DJ Wine ခ်က္တဲ့ ဝက္သား ဒံေပါက္

 ဒီေန႔ ကၽြန္ေတာ့္ သူငယ္ခ်င္းမိတ္ေဆြေတြကို နည္းနည္းဆန္းသြားေအာင္ ဝက္သားနဲ႔ ေဖာက္တဲ့ ဒံေပါက္ ခ်က္ေကၽြးသြားမွာပါ။

လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့…
Basmati ဆန္ (ဒံေပါက္ဆန္) - ၁ ကီလို
ဝက္သား (သံုးထပ္သား+လိုင္းသား) - ၁ ပိႆာခြဲ
ဒိန္ခ်ဥ္ (ဘူးႀကီး) - (၂) ဗူး
ၾကက္သြန္နီ (ဥႀကီး) - (၈) လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - (၂ဝ) လံုး
နံနံပင္
ပူစီနံ
င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္
သံပရာသီး
ရွာလကာရည္
ေထာပတ္
ပဲစိမ္း
သီဟိုဠ္ေစ့
စပ်စ္သီးေျခာက္
ဆီ
ဆား
ဆႏြင္း
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့
ခ်က္နည္းအဆင့္ဆင့္ကိုေျပာရမယ္ဆိုရင္…
ဝက္သား တစ္ပိႆာခြဲကို ဒိန္ခ်ဥ္ရယ္၊ သံပရာရည္ရယ္၊ ရွာလကာရည္ရယ္၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ရယ္၊ ဆားရယ္၊ ဒံေပါက္ မဆလာရယ္၊ နံနံမႈန္႔ရယ္၊ ဇီယာမႈန္႔ရယ္ နယ္ၿပီး အနည္းဆံုး တစ္နာရီခြဲနဲ႔ ႏွစ္နာရီၾကားၾကာေအာင္ ႏွပ္ထားရပါမယ္။ ၾကာၾကာႏွပ္ထားႏိုင္ေလ ေကာင္းေလပါပဲ။
ဒံေပါက္ဆန္ကို မခ်က္ခင္ ေရခဏစိမ္ထား ပါ။ အိႏၵိယနည္းအတိုင္းဆိုရင္ေတာ့ ဒံေပါက္ဆန္ကို နာရီဝက္ ႀကိဳၿပီး ေရစိမ္ထားၾကပါတယ္။ 
ၿပီးရင္ ဝက္သားသပ္သပ္၊ ဆန္သပ္သပ္ ခ်က္ၿပီးမွ ႏွစ္ခုကို ျပန္ေပါင္းၿပီး ႏွပ္တဲ့ ပံုစံ ခ်က္သြားမွာပါ။
ဝက္သားကို အရင္ခ်က္ပါ။ ဝက္သားခ်က္ဖို႔ ဆီသတ္တဲ့အခါ ဒံေပါက္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ထည့္ဖို႔မေမ့ပါနဲ႔။ ၾကက္သြန္ႏွစ္မ်ားမ်ားနဲ႔ ခ်က္ပါ။ ဒိန္နဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့အသားကို ခ်က္တာမို႔ ေရ အမ်ားႀကီးမထည့္ပါနဲ႔။ ဝက္သားနည္းနည္းနပ္မွ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားတာကို ထည့္ခ်က္ပါ။

ဝက္သားခ်က္ေနရင္းနဲ႔ ဒံေပါက္နဲ႔ စားဖို႔ Chutney Sauce (ခ်တနီေဆာ့စ္)ကို ျပင္ပါမယ္။ ခ်တနီကို အိႏၵိယမွာ အမ်ဳိးမ်ဳိး ခ်က္ၾကပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ရယ္ နဲ႔ ခ်က္ပါမယ္။ 
အိုးတစ္ခုကို အပူေပးၿပီး အိုးပူလာရင္ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဇီယာ၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့၊ ဒိန္ခ်ဥ္တို႔ကို ထည့္ခ်က္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာၿပီး ၾကက္သြန္နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအရည္ေပ်ာ္လာတဲ့အထိ မီးမွ်င္းမွ်င္းနဲ႔ တည္ထားပါ။ ေတာ္ေတာ္ဆူလာရင္ ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့ အခ်ဥ္အရသာရတဲ့အထိ သံပရာသီးညႇစ္ထည့္ပါ။ ညႇစ္ၿပီးသားသံပရာခြံေတြကို လႊင့္မပစ္ပါနဲ႔။ င႐ုတ္သီးစိမ္း နည္းနည္းထည့္ၿပီးမွ မီးဖိုေပၚကခ်ပါ။
ခ်တနီအိုးက်က္ၿပီဆိုရင္ အေအးခံထားပါ။ ေအးသြားမွ Blender ထဲကို ခ်တနီရယ္၊ ခုနက သံပရာခြံေတြရယ္၊ နံနံပင္ရယ္ ထည့္ေမႊပစ္ပါ။ 

ခ်တနီရၿပီဆိုရင္ ထမင္းခ်က္ပါမယ္။ နာရီဝက္ေရစိမ္ထားတဲ့ ဒံေပါက္ဆန္ကို ေရစစ္ၿပီး ေရနည္းနည္း ထည့္တည္ပါ။ ဆန္ ခ်က္တဲ့အခါ ဆား၊ ေထာပတ္၊ ဇီယာ၊ ကရေဝး ထည့္တည္ပါ။ ဆန္က (၈၅)ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္က်က္တဲ့အထိပဲ တည္ပါ။
ဝက္သားဟင္းေရာ၊ ထမင္းေရာ အသင့္ျဖစ္ၿပီဆို တာနဲ႔ ဒံေပါက္ ေဖာက္မယ့္ အိုးပတ္ပတ္လည္ကို ေထာပတ္နဲ႔ သုတ္ပါ။ အိုးမတူးေအာင္ နဲ႔ ေထာပတ္ နံ႔သင္းေအာင္လုပ္တာပါ။ 
ပထမဆံုး ဝက္သားဟင္းထဲက အဆီအႏွစ္ ေတြကို အိုးထဲထည့္ပါ။ ၿပီးရင္ ထမင္းထည့္၊ ဝက္သားဟင္းထည့္၊ ပဲစိမ္း၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ စပ်စ္သီးေျခာက္ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ျဖဴး၊ ဒံေပါက္ဆိုး ေဆးထည့္။ ဒီလို တစ္ထပ္ၿပီးတစ္ထပ္ ထည့္သြားပါ။ အားလံုးၿပီးသြားရင္ ပူစီနံ အုပ္ပါ။ ၿပီးရင္ ခဲပတ္ပတ္ၿပီး မီးမွ်င္းမွ်င္း နဲ႔ နာရီဝက္ေလာက္ ႏွပ္ထားလိုက္ပါ။
နာရီဝက္ျပည့္တည့္အခါ အနံ႔ေရာ၊ အရသာေရာ ျပည့္စံုတဲ့ ဝက္သားနဲ႔ ေဖာက္တဲ့ ဒံေပါက္ရပါၿပီ။