ခပ္ႂကြပ္ႂကြပ္ေလး ေၾကာ္မယ္…

ဒီတစ္လေတာ့ ႏိုင္ငံတကာ ဟင္းလ်ာမ်ားထဲက ခပ္ႂကြပ္ႂကြပ္ေလးနဲ႔ အရသာရွိတဲ့ ဟင္းပြဲမ်ားနဲ႔ ႏို၀င္ဘာကို အလွဆင္လိုက္ရပါတယ္။
 
Fried Caprese Bombs
ခရမ္းခ်ဥ္သီး နဲ႔ ခ်ိစ္ကို အဓိထားတဲ့ အေၾကာ္ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (ေဂါက္သီးလံုးအရြယ္) - (၆)လံုး
Mozzarella ခ်ိစ္လံုး (၁ လက္မအရြယ္) - (၆) လံုး
ဂ်ဳံမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ေပါင္မုန္႔ေျခာက္စ - အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ - (၂)လံုး
ႏြားႏို႔ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၂)ဇြန္း
ဆီ
ပင္စိမ္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) - အနည္းငယ္ (ျဖဴးရန္)
သံလြင္ဆီ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - (၅) မႊာ
Parmesan ခ်ိစ္ - အနည္းငယ္
ဗနီဂါ - အနည္းငယ္
ျငဳပ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ျငဳပ္ဆီ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္အဆင့္
၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ရဲ႕ ထိပ္ေလးကို သာသာေလးျဖတ္၊ ၿပီးရင္ အလယ္အူတိုင္ကို ဓားနဲ႔ အရာေပးၿပီး အလံုးမပ်က္ေအာင္ ခပ္ေျဖးေျဖးေလး ဆြဲထုတ္ထားပါ။ 
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ အေခါင္းေပါက္ေနရာမွာ Mozzarella ခ်ိစ္လံုးေလးေတြကို ထည့္ပါ။ 
၃။ ဂ်ဳံမႈန္႔ကို ပန္းကန္ တစ္လံုးထဲထည့္၊ ေပါင္မုန္႔ေျခာက္စကို ေနာက္ပန္းကန္တစ္လံုးထဲထည့္၊ ၾကက္ဥနဲ႔ ႏြားႏို႔ေရာ ခေလာက္ထားတာကို ေနာက္ထပ္ပန္းကန္တစ္လံုးထဲ ထည့္ထားပါ။
၄။ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလံုးေလးေတြကို ဂ်ဳံမႈန္႔ပန္းကန္ထဲထည့္ ဂ်ဳံမႈန္႔ကပ္ၿပီး ၾကက္ဥ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ၿပီးရင္ ေပါင္မုန္႔ေျခာက္စ ကပ္ပါ။
၅။ ဒယ္ကို အပူေပးၿပီး ဆီမ်ားမ်ားထည့္ပါ။
၆။ ဆီပူလာလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလံုးမ်ားကို ေရႊ ညိဳေရာင္သမ္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ဆယ္ယူၿပီး ဆီစုပ္စကၠဴေပၚခဏတင္ၿပီး ဆီစစ္ရင္း အရသာရွိေအာင္ ဆားနည္းနည္းျဖဴးပါ။
၈။ ဒယ္အိုးထဲကို သံလြင္ဆီထည့္ၿပီး အနည္းငယ္ပူေအာင္လုပ္ပါ။ ဒယ္အနည္းငယ္ပူလာလွ်င္ ဆီကို ပန္းကန္ေသးတစ္လံုးထဲထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ Parmesan ခ်ိစ္ထည့္၊ ဗနီဂါထည့္၊ ျငဳပ္ေကာင္းထည့္၊ ျငဳပ္ဆီထည့္ၿပီးလွ်င္ တြဲဖက္စားသံုး မယ့္ ေဆာ့စ္ရပါၿပီ။
၉။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလံုးမ်ားကို တည္ခင္းမယ့္ ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး ပင္စိမ္းရြက္မ်ားနဲ႔ အလွဆင္ကာ ေဆာ့စ္ နဲ႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
 
Lechon Kawali 
ဝက္ဗိုက္သားကို မီးျပင္းတိုက္ အႂကြပ္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဖိလစ္ပိုင္ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးပါ။
 
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အဆီအေခါက္ပါတဲ့ ဝက္ဗိုက္သား - (၂) ေပါင္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - (၈) မႊာ
ကရေ၀းရြက္ - (၂) ရြက္
ျငဳပ္ေကာင္းေစ့ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ဆီ
ဗနီဂါ
 
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ဝက္ဗိုက္သားအတံုးကို အေခါက္ကို ေအာက္ဘက္ထားၿပီး အိုးက်ယ္က်ယ္ တစ္ခုထဲထည့္၊ အသားတံုးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ပါ။
၂။ အဲဒီ့အိုးထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ကရေ၀းရြက္၊ ျငဳပ္ေကာင္းေစ့နဲ႔ ပဲငံျပာရည္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။
၃။ (၁) နာရီၾကာျပဳတ္ၿပီးရင္ မီးေအးေအးနဲ႔ ဆက္တည္ထားပါ။ 
၄။ ျပဳတ္ထားတဲ့ အသားကို ဆားေလးနည္းနည္းျဖဳးၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အနည္းဆံုး (၆) နာရီၾကာေအာင္ထားပါ။ ညသိပ္ထားႏိုင္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
၅။ အခ်ိန္ေစ့လွ်င္ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ၿပီး (၄)လက္မေလာက္ အေျမာင္းေလးေတြရေအာင္ လွီးပါ။
၆။ မီးျပင္းတိုက္ေၾကာ္ဖို႔ ေဇာက္နက္တဲ့ ဒယ္အိုးလိုပါတယ္။ ဆီမ်ားမ်ားကို အပူေပးၿပီး အသားေတြ အညိဳေရာင္သန္းၿပီး အေခါက္ႂကြပ္ရြလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ပါ။
၇။ ဝက္ႂကြပ္ေၾကာ္ကို ဗနီဂါ နဲ႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
 
Tso's Chicken 
ခ်ဳိခ်ဳိစပ္စပ္ ၿမိဳးၿမိဳးျမက္ျမက္အရသာရွိတဲ့ တ႐ုတ္ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ဳိးပါ။
 
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အသားႏွပ္ရန္
ၾကက္ဥ - (၁)လံုး (အကာသာယူရန္)
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - စားပြဲတင္ဇြန္း(၂) ဇြန္း
Shaoxing ၀ိုင္ - စားပြဲတင္ဇြန္ (၂) ဇြန္း
မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံု တစ္ပံု
Vodka - စားပြဲတင္ဇြန္း(၂) ဇြန္း
ေျပာင္းမႈန္႔ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္း
ၾကက္သား(အ႐ိုးမပါ) - (၁) ေပါင္ ကို အတံုးေသးေသးေလးေတြတံုးထားပါ။
 
အႂကြပ္ေၾကာ္ရန္ 
ဂ်ဳံ - အနည္းငယ္
ေျပာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
 
ေဆာ့စ္ လုပ္ရန္ 
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္း
Shaoxing ဝိုင္ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
ဗနီဂါ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္း
သၾကား - စားပြဲတင္ဇြန္း (၄) ဇြန္း
ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
ေျပာင္းမႈန္႔ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
ဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) - လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း (၂) ဇြန္း
ဂ်င္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (အျဖဴသား) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
ျငဳပ္ေျခာက္ေတာင့္ - (၈) ေတာင့္
 
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
အသားႏွပ္ရန္
ၾကက္ဥ အကာကို မြလာေအာင္ နာနာခေလာက္ထားပါ။ၿပီးရင္ ပဲငံျပာရည္၊ ဝိုင္ နဲ႔ vodka ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊထားပါ။
အသားႏွပ္အရည္ကို တစ္ဝက္ဖယ္ထားပါ။
မုန္႔ဖုတ္ေဆာ္ဒါနဲ႔ ေျပာင္းမႈန္႔ကို သမေအာင္ေရာၿပီး က်န္တဲ့အသားႏွပ္ရည္ထည့္ေမႊပါ။
အတံုးေသးေသးတံုးထားတဲ့ ၾကက္သားေတြထည့္ၿပီး အသားႏွပ္ရည္နဲ႔ ႏွံ႔ေအာင္ နယ္ပါ။
ၿပီးရင္ ပလပ္စတစ္အဖံုးဖံုးၿပီး အသားႏွပ္ထားပါ။
 
အႂကြပ္ေၾကာ္ရန္မုန္႔ႏွစ္
ဂ်ဳံမႈန္႔၊ ေျပာင္းမႈန္႔၊ မုန္႔ဖုတ္ဆုိဒါ နဲ႔ ဆားကို ဖယ္ထားတဲ့ အသားႏွပ္ရည္ကို ေရာထည့္ၿပီး ပ်စ္ေစးေနေအာင္ ေမႊထားပါ။
 
ေဆာ့စ္လုပ္ရန္
ပဲငံျပာရည္၊ ဝိုင္ ၊ ဗနီဂါ ၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္၊ သၾကား၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေျပာင္းမႈန္႔တို႔ကို သမေအာင္ေမႊထားပါ။ (ေျပာင္းမႈန္႔အခဲေလးေတြ ေၾကသြားတဲ့အထိ ေမႊပါ)
ဒယ္ျပားထဲကို ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ျငဳပ္ေျခာက္ေတာင့္ထည့္ၿပီး မီးအပူေပးပါ။
(၃) မိနစ္ခန္႔ ေမႊခ်က္ၿပီးတဲ့ေနာက္ ေျပာင္းမႈန္႔နဲ႔ ေရာေမႊထားသည္မ်ားကို ထည့္ပါ။
သၾကားေၾကၿပီး ေစးပ်စ္လာလွ်င္ ဒယ္ကို မီးဖိုေပၚမွ ခ်ၿပီး ေဆာ့စ္ကို ပန္းကန္းေသးတစ္လံုးထဲထည့္ထားပါ။
 
အႂကြပ္ေၾကာ္ရန္
ေဇာက္နက္နက္ ဒယ္ထဲကို ဆီမ်ားမ်ားထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။
ႏွပ္ထားတဲ့ အသားကို အႂကြပ္ေၾကာ္မယ့္ မုန္႔ႏွစ္ထဲထည့္ၿပီး အသားတစ္တံုးခ်င္းစီကို မုန္႔ႏွစ္ ႏွံ႔ေအာင္ လူးပါ။
ဆီပူအိုးထဲ တစ္တံုးခ်င္း ခပ္ျဖည္းျဖည္းထည့္ပါ။ 
တစ္ဖက္က ႂကြပ္ရြလာရင္ အျခားတစ္ဖက္ကို လွန္ပါ။
တစ္ဒယ္ကို အနည္းဆံုး (၄) မိနစ္ ၾကာမည္။
ၿပီးလွ်င္ ၾကက္ေၾကာ္တံုးမ်ားကို ဆီစစ္စကၠဴေပၚတင္ၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။
 
ဟင္းခ်က္ရန္
ေဆာ့စ္ခ်က္ထားတဲ့ ဒယ္ထဲ ၾကက္ေၾကာ္မ်ားကို ထည့္ၿပီး ေဆာ့စ္ရည္မ်ား ေလာင္းထည့္ပါ။
မီးနည္းနည္းအပူေပးၿပီး ေဆာ့စ္နဲ႔ ၾကက္ေၾကာ္မ်ား သမေအာင္ေမႊေပးပါ။
မိနစ္ဝက္ခန္႔ဖိုေပၚထားၿပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။
 
Chinese-Style Deep-Fried Salty Shrimp 
ႏႈတ္ၿမိန္ေစမယ့္ ပုဇြန္ႂကြပ္ႂကြပ္ေၾကာ္ေလးပါ။
 
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆီ
ၾကက္သြန္ျဖဴ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) - စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္း
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (ပါးပါးလွီး) - (၂ )ေခ်ာင္း
ျငဳပ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
ပုဇြန္ (ေခါင္း၊ အခြံပါ) - (၁၆) ေကာင္
ၾကက္ဥ
ေျပာင္းမႈန္႔
ဆား
ျငဳပ္ေကာင္း
တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
 
ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္
ေဇာက္နက္နက္ ဒယ္ထဲကို ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္းထည့္ၿပီး ဆီပူလာေအာင္ အပူေပးပါ။
ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ထည့္ၿပီး အညိဳေရာင္သန္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
ခ်ခါနီး တ႐ုတ္မဆလာထည့္ၿပီး ဆီပူကို အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။
ဆီေမႊးကို ပန္းကန္ေသးတစ္လံုးထဲ ထည့္ထားပါ။
ၾကက္ဥတစ္ဝက္နဲ႔ ေျပာင္းမႈန္႔ေရာၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
ပုဇြန္တစ္ေကာင္ခ်င္း ၾကက္ဥရည္ထဲႏွစ္ၿပီး ဆီပူပူမွာ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
တစ္ဖက္ေရႊညိဳေရာင္သန္းမွ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးပါ။
တစ္ဒယ္ေၾကာ္ရင္ (၃) မိနစ္ အလြန္ဆံုးပါပဲ။
ပုဇြန္ေၾကာ္ေတြကို ဆီစုပ္စကၠဴေပၚတင္ၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။
တည္ခင္းမယ့္ ပန္းကန္ထဲ ပုဇြန္ေၾကာ္ထည့္၊ ဆီေမႊးေလးခပ္ဖြဖြဆမ္းၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။