ေရႊပုစြန္ရဲရဲနီ၊ ဆားဘဲဥငါးဖယ္လံုးနဲ႔ ေတာၾကက္ခ်ဥ္စပ္

အရသာရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာေတြကို စားသံုးရတာဟာ စိတ္ကိုေပ်ာ္ရႊင္ေစပါတယ္။ အနံ႔အရသာမွာေရာ အျပင္အဆင္မွာပါ သေဘာ က်ႏွစ္သက္စရာေလး ျဖစ္ေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အတိုင္းထက္အလြန္ပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္လည္း Eating in Style ရဲ႕ ထံုးစံအတိုင္း စတိုင္လ္ ဆန္းနဲ႔ဖန္တီးထားတဲ့ ရွယ္အရသာဟင္းပြဲေလးေတြကို ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ တြဲဖက္ျပင္ဆင္ထားပါတယ္။ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္နဲ႔ သံုးေဆာင္ ရင္း ႏွစ္သစ္တစ္ခုကို ေပ်ာ္ရႊင္မႈေတြနဲ႔ ႀကိဳဆိုလိုက္ၾကရေအာင္...။

စားၿမိန္စာအျဖစ္ စတင္သံုးေဆာင္ႏိုင္မယ့္ ဆားဘဲဥငါးဖယ္လံုးေၾကာ္ပြဲေလးျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

ဆားဘဲဥ                         - ၂ လံုး

ငါးဖယ္ျခစ္စစ္စစ္               - ၁၀ က်ပ္သား

ၾကက္ဥ                           - ၁ လံုး (အကာယူရန္)

ထုိင္းဟင္းအႏွစ္                - ၁ ဇြန္း(curry mixture)

ထိုင္းပင္စိမ္း                     - အနည္းငယ္

အုန္းႏို႔                            - အနည္းငယ္

ပူစီနံ                              - အနည္းငယ္

ေတာေရွာက္ခါးရြက္           - အနည္းငယ္

စပါးလင္                         - အနည္းငယ္

မန္က်ည္းႏွစ္                    - အနည္းငယ္

နံနံပင္                            - အနည္းငယ္

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

ငါးဖယ္ျခစ္ကို င႐ုတ္သီးအႏွစ္၊ ၾကက္သြန္အျဖဴ/အနီအႏွစ္ေတြပါ၀င္တဲ့ ထုိင္း Curry mixture ၊ အုန္းႏို႔၊ မန္က်ည္းႏွစ္၊ စပါးလင္၊ ေတာေရွာက္ခါးရြက္၊ နံနံပင္၊ ပူစီနံတိုနဲ႔ သမသြားတဲ့ အထိ ေရာေမႊၿပီး ႀကိတ္ေပးပါတယ္။

ဆားဘဲဥေတြကို အရင္ဆံုး ဆားအႏွစ္ေတြဖယ္ၿပီး ျပဳတ္ပါတယ္။ ျပဳတ္ၿပီးတဲ့အခါ အခြံခြာၿပီး ငါးဖယ္အႏွစ္မံပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ ၾကက္ဥအကာရည္မွာႏွစ္ၿပီး ဆီပူပူမ်ားမ်ားနဲ႔ ေရႊေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ထိုင္းပင္စိမ္းကိုလည္း ႂကြပ္ေနေအာင္ ေၾကာ္ ေပးပါတယ္။ အားလံုးၿပီးၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဆားဘဲဥေၾကာ္ကို ေလးျခမ္းစီစိတ္ၿပီး အေပၚယံက ထုိင္းပင္စိမ္းေၾကာ္ျဖဴးကာ င႐ုတ္ေဆာ့စ္နဲ႔ လိုက္ဖက္စြာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ၿပီျဖစ္ပါတယ္။ အျခားတြဲဖက္ျပင္ဆင္ႏိုင္မယ့္ အသီးအရြက္ေတြကေတာ့ သခြားသီး၊ ဆလပ္ရြက္နဲ႔ သံပုရာသီး တုိ႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

အဓိက ဟင္းလ်ာအေနနဲ႔ ပုစြန္တုပ္ကိုေရြးခ်ယ္ၿပီး ရဲရဲနီတဲ့ ေရႊပုစြန္ေၾကာ္ႂကြပ္ႂကြပ္ ေဆာ့စ္ဆမ္းေလးအျဖစ္ ဖန္တီးထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

ပုစြန္တုပ္ႀကီး                    - ၁၅ ေကာင္

ေရႊပဲသီး                          - ၁၀ က်ပ္သား

ပန္းပြင့္                           - အနည္းငယ္

မုန္လာဥနီ                       - အနည္းငယ္

ငါးအသားလံုး                   - အနည္းငယ္

ငံုးဥ                               - အနည္းငယ္

ေဆာ့စ္                           - ဇြန္းႀကီးတစ္ဇြန္း

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

ပုစြန္တုပ္ေတြကို အခြံခၽြတ္သန္႔စင္ၿပီး မုန္႔ႏွစ္ခပ္ပါးပါးကပ္ ဆီပူပူမွာ ေရႊေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ယူဆီစစ္ထားလုိက္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္အျဖဴ/အနီနဲ႔ င႐ုတ္သီးအနီကိုေထာင္းၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္တို႔နဲ႔အတူ အရသာမ်ားထည့္ကာ ဟင္းအႏွစ္ (ေဆာ့စ္) ခ်က္ပါတယ္။ ေဆာ့စ္ထဲမွာ ငါးအသားလံုးနဲ႔ ငံုးဥေတြကိုလည္း ထည့္ခ်က္ေပးပါတယ္။

ေရႊပဲသီး၊ ပန္းပြင့္နဲ႔ ဥနီမ်ားကို သင့္ေတာ္သလုိလွီးျဖတ္ၿပီး ဆီပူထုိးေပးပါတယ္။

ေနာက္ဆံုးမွာခ်က္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္နဲ႔ ပုစြန္ေၾကာ္မ်ားကို ေရာေမႊေၾကာ္လုိက္ၿပီး ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္မွာ ထည့္ကာေဘးပတ္လည္ ကေန ဆီပူထိုးထားတဲ့ အသီးအရြက္မ်ားနဲ႔ ျခံရံအလွဆင္လုိက္တဲ့အခါ ပံုမွာျမင္ေတြ႕ရတဲ့အတိုင္း စားခ်င္စဖြယ္လွပေနတဲ့ ေရႊပုစြန္ေၾကာ္ ဟင္းတစ္မယ္ကို ရရွိပါၿပီ။

အရည္ေသာက္ေလးမပါရင္ စားရခက္မွာစိုးလုိ႔ အရသာခ်ဳိခ်ဳိေတာၾကက္ကို သီးရြက္အစံုနဲ႔ ခ်ဥ္စပ္ေလးခ်က္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

ေတာၾကက္                      - ၁ ေကာင္

ေကာက္႐ိုးမိႈ                     - ၇ လံုး

ခရမ္းခ်ဥ္သီး                    - ၂ လံုး

သံပုရာသီး                       - ၁ လံုး

ၾကက္သြန္နီအေသး           - ၃ လံုး

င႐ုတ္သီးစိမ္း                   - စိတ္ႀကိဳက္

စပါးလင္                         - အနည္းငယ္

ပဒဲေကာ                         - အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္                 - အနည္းငယ္

ေတာေရွာက္ခါးရြက္           - အနည္းငယ္

နံနံပင္                            - အနည္းငယ္

ထိုင္းငံျပာရည္                  - သင့္႐ံု

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

ေတာၾကက္ကိုျပဳတ္ၿပီး အသားႏူးလာတဲ့အခါ အသားမ်ားကိုႏႊင္ကာ အ႐ိုးကိုမီးေအးေအးနဲ႔ အခ်ဳိအရသာမ်ားထြက္လာတဲ့အထိ ဆက္ၿပီး ျပဳတ္ထားေပးပါတယ္။ ေကာက္႐ိုးမႈိ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ၾကက္သြန္နီကို ေလးစိတ္ကြဲလွီးၿပီး ေတာေရွာက္ခါးရြက္၊ နံနံပင္နဲ႔ ၾကက္ သြန္ၿမိတ္ကို ပါးပါးလွီးပါတယ္။ င႐ုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို မီးသင္းထားၿပီး ပဒဲေကာကို အတံုးေလးေတြ လွီးပါတယ္။

ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ရည္ရတဲ့အခါ စပါးလင္ထုထည့္ၿပီး ၾကက္သားဖတ္မ်ားနဲ႔အတူ အသင့္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အသီးအရြက္အားလံုးကို ထည့္ပြက္လိုက္ပါတယ္။ အရသာအေနနဲ႔ ထုိင္းငံျပာရည္ကိုအသံုးျပဳၿပီး ဟင္းရည္လည္းက်က္၊ အေပါ့အငံ လည္းစိတ္ႀကိဳက္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ ေတာ့ စားခါနီးမွာ သံပုသီးေလးညႇစ္ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ ႏွစ္သက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ လုိက္ဖက္စြာ ထည့္သြင္းႏိုင္ပါ ေၾကာင္း...။