ပူေႏြးတဲ့ မိုးရာသီစာ

ဇူလုိင္လ။ မိုးကေလး တေစြေစြနဲ႔ ခ်မ္းခ်မ္းေအးေအး ပူေႏြးတဲ့မိုးရာသီစာ...
ဇူလုိင္လ။ မိုးကေလး တေစြေစြနဲ႔ ခ်မ္းခ်မ္းေအးေအးရွိတဲ့ မိုးရာသီမွာ People ရဲ႕ စာဖတ္ပရိသတ္ေတြအတြက္ Eating In Style က႑မွ တစ္ဆင့္ပူပူေႏြးေႏြး စားေသာက္လို႔ရမယ့္ ဟင္းရည္အေျခခံ အစားအစာမ်ားကို တင္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္။ ခ်မ္းေအးတဲ့ ရာသီဥတုမွာ ေႏြးေထြးတဲ့ အစာအိမ္ေလးကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ၾကပါေစလို႔ ဆႏၵျပဳရင္း YKKO  က ဟင္းပြဲတစ္ခ်ဳိ႕ကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

ပင္လယ္စာေၾကးအိုး

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ငါးအသားလႊာ      - ၀.ဝ၅ က်ပ္သား
ျပည္ႀကီးငါး         - ဝ.ဝ၂ က်ပ္သား
ဂဏန္းလက္မ      - ၁ ေခ်ာင္း
ပုဇြန္                  - ၄ ေကာင္
ဂဏန္းသား         - ၁.၅ က်ပ္သား
ငံုးဥ                   - ၂ လံုး
ငါးဖယ္               - ၂ လံုး
ပဲျပား                 - ၁ စိတ္
ၾကာဇံ                 - ဝ.ဝ၈ က်ပ္သား
မုန္ညင္းရြက္        - အနည္းငယ္
ကိြဆိုင္               - အနည္းငယ္
ဆား                  - အနည္းငယ္
သၾကား              - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ        - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔       - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း အဆင့္ဆင့္
ပထမဦးစြာ ၾကက္႐ိုးကို ျပဳတ္ထားရပါမယ္။  ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ရည္ရၿပီဆိုရင္ အ႐ိုးကို ဇကာႏွင့္စစ္၍ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ယူရပါမယ္။

ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔ႏွင့္ သမေအာင္စပ္ၿပီး  ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္ကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ထည့္ထားပါ။  ေၾကးအိုးျပဳတ္မယ့္ အိုးထဲကို  ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းတစ္ဇြန္းခဲြပမာဏခန္႔ထည့္ကာ  မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး အဆင္သင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ ပင္လယ္စာ၊ ပုစြန္၊ ငါးအသားလႊာ၊ ျပည္ႀကီးငါး၊ ဂဏန္းလက္မတို႔ကို ထည့္ပါ။

ဟင္းရည္ဆူၿပီး ပြက္လာတဲ့အခါ  ျပဳတ္ရည္ကို သြန္ပစ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ၾကက္ျပဳတ္ရည္ အသစ္ထပ္ထည့္ၿပီး ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ဆူလာတဲ့အခါ  ငံုးဥ၊ ငါးဖယ္၊ ပဲျပား၊ ၾကာဇံ၊ သၾကားတို႔ကို ထည့္ပါ။  ၿပီးလွ်င္  မုန္ညင္းရြက္၊ ကိြဆိုင္တို႔ထည့္၍ ေမႊေပးၿပီး ၾကာဇံႏူးသည့္ အေနအထားေရာက္လွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်၍ ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး အေပၚယံမွာ ဂဏန္းသားမ်ားထည့္ၿပီး လွပေအာင္ ျပင္ဆင္ပါ။ လတ္ဆတ္တဲ့ ပင္လယ္စာမ်ားရဲ႕ ခ်ဳိျမတဲ့အရသာနဲ႔ ပူပူေႏြးေႏြးေၾကးအိုးကို ရရွိပါၿပီ။

ဝက္အာပူလ်ာပူ

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

လွ်ာ( ျပဳတ္ၿပီး)      - ၁.၅ က်ပ္သား
ႏွလံုး(ျပဳတ္ျပီး)      - ၁.၅ က်ပ္သား
ညႇပ္ေခါက္ဆဲြ       - ၅ က်ပ္သား
င႐ုတ္သီးစိမ္း       - အနည္းငယ္
ဆား                  - အနည္းငယ္
သၾကား              - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္မိတ္      - အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္း       - ေႂကြဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဝက္ဆီဖတ္          - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း အဆင့္ဆင့္
ပထမဦးစြာ လွ်ာ၊ ႏွလံုးကို သၾကား၊ ဆားတို႔နဲ႔  ျပဳတ္ထားရပါမယ္။ လွ်ာ၊ ႏွလံုးက်က္လွ်င္ အေနေတာ္ အရြယ္အစားအတံုးမ်ား  လီွးထားပါ။

ဟင္းရည္အတြက္ ဝက္႐ိုး၊ ၾကက္႐ိုးကို ျပဳတ္ထားရပါမယ္။ အ႐ိုးမွ အရသာရည္ ထြက္ၿပီဆိုတာနဲ႔  င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ထည့္ၿပီး ဆက္လက္ျပဳတ္ထားပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္ၿပီး ခဏအၾကာမွာ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီး ဇကာနဲ႔ အ႐ိုး၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းဖက္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ဖက္တို႔ကို စစ္ထားပါ။ စစ္ၿပီးဟင္းရည္ကို အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကား တို႔နဲ႔ သမေအာင္ စပ္ထားရပါမယ္။ အာပူလွ်ာပူ တစ္ပဲြစာျပဳလုပ္မယ္ဆိုရင္ စပ္ၿပီးသားဟင္းရည္ကို ပန္းကန္တစ္လံုးစာ အိုးထဲထည့္ကာ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး အဆင္သင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ လွ်ာ၊ နွလံုးတို႔ထည့္ကာ ဆူေအာင္တည္ၿပီး  ညႇပ္ေခါက္ဆဲြထည့္ထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲသို႔ ေလာင္းထည့္ရပါမယ္။ အေပၚမွ  ၾကက္သြန္မိတ္၊ ဝက္ဆီဖတ္ထည့္ၿပီး င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔င႐ုတ္ေကာင္း အရသာေၾကာင့္ ပူစပ္ၿပီး အခိုးပြင့္သြားေစမယ့္ အာပူလွ်ာပူကို သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား

ၾကက္ေျခေထာက္        - ၄ ေခ်ာင္း
သံပုရာ                     - ၁ စိတ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း             - အနည္းငယ္
ျကက္သြန္မိတ္            - အနည္းငယ္
စပါးလင္                   - အနည္းငယ္
ဆား                        - အနည္းငယ္
သၾကား                    - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ              - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း အဆင့္ဆင့္
ပထမဦးစြာ ၾကက္ေျခေထာက္ကို ေဆးေၾကာသန္႔စင္ၿပီး ၾကက္ေျခေထာက္အရြယ္အစားေပၚ မူတည္၍ ေရထည့္ၿပီး ၾကက္ေျခေထာက္၊ ဆား၊ သၾကား၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ထည့္၍ ၾကက္ေျခေထာက္ ႏူးသြားတဲ့အထိ ျပဳတ္ထားပါ။

တစ္ဆက္တည္း ၾကက္႐ိုးကို ျပဳတ္ထားရပါမယ္။ ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ရည္ရၿပီဆိုရင္ အ႐ိုးကိုဇကာႏွင့္စစ္၍ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ယူရပါမယ္။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆား၊ ျကက္သားမႈန္႔ႏွင့္ သမေအာင္ စပ္ထားရပါမယ္။

ၾကက္ျပဳတ္ရည္၊ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို  အိုးထဲထည့္ကာ ဆူပြက္ေအာင္တည္ၿပီး မီးဖိုေပၚမွခ်၍ ပန္းကန္ထဲသို႔ထည့္ပါ။  င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး၊ ၾကက္သြန္မိတ္တို႔ကို ႏွစ္သက္သလိုထည့္ၿပီး ပူေႏြးေမႊးပ်ံ႕တဲ့ ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္ကို  သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

သံုးမ်ဳိးစပ္

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား

ငါးဖယ္လံုး          - ၅ လံုး
ဝက္သားလံုး        - ၅ လံုး
ဖက္ထုပ္             - ၃ ရြက္
ၾကာဇံ                 - ၂ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္မိတ္      - အနည္းငယ္
သၾကား              - အနည္းငယ္
ဆား                  - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔       - အနည္းငယ္
ၾကက္ျပဳတ္ရည္     - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း အဆင့္ဆင့္
ပထမဦးစြာ ၾကက္႐ိုးကို ျပဳတ္ထားရပါမယ္။  ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ရည္ရၿပီဆိုရင္ အ႐ိုးကို ဇကာႏွင့္စစ္ၿပီး  ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔ႏွင့္သမေအာင္ စပ္ထားရပါမယ္။

သံုးမ်ဳိးစပ္ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ စပ္ထားၿပီးသား ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကိုယူ၍ အိုးတြင္ထည့္ၿပီး မီးဖိုေပၚတင္ပါ။ အဆင္သင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ ဝက္သားလံုး၊ ငါးဖယ္လံုး၊ ဖက္ထုပ္ရြက္ ၾကာဇံတို႔ကိုထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္ၿပီး ၾကာဇံႏူးတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚမွခ်၍ ပန္းကန္ထဲသို႔ ထည့္ပါ။ အေပၚယံမွ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္ၿပီး ဖက္ထုပ္တစ္မ်ဳိး၊ ၾကာဆံတစ္ဖံု မတူညီတဲ့ အရသာမ်ားကိုခံစားရင္း သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။