ေန႔လယ္စာ Idea

    ဒီတစ္လမွာေတာ့ People ရဲ႕ စာဖတ္ပရိ သတ္ႀကီး ေန႔စဥ္ေန႔တိုင္း ေက်ာ္ျဖတ္ရမယ့္ ေန႔လယ္ခင္း ထမင္းစားခ်ိန္ေတြအတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစမယ့္ ဟင္းပြဲအတြဲအစပ္ေလးမ်ားကို တင္ ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္။ Heys Food & Catering Service က လက္ရွိစီစဥ္ေပးလ်က္ ရွိတဲ့ Lunch Box Menu မ်ားထဲက တစ္ခ်ဳိ႕ကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

 

ၾကက္သားအာလူး
ၾကက္သား        -  (၃)က်ပ္သား ၂ တံုး
အာလူး            - အေနေတာ္တစ္လံုး
ပူစီနံ               - (၃) ပင္
ဂ်င္း                - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ      -  (၁) ဥ
ၾကက္သြန္နီ       - (၃) လံုး
ၾကက္သားမႈန္႔    - လဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
သၾကား            - အနည္းငယ္
ဆား                 - အနည္းငယ္
ငံျပာရည္           - အနည္းငယ္
နႏြင္းမႈန္႔            - အနည္းငယ္
အေရာင္တင္မႈန္႔   - ထမင္းစားဇြန္း (၁) ဇြန္း
မဆလာရြက္        - (၂) ရြက္

    အာလူးကို အခြံခြာၿပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးမ်ား တံုးထားပါ။ ၾကက္သားကို ေရေဆးထား ပါ။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ညက္ ေအာင္ေထာင္းၿပီး နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မႈန္႔မ်ားနဲ႔ ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးေနာက္ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ေရအ
နည္းငယ္ထည့္ကာ အဖံုးအုပ္ထားရပါမယ္။ ၾကက္ သားႏူးခါနီးမွာ တံုးထားတဲ့ အာလူးမ်ား ထည့္ရပါ မယ္။ အရသာအတြက္  ဆား၊ သၾကား၊ ၾကက္သား မႈန္႔ ၊ ငံျပာရည္ မ်ားထည့္ၿပီး ၾကက္သားနဲ႔ အာလူး စိတ္ႀကိဳက္အေနအထား ရၿပီဆိုရင္ ေမႊး ရနံ႔အတြက္ ပူစီနံ နဲ႔ မဆလာရြက္ေလး အုပ္ေပးလိုက္ပါ။ သင့္ရဲ႕ ေန႔လယ္စာ ထမင္းဘူးက  ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ဟင္းရနံ႔ေၾကာင့္ ဗိုက္ဆာလာမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။

ခ်ဥ္ေပါင္မွ်စ္ေၾကာ္
ခ်ဥ္ေပါင္              - (၁) စည္း
မွ်စ္                    - (၅) က်ပ္သား
င႐ုတ္သီးစိမ္း       - (၅) ေတာင့္
ငပိစိမ္းစား          - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ         - (၁) ဥ
ၾကက္သြန္နီ         - (၂) လံုး
ဆား                  - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔      - လဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္႔             - အနည္းငယ္
အေရာင္တင္မႈန္႔    - ထမင္းစားဇြန္း (၁) ဇြန္း
ငံျပာရည္             - အနည္းငယ္

    ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မႈန္႔မ်ားနဲ႔ ဆီသတ္ပါ။ နီလာရင္ စိမ္း စားငပိနဲ႔ ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ မတူးသြားေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ရပါမယ္။ ၿပီးေနာက္ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး သင္ထားတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ကိုထည့္ၿပီး ေၾကသြားတဲ့အထိ
ေမႊေပးရပါမယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ေတြေၾကၿပီး ႏူးသြား ၿပီဆိုရင္ မွ်စ္မ်ားထည့္လို႔ရပါၿပီ။ မွ်စ္ေတြက်က္ သြားတဲ့အထိ ေမႊေပးၿပီး ထက္ျခမ္းခြဲထားတဲ့ င႐ုတ္ သီးစိမ္းေလး အုပ္ၿပီးရင္ေတာ့ အအီေျပၿပီး ထမင္း ၿမိန္ေစမယ့္ ခ်ဥ္ေပါင္မွ်စ္ေၾကာ္ ကို ရရွိပါၿပီ။
    အစပ္ေလးပါမွ ထမင္းၿမိန္မယ့္ ျမန္မာလူမ်ဳိး မ်ားအႀကိဳက္ ငါးနီတူ အစပ္ေၾကာ္ေလးကိုလည္း အားျဖည့္ေပးထားပါတယ္။

ခရမ္းသီးပုစြန္ခ်က္
ခရမ္းသီး အေနေတာ္        - (၁) လံုး
ပုစြန္ဆိတ္                      - (၅) က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္    - (၂) လံုး
 ၾကက္သြန္ျဖဴ                  - (၅) မႊာ
နႏြင္း                          - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔                - အနည္းငယ္
ယိုးဒယားငံျပာရည္          - လဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
မဆလာ                       - အနည္းငယ္

    ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို နႏြင္း နဲ႔ ဆီသတ္ပါ။ အရြယ္ေတာ္တံုးထားတဲ့ ခရမ္းသီး မ်ားကိုထည့္ၿပီး ေရအနည္းငယ္နဲ႔ ႏြမ္းသြားတဲ့ အထိထားပါ။ ၿပီးရင္ ပုစြန္မ်ားကိုထည့္ၿပီး အရသာ အတြက္ ယိုးဒယားငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားကို
လိုအပ္သလို ထည့္ၿပီး ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အတြက္ မဆလာကို အသံုးျပဳထားပါတယ္။

ငါးခ်ဥ္စပ္
ကကတစ္        - (၃) က်ပ္သားႏွစ္တံုး
မွ်စ္ခ်ဥ္            - (၅) က်ပ္သား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး    - အႀကီး (၂) လံုး
စပါးလင္         - (၁) ေခ်ာင္း
ဂ်င္း              - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ    - (၄) ဥ
ပင္စိမ္း            - (၁) စည္း
ရွမ္းနံနံ            - (၁) စည္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း   - (၅) ေတာင့္
နံနံပင္            - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔    - လဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
ဆား    - အနည္းငယ္

    ငါးမ်ားကိုေရေဆးၿပီး အရသာ၀င္ေအာင္ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားနဲ႔ နယ္ထားပါ။ စပါးလင္၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ေထာင္းထားပါ။ မွ်စ္ ခ်ဥ္မ်ားကိုလည္း ႏွစ္သက္ရာ  အရြယ္အစားလွီးျဖတ္ ထားပါ။ ၿပီးေနာက္ ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားတဲ့ ခရမ္း
ခ်ဥ္သီး ၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ပင္စိမ္း၊ ရွမ္းနံနံ၊ င႐ုတ္ သီးစိမ္းမ်ားထည့္ၿပီး လံုးခ်က္ရပါမယ္။ မွ်စ္နဲ႔ ငါး က်က္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ အေပၚမွ နံနံပင္ေလး အုပ္ေပး ႐ံုပါပဲ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္နဲ႔ ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ ငါးနဲ႔မွ်စ္ခ်ဥ္က သင့္ကို ထမင္းစားလို႔ ေကာင္းေစမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။
    ဒီေန႔လယ္စာ အတြဲအစပ္ေလးမွာေတာ့ ခရမ္းသီး ပုစြန္ဆိတ္ခ်က္၊ ငါးခ်ဥ္စပ္တုိ႔နဲ႔ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ အရသာမ်ားမွာ ေလးေလးပင္ပင္ျဖစ္သြားေအာင္ ဂ်ဴးျမစ္ပဲပုပ္ေၾကာ္ေလးနဲ႔ တြဲစပ္ေပးထားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

ေမာ္လၿမိဳင္ငါးေပါင္း
ကကတစ္           - (၃) က်ပ္သားႏွစ္တံုး
ပင္စိမ္း              - (၁) စည္း
ရွမ္းနံနံ              - (၁) စည္း
ၾကက္သားမႈန္႔      - လဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
ဆား                 - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ        - (၁) လံုး
စပါးလင္            - (၁) ေခ်ာင္း
ဗူးသီး               - အေနေတာ္ (၃) စိတ္
ဌက္ေပ်ာရြက္      - အနည္းငယ္

    ကကတစ္မ်ားကို အရသာ၀င္ေအာင္ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔မ်ားနဲ႔ နယ္ထားရပါမယ္။ ဘူးသီးမ်ား ကိုလည္း အေနေတာ္အတံုးေလးမ်ား တံုးထားရပါ မယ္။ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားတဲ့ စပါးလင္၊ ၾကက္ သြန္နီမ်ား၊ ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားတဲ့ ပင္စိမ္း၊ ရွမ္းနံနံ မ်ားနဲ႔  ငါး ၊ ဘူးသီးမ်ားကို နယ္ၿပီး ငွက္ေပ်ာရြက္ထဲမွာ သင့္ေတာ္႐ံု ပမာဏထည့္ၿပီး ထုတ္ကာ ေရေႏြးေငြ႔ ေလးနဲ႔ ေပါင္းေပးရပါမယ္။ ဒါကေတာ့ ငါးနဲ႔ ဘူးသီး ရဲ႕ သဘာ၀အခ်ဳိအရသာကို ဦးစားေပးထားတဲ့ ေမာ္လၿမိဳင္ ငါးေပါင္း ျဖစ္ပါတယ္။

ပဲျပားပုစြန္ဆိတ္ခ်က္
ဂ်ပန္ပဲျပား        - (၁) ေတာင့္
ပုစြန္ဆိတ္        - (၅) က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ      - အေနေတာ္ (၂) လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ      - (၅) မႊာ
နႏြင္း              - အနည္းငယ္
ဆား               - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔    - အနည္းငယ္
ယိုးဒယားငံျပာရည္    - လဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း

    ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ ဆီသတ္ပါ။ အရြယ္ေတာ္ လွီးထားတဲ့ ဂ်ပန္ပဲျပား၊ ပုစြန္ဆိတ္မ်ားကို ေရာထည့္ၿပီး အရသာအတြက္ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ယိုးဒယားငံျပာရည္မ်ား ထည့္ ၿပီး ဆီျပန္လာရင္ ခ်လို႔ ရပါၿပီ။
    ဒီေန႔လည္စာကို ပိုၿပီး အရသာစံုလင္သြား ေအာင္ အာလူးဘာလေခ်ာင္ေက်ာ္ ႂကြပ္ႂကြပ္ရြရြ ေလးနဲ႔ အစပ္အဟပ္တည့္ေအာင္ စီစဥ္ေပးထားပါတယ္။
 
Funcy Lunch Box

ၾကာဇံေၾကာ္
ဆန္ၾကာဇံ    -
ဟင္းသီးဟင္းရြက္စံု    -  အနည္းငယ္
တ႐ုတ္နံနံ                - အနည္းငယ္
ခ႐ုဆီ                     -  လဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္    - လဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္    - လဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
သၾကား                  - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔            - အနည္းငယ္

    ဆန္ၾကာဆံကို တစ္နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားရပါ မယ္။ ၾကာဆံေတြ ပြလာၿပီဆိုရင္ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္နဲ႔ နယ္ထားပါ။ ပထမဆံုး ဟင္းသီးဟင္း ရြက္အစံုကို ဆီနဲ႔ေၾကာ္ရပါမယ္။ ခ႐ုဆီအနည္း ငယ္ထည့္ၿပီး နယ္ထားတဲ့ ၾကာဆံေတြ ထည့္ကာ အရသာအတြက္ သၾကား၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ပဲငံျပာ ရည္ အၾကည္မ်ားကိုထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးရ ပါမယ္။ ေနာက္ဆံုးမွာ တ႐ုတ္နံနံေလး အုပ္ေပး လိုက္ရင္ ႐ိုး႐ိုးရွင္းရွင္းနဲ႔ ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ ၾကာဆံေၾကာ္ကို ရရွိပါၿပီ။

အရြက္သုပ္
ဆလပ္ရြက္        - တစ္စည္း
ပန္းင႐ုတ္ပြ       - အနည္းငယ္
 ဥနီ                - အနည္းငယ္
သခြားသီး         - အနည္းငယ္
ဆား                - အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္း    - အနည္းငယ္
သံပရာသီး        - (၁) စိတ္

    ေရစင္စင္ေဆးၿပီး အေနေတာ္လွီးျဖတ္ထား တဲ့ အသီးအရြက္မ်ားအားလံုးကို ဆား၊ င႐ုတ္ ေကာင္း အနည္းငယ္နဲ႔ သမေအာင္ေမႊရပါမယ္။ စားခါနီးမွာ သံပရာသီးေလးညႇစ္ၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။
    Funcy Lunch Box မွာ ၾကာဆံေၾကာ္၊ အရြက္သုပ္ေတြ အျပင္  ေထာပတ္၊ ၾကက္သားျပား၊ သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဆလပ္ရြက္ေတြနဲ႔ ျပဳ လုပ္ထားတဲ့ ဟမ္ဘာဂါ၊ ဆား နဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္း ခပ္ပါးပါးအသံုးျပဳၿပီး ကင္ထားတဲ့ ပုစြန္တုပ္ကင္တို႔
နဲ႔ ၿမိဳင္ၿမိဳင္ဆိုင္ဆိုင္ တြဲစပ္ေပးထားလုိ႔ သင့္ကိုျပည့္၀တင္းတိမ္ေစမွာ အမွန္ပါပဲ။