အၿပိဳင္ၾကဲထားတဲ့ ဟင္းပြဲ(၁၂)ပြဲ

ဓာတ္ပံု - လမင္းႏိုင္

တစ္ေန႔တာ ျဖတ္သန္းႏိုင္ဖုိ႔ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ထမင္းနဲ႔ဟင္းက မပါမျဖစ္ပါ။ အိမ္ထမင္း၊ အိမ္ဟင္းကို လူတိုင္းနီးပါး ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ မီးဖုိထဲက ဘုရင္မလုိ႔တင္စားၾကတဲ့ အိမ္ရွင္မ (၁၂)ဦးက သူတို႔ရဲ႕ ဟင္းလက္ရာအစြမ္း ေတြကို တစ္မ်ဳိးျခင္းဆီ ေဖာ္ထုတ္လိုက္တဲ့အခါ အိမ္ရွင္မ(၁၂)ဦး ဟင္းပြဲ(၁၂)ပြဲ ပရိသတ္ေရွ႕ေရာက္ရွိလာပါတယ္။

ေမသန္းႏု (သ႐ုပ္ေဆာင္)

စိတ္ကူးထဲကအတိုင္း ခရမ္းသီးႏွပ္

“အရမ္းႏူးညံ့ၿပီး အရသာရွိတဲ့ ခရမ္းသီးႏွပ္ပါ။ ပရိသတ္ေတြလည္း ခ်က္စားၾကည့္ပါဦး”

(၁) ခရမ္းသီး (တို႔စရာအျဖစ္စားတဲ့ ခရမ္းသီး အလံုးေသး)

(၂) ပုစြန္ေျခာက္

(၃) ဆီ

(၄) စိမ္းစားငါးပိ

(၅) င႐ုပ္သီး

အရင္ဆံုး င႐ုပ္သီးၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္၊ ငါးပိစိမ္းစားနည္းနည္းပါထည့္။ ပုစြန္ေျခာက္ပါထည့္ၿပီး ဆီသတ္လိုက္တယ္။ ၿပီး ေတာ့ ခရမ္းသီးေတြကို ေလးစိတ္စိပ္ၿပီး ထည့္တယ္။ ေရနည္းနည္းထည့္၊ အိုးကိုခနအဖံုးဖံုး ထားလုိက္မယ္။ မိနစ္နည္းနည္းေလးၾကာရင္ မီးဖိုေပၚကခ် စားလုိ႔ရပါၿပီ။ အရင္တုန္းက ခရမ္းသီးကို ပံုမွန္ႏွပ္စားလုိ႔ရတဲ့ ပံုစံပဲသိတာ။ အခုလို တို႔စားလုိ႔ရတဲ့ ခရမ္းသီးေသးေသးေလးေတြ ႏွပ္စားလုိ႔ရမွန္း မသိဘူး။ ခရီးသြားရင္ တို႔စားဖုိ႔ ခရမ္းသီး ေတြ ၀ယ္လာတာမ်ားေနတာနဲ႔ ဘာလုပ္ၾကည့္ရင္ ေကာင္းမလဲစဥ္းစားၾကည့္ေတာ့ ႏွပ္စားၾကည့္ဦးမွပဲဆိုၿပီး ခ်က္လိုက္တာ အရမ္းႀကိဳက္သြားလုိ႔ အိမ္မွာအျမဲခ်က္စားျဖစ္တဲ့ ဟင္းပါ။

 

မေမခိုင္ (အဆုိေတာ္ ေဇာ္၀င္းထြဋ္ဇနီး)

သားနဲ႔သမီး အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ အားလူးကပ္သလိပ္

“ဒီဟင္းက လုပ္ရတာနည္းနည္း အခ်ိန္ၾကာေတာ့ အိမ္မွာမခ်က္ျဖစ္ဘူး။ သားနဲ႔သမီးက အျမဲခ်က္ခိုင္းတယ္။ သူတုိ႔အရမ္းႀကိဳက္တယ္”

(၁) အာလူး

(၂) ၾကက္သား

(၃) အေၾကာ္မႈန္႔

ဒါေတြကေတာ့ အဓိကေပါ့။ သတ္သတ္လြတ္စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ ၾကက္သားမထည့္ဘဲ လုပ္လုိ႔ရတယ္။ ဒီဟင္းမွာ ေတာ့ ၾကက္သားကို အာလူးေတြရဲ႕ အလယ္မွာထည့္ၿပီး ေၾကာ္ထားတယ္။ အာလူးကိုအရင္ဆံုး ဆားနဲ႔ျပဳတ္၊ အာလူးႏူးလာ ရင္ ေၾကသြားေအာင္ ေထာင္းတယ္။ ၾကက္သားကိုျပဳတ္တယ္။ ၾကက္သားႏူးသြားရင္ ၾကက္သားျပဳတ္ေရထဲမွာ ၾကက္သြန္ ေလးေတြကိုထည့္ၿပီး နည္းနည္းႏူးသြားေအာင္ ျပဳတ္ပါတယ္။ ေထာင္းထားတဲ့ အာလူးကို အေၾကာ္မႈန္႔နဲ႔နယ္ အလယ္မွာ ၾကက္သားနဲ႔ ၾကက္သြန္ကိုထည့္ၿပီး ေၾကာ္တယ္။ ၾကက္သားထည့္ေၾကာ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ အာလူးလံုးတဲ့ေနရာမွာ ထူထူ ေလးျဖစ္ေနဖုိ႔ လိုတယ္။ အာလူးလံုးတာ ပါးေနမယ္ဆိုရင္ အလံုးေတြက ေၾကသြားတတ္လုိ႔ပါ။

 

လမင္းမိုမို (စာေရးဆရာမ)

ခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္၊ စပ္ octopuses

“တစ္အိမ္လံုးႀကိဳက္တဲ့ ခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္၊ စပ္ ဟင္းပါ”

(၁) ေရဘ၀ဲ

(၂) ခရမ္းခ်ဥ္သီး

(၃) ေျပာင္းဖူးေသးေသး

(၄) ၾကက္သြန္နီ

(၅) ပဲသီးစိမ္း

(၆) င႐ုတ္ဆီ

အစပ္ဘက္ကို ပိုမ်ားတဲ့ဟင္းလုိ႔ ေျပာလို႔ရတယ္။ အရင္ဆံုးဆီသတ္ၿပီး ေရဘ၀ဲေတြကို အရင္ဆံုးတည္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့မွ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြထည့္ေပါ့။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီေလး စိပ္စိပ္၊ ေျပာင္းဖူးေသးေသးေလးေတြ ထည့္ပါ၊ ေရ နည္းနည္းထည့္ၿပီး တည္ၿပီးေတာ့ သၾကား၊ င႐ုတ္ဆီ၊ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္အရသာကို ထည့္ပါတယ္။ ခ်က္ရတာလြယ္ကူၿပီး ထမင္း ၿမိန္ေစမယ့္ ဟင္းတစ္ခြက္ေပါ့။

 

မသီတာ (ဒါ႐ိုက္တာ ကိုေဇာ္(အ႐ုဏ္ဦး)ဇနီး)

လြယ္လြယ္ကူကူ ဘဲဥငါးေျခာက္သီးစံုဟင္း

“ခ်က္ရတာ အရမ္းလြယ္တယ္။ ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြ အမ်ားဆံုး ႀကိဳက္တဲ့ဟင္းလို႔လည္း ေျပာလို႔ရတယ္”

(၁) ဘဲဥ

(၂) ငါးေျခာက္

(၃) အာလူး

(၄) ပဲသီး

(၅) ႐ံုးပတီသီး

ငါးေျခာက္နဲ႔ အာလူးကို ဆီသတ္ၿပီးတာနဲ႔ ထည့္ရမယ္။ ၿပီးရင္ ေရထည့္၊ (၁၀)မိနစ္ေလာက္ တည္၊ ၿပီးေတာ့မွ အသီးအႏွံေတြကို ထည့္တယ္။ ေနာက္ဆံုးက်မွ မန္က်ည္းသီးကို ထည့္တယ္။ နယ္႐ိုက္ကြင္းေတြသြားလုိ႔ ဟင္းအခက္အခဲ ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ေရာက္တဲ့ေနရာတိုင္းမွာ လြယ္လြယ္ကူကူ ခ်က္လုိ႔ရတဲ့ ဒီဟင္းကိုခ်က္ေတာ့တာပဲ။ အားလံုးႀကိဳက္ၾကတယ္။

 

မေမသူ (သ႐ုပ္ေဆာင္လြင္မိုးဇနီး)

ကိုလြင္မိုးအရမ္းႀကိဳက္တဲ့ ကတ္ေၾကးကိုက္ေၾကာ္

“ကိုမိုးေရာ၊ သမီးႏွစ္ေယာက္ပါ အရမ္းႀကိဳက္လုိ႔ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ဆီကေန သင္ထားရတယ္”

(၁) နန္းျပား

(၂) ပအုန္းရည္

(၃) ပင္လယ္စာ(ကင္ပြန္၊ ပုစြန္)

(၄) ၾကက္သြန္နီ

(၅) ပဲတီပင္ေပါက္

နန္းျပားကို ပဲငံျပာရည္ အညိဳေရာင္နဲ႔ နည္းနည္းေလးနယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အဖတ္အႀကီးႀကီးလွီး ဆီထည့္ ထားတဲ့ ဒယ္အိုးထဲကိုထည့္၊ ပင္လယ္စာထည့္ ဇြန္းနဲ႔ေမႊေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ ပအုန္းရည္ကို နည္းနည္းျဖန္းေပးပါ။ အားလံုး က်က္သြားၿပီဆိုရင္ နန္းျပားကိုထည့္ၿပီးနယ္။ အရသာအေပါ့အငံထည့္ ပအုန္းရည္ကို နည္းနည္းထပ္ျဖန္းေပးပါ။ အားလံုး ကိုဒယ္အိုးထဲမွာ အခ်ိန္နည္းနည္းယူၿပီး ဇြန္းနဲ႔ေမႊၿပီးသြားရင္ စားလုိ႔ရပါၿပီ။ အေပၚကေန ပဲတီပင္ေပါက္ေလးအုပ္လုိက္ ေပါ့။ အိမ္မွာကတ္ေၾကးကိုက္ေၾကာ္ၿပီဆိုရင္ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ၿပီး ေနာက္ေန႔အထိစားၾကတယ္။ အရမ္းႀကိဳက္ၾကတယ္။

 

မစႏၵာ (ဒါ႐ိုက္တာ ညိဳမင္းလြင္ဇနီး)

ကိုယ္တိုင္ထြင္ထားတဲ့ ၾကက္ဥဟင္းခ်ဳိ

“ကၽြန္မအဖိုး အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ ၾကက္ဥဟင္းခ်ဳိကို ခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္၊ စပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ ကၽြန္မထပ္ၿပီး ထြင္လိုက္တယ္။ တစ္အိမ္လံုးႀကိဳက္တယ္။ အစပ္မႀကိဳက္ရင္ င႐ုတ္သီးမထည့္လုိ႔လည္း ရတယ္”

(၁) ၾကက္ဥ

(၂) ဆီ

(၃) င႐ုတ္သီး

လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဒါပါပဲ။ အရမ္းလြယ္ကူၿပီး ထမင္းၿမိန္တဲ့ ဟင္းခ်ဳိပါ။ ၾကက္ဥကိုပံုမွန္အတိုင္း ေၾကာ္ေပါ့။ ၾကက္ဥေၾကာ္ၿပီးသြားတဲ့ အိုးထဲကို ေရထည့္၊ ေရဆူလာရင္ ခုနကေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကို ညႇပ္ၿပီးထည့္ လိုက္ပါ။ အားလံုးဆူလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္၊ စပ္ အရသာထည့္လိုက္ရင္ ရၿပီ။

 

မသႏၲာ (သ႐ုပ္ေဆာင္ေနမ်ဳိးေအာင္ဇနီး)

ေစ်းသက္သာၿပီး တစ္အိမ္လံုးစားလုိ႔ရတဲ့ ငါးခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ဟင္း

“ဒီဟင္းကိုခ်က္ၿပီဆိုရင္ အိုးပါလူးစားၾကတဲ့အထိ အားလံုးႀကိဳက္ၾကတယ္”

(၁) ငါး (၃၀ သားအရြယ္)

(၂) ဆီ

(၃) စိမ္းစားငါးပိ နည္းနည္း

(၄) မန္က်ည္းသီး

(၅) နံနံပင္

အရင္ဆံုးငါးကို ဗိုက္ခြဲ၊ မလုိအပ္တဲ့ အရာေတြ ထုတ္ေပါ့။ အၿမီးနဲ႔ေခါင္းကိုေတာ့ ဒီအတိုင္းပဲထားတယ္။ ဆား၊ ဆႏြင္းနယ္ပါ။ ဟင္းအႏွစ္မ်ားမ်ားကို ဆီသတ္၊ အနံ႔ေမႊးလာရင္ စိမ္းစားငါးပိနည္းနည္းထည့္၊ မန္က်ည္းႏွစ္ထည့္ပါ။ ၿပီး ရင္ ငါးကိုထည့္လိုက္႐ံုပဲ၊ ေရထည့္ၿပီး ငါးအသားႏူးလာရင္ အေပၚကေန နံနံပင္အုပ္လုိက္ပါ။

 

ခုိင္စုေအာင္ (အဆိုေတာ္ Lလြန္း၀ါဇနီး)

ေယာကၡမသင္ေပးတဲ့ Spaghatti

“သမီးႏွစ္ေယာက္ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ Spaghatti”

(၁) Spaghatii ေခါက္ဆြဲ

(၂) အသားမႈန္႔

(၃) ခရမ္းသီးႏွစ္

(၄) ၾကက္သား

(၅) အသင့္လုပ္ၿပီးသား mushroom soup

Spaghatti ေခါက္ဆြဲကို အသားမႈန္႔နဲ႔ နယ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ခ်က္သလို ခက္ၿပီးရင္ ၾကက္သားထည့္လိုက္ပါ။ ၾကက္သားမရလည္း ပုစြန္ထည့္လုိ႔ရတယ္။ ေခါက္ဆြဲေပၚတင္ၿပီး စားလိုက္႐ံုပဲ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္မွာေတာ့ အရသာေတြပါရမယ္။ သူနဲ႔တြဲၿပီး City Mart ကေန mushroom soup အႏွစ္ကို ေရေႏြးနဲ႔ မပ်စ္မက်ဲ ခ်က္ၿပီး စားလုိ႔ရပါၿပီ။ အခ်ိန္ကုန္သက္သာၿပီး အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတဲ့ အတြဲအဆပ္ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးျဖစ္တာ ဒီခ်က္နည္း ကို ေယာကၡမသင္ေပးထားတာ။

 

ဇာဇာ (သ႐ုပ္ေဆာင္ ေက်ာ္ေက်ာ္ဗိုဇနီး)

ေတာခ်က္ ငါးခူေၾကာ္ႏွပ္

“ပဲဟင္းနဲ႔တြဲစားရင္ အလုိက္ဖက္ဆံုး ဟင္း။ ဒီဟင္းရဲ႕ ထူးျခားခ်က္က ငါးခူကို အၿမီးမျဖတ္ပဲ ခ်က္ထားတာပါ”

(၁) ငါးခူ

(၂) င႐ုတ္သီး

(၃) ဆီ

(၄) ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ

အရင္ဆံုး ငါးခူကို ေၾကာ္ရတယ္။ ငါးခူကို ဆားဆႏြင္းနယ္ၿပီးရင္ ဆီအိုးထဲမွာဆယ္၊ အျပင္မွာထည့္ထား၊ ဆီအိုး ထဲမွာက်န္ေနတဲ့ ဆီနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ၊ အျဖဴကိုေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ အျဖဴ နီေရာင္သန္းလာၿပီဆိုရင္ င႐ုတ္သီးထည့္၊ င႐ုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊၿပီးရင္ ခုနက ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးခူေၾကာ္ကို အိုးထဲထည့္ၿပီး မီးဖုိေပၚမွာ ခဏ ေလးေရာေမႊၿပီးတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚကခ်၊ ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး စားလုိ႔ရပါၿပီ။

 

ယုမိစံ (အဆိုေတာ္ မ်ဳိးမ်ဳိးဇနီး)

သားသားႀကိဳက္တဲ့ ေမေမ့ဟင္း

“သားေက်ာင္းမသြားခင္ မနက္စာကို ဒီဟင္းနဲ႔ အမ်ားဆံုးစားတယ္”

(၁) ၀က္သားျပား

(၂) ၾကက္သြန္နီ

(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ

(၄) ဂ်ပန္

င႐ုတ္ဆီခ်က္ရတာ အရမ္းလြယ္တာ။ ဆီနည္းနည္းပဲထည့္ၿပီး ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္လိုက္တယ္။ ဆီပူလာၿပီဆို တာနဲ႔ ၀က္သားျပားထည့္ ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး အခ်ဳိ၊ အငန္ထည့္ပါ။ ေရေျခာက္သြားၿပီဆိုတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚကခ်ၿပီးပန္းကန္ ထဲထည့္လိုက္။ ဂ်ပန္င႐ုတ္ဆီနဲ႔ တြဲစားလုိက္႐ံုပဲ။ သားသားအရမ္းႀကိဳက္တဲ့ ဟင္းေပါ့။

 

ေခ်ာစု (သ႐ုပ္ေဆာင္ ေနဆန္းဇနီး)

သားနဲ႔သမီးအႀကိဳက္ ပုစြန္ေၾကာ္

“အိမ္မွာကေလးႏွစ္ေယာက္အတြက္ အျမဲေၾကာ္ေပးရတဲ့ ပုစြန္ေၾကာ္”

(၁) ပုစြန္

(၂) င႐ုပ္သီးပြ

(၃) ၾကက္သြန္နီ

(၄) ခရမ္းခ်ဥ္သီး

အိမ္မွာက ပင္လယ္စာႀကိဳက္ၾကတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပုစြန္ေပါ့။ ကေလးႏွစ္ေယာက္အတြက္ ေၾကာ္ေပးရင္ေတာ့ အခ်ဳိေပါ့။ င႐ုပ္သီး မထည့္ဘူး။ ၾကက္သြန္နီကို ေလးစိပ္စိပ္ၿပီး ဆီသတ္ထားတဲ့ အိုးထဲကိုထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္အေရာင္ နည္းနည္းေျပာင္းလာရင္ ပုစြန္ထည့္၊ င႐ုပ္ပြထည့္၊ ေရနည္းနည္းထည့္ပါ။ ပုစြန္နံ႔ေပ်ာက္သြားေအာင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ အရသာျမည္းၿပီး မီးဖုိေပၚကခ်႐ံုပဲ။ ဒီဟင္းက ခ်က္ရတာ လြယ္တယ္။ အိမ္တိုင္းလည္း ခ်က္စားၾကတယ္။ အခုဒီမွာ ႐ိုက္ျပထားတာကေတာ့ ကေလးႏွစ္ေယာက္ အရမ္းႀကိဳက္လုိ႔ အျမဲခ်က္ျဖစ္တဲ့ ဟင္းျဖစ္ေနလုိ႔ပါ။

 

ႏွင္းအိခိုင္ (အဆိုေတာ္ ခိုင္ျမဲသာဇနီး)

၀က္မႈိအခ်ဳိခ်က္

“ဒီဟင္းက ကိုခိုင္ျမဲသာ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ဟင္း။ သူကဟင္းဆုိ အခ်ဳိခ်က္တာ ပိုႀကိဳက္ တယ္”

(၁) ၀က္သား

(၂) မႈိ

(၃) ၾကက္သြန္နီ

ဒါေတြကေတာ့ အဓိကပါ၀င္ပစၥည္းေတြေပါ့။ ဆီသတ္ၿပီး၀က္သားကို အရင္ႏူးေအာင္တည္ပါ၊ ပဲငံျပာရည္အညိဳ၊ ဆားထည့္ပါ။ ၀က္သားလိုခ်င္တဲ့ ပံုစံႏူးလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ အခ်ဳိ၊ အငန္ထည့္၊ မႈိထည့္၊ ၾကက္သြန္ကို ဥလိုက္ထည့္တယ္၊ ေရကိုေတာ့ အားလံုးႏူးအိသြားေအာင္ အေနေတာ္ထည့္ရတယ္။ ဒီဟင္းရဲ႕ အရသာက အခ်ဳိဘက္ကို ပိုေရာက္တယ္။