္ႀကီးငါး
ၾကက္သြန္နီ 
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
င႐ုတ္သီး
တ႐ုတ္နံနံ
နံနံပင္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္
ငံျပာရည္
ၾကက္သားမႈန္႔
သၾကား
သံပုရာသီး

မိနစ္သံုးဆယ္ခန္႔ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပဲၾကာဆန္မ်ားကို ေရေႏြးနဲ႔ ျပဳတ္ၿပီးလိုခ်င္တဲ့ အေနအထားရၿပီဆိုရင္ ဆယ္ထားရပါမယ္။ အသံုးျပဳမယ့္ ပင္လယ္ စာမ်ားျဖစ္တဲ့ ပုစြန္နဲ႔ ျပည္ႀကီးငါးေတြကိုလည္း အေနေတာ္လွီးၿပီးေရေႏြးနဲ႔ျပဳတ္ကာ ဆယ္ထား
ရပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီ ဥႀကီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ င႐ုတ္သီးမ်ားကို ခပ္ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားရပါမယ္။ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို ျပင္ဆင္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ပဲၾကာဆန္မ်ား၊ ပင္လယ္စာမ်ားနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ င႐ုတ္သီးမ်ားကိုေရာထည့္ၿပီး အရ
သာအတြက္ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ သၾကားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သမ ေအာင္ နယ္ေပးရပါမယ္။ နံနံပင္၊ တ႐ုတ္နံနံနဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အနံ႔အရသာအတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ၿပီး  အခ်ဥ္ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူမ်ား သံပုရာသီးကို ႏွစ္သက္သေလာက္ ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ 

ၾကာဖက္ထမင္း 

ၾကက္သားေၾကာ္ 
၀က္သားေၾကာ္ 
ငါးေၾကာ္
ဘဲဥျပဳတ္

ၾကာဖက္ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး စားသံုးရမယ့္ အဓိကဟင္းလ်ာမ်ားကေတာ့ ၾကက္သားေၾကာ္၊ ၀က္သားေၾကာ္၊ ငါးေၾကာ္၊ ဘဲဥျပဳတ္တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းရံမ်ားကိုေတာ့  ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလို တြဲစပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒီၾကာဖက္ထမင္းပြဲမွာေတာ့ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ေျမပဲဆီစိမ္းနဲ႔ သုပ္ထားတဲ့ သရက္ခ်ဥ္သုပ္၊ ေျပာင္းဖူးေၾကာ္၊  အသီး အရြက္စံုေၾကာ္၊ ေျမပဲေၾကာ္ စတာမ်ားနဲ႔ တြဲဖက္ေပးထားပါတယ္။ 
ၾကာဖက္ထမင္းရဲ႕အဓိက ဆြဲေဆာင္မႈက ၾကာနံ႔သင္းေနတဲ့ ထမင္းပူပူျဖစ္ပါတယ္။ ပူေႏြးေနတဲ့ ထမင္းကို ေသေသခ်ာခ်ာ ေရေဆးသန္႔စင္ထားတဲ့ ၾကာရြက္နဲ႔ အခ်ိန္အနည္းငယ္ ထုပ္ထားေပးရပါမယ္။ (အေရးႀကီးတာက ထမင္းပူေနဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ထမင္းပူမွ ၾကာနံ႔ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။) ၿပီးေနာက္ တည္ခင္းမယ့္ ၾကာဖက္ေပၚကို ၾကာဖက္နဲ႔ ထုပ္ထားတဲ့ ထမင္းပူပူကိုျဖည္ခ်ၿပီး အဓိက ဟင္းလ်ာမ်ား၊ ဟင္းရံမ်ားနဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။