အာဟာရ ေဗဒပညာရွင္တို႔ ေရွာင္ရွားၾကတဲ့ အစားအစာမ်ား

အစားအစာနဲ႔ အာဟာရပညာရွင္ဆိုသူေတြက အစားအစာထဲမွာပါဝင္တဲ့ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြနဲ႔ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုးက်ဳိးသက္ေရာက္ေစတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ေလ့လာစမ္းသပ္ၿပီး ဘယ္အစားအစာကေတာ့ ကၽြန္မတို႔ေတြရဲ႕ ခႏၡာကုိယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္တယ္၊ ဘယ္အစားအစာကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတာေတြကို ဆံုးျဖတ္ၾကေပးၾကတဲ့ အသက္ေမြးဝမ္းေၾကာင္း လုပ္ငန္းပိုင္ရွင္ေတြေပါ့။ ဒါေၾကာင့္အာဟာရေဗဒညာရွင္ေတြ မစားဘဲ ေရွာင္ရွားေလ့ရွိတဲ့ အစားအစာေတြဆိုရင္ ကၽြန္မတို႔ေတြလည္း မစားဘဲ ဆင္ျခင္လိုက္ျခင္းက ပိုၿပီးေကာင္းလိမ့္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ 

ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတဲ့ တခ်ဳိ႕ေသာ အစားအစာေတြဟာ သိပ္ၿပီးသိသာသလို အေတာ္မ်ားမ်ားလည္း သိထားၾကၿပီးသားပါဘဲ။ ဥပမာေျပာရမယ္ဆိုရင္ သၾကားလံုး၊ ဆိုဒါနဲ႔ ဆီ ေၾကာ္မုန္႔ေတြေပါ့။ တျခားအရာေတြက သိပ္ၿပီးမထင္ရွားၾကဘူးလို႔ ဆိုရပါမယ္။ အစားအစာႏွင့္ အာဟာရေဗဒပညာရွင္ေတြက ဒီလို အစားအစာေတြကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မသင့္ေတာ္ပါဘူးလုိ႔ေျပာရင္ သိပ္ကိုအံ့ၾသသြားလိမ့္မယ္ ထင္ပါတယ္။ ဘယ္လိုအစားအစာေတြကို အာဟာရ ေဗဒပညာရွင္ေတြ မစားသံုးဘဲ ေရွာင္ရွားၾကသလဲဆိုတာကို ကၽြန္မတို႔လည္း လိုက္နာေရွာင္ရွားႏိုင္ဖို႔အတြက္ ဆက္ၿပီးေတာ့ ေလ့လာၾကည့္ၾကတာေပါ့။ 

၁။ ဖိုက္ဘာဘား (Fiber Bars) 
အမွ်င္ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ တစ္ေန႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္ ၂၅ ဂရမ္ကေန ၃၅ ဂရမ္အထိ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ကို ဖိုက္ဘာဘားေတြကေနေတာ့ မရယူသင့္ပါဘူးဆိုၿပီး အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Kristin Kirkpatrick က ေျပာ ထားပါတယ္။ ဖိုက္ဘာဘားေတြမွာ သၾကားဓာတ္အလြန္အကၽြံပါဝင္ေနၿပီး အာဟာရျဖစ္ေစတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းက နည္းနည္းေလးပါပါသတဲ့။ ဖိုက္ဘာဘားေတြဟာ အသြင္ေျပာင္းထားတဲ့ ေခ်ာကလက္ 
တစ္ေခ်ာင္းလိုပါဘဲ ဆိုၿပီး  Kristin က ေျပာေလ့ရွိပါတယ္္။ သၾကားဓာတ္ေတြ ထပ္ေပါင္းမထား ဘဲ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္အရင္းအျမစ္ေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ အေစ့အဆံေတြ၊ သစ္သီးေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္း
ရြက္ေတြ၊ အခြံမာသီးေတြနဲ႔ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ကေန အမွ်င္ဓာတ္ကို ရယူႏိုင္ပါတယ္။ 

၂။ ျပဳျပင္စီမံထားေသာ အသားမ်ား 
ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ဝက္ဆားနယ္က်ပ္တင္၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ဝက္အူေခ်ာင္းနဲ႔ အသားျပားတို႔လို ျပဳျပင္စီမံထားတဲ့ အသားေတြက က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစတဲ့အေၾကာင္း အစားအစာနဲ႔ အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Elizabeth Jaramillo-Lopez က 
သတိေပးေျပာၾကားထားပါတယ္။  ၂၀၁၀ ခုႏွစ္က ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ဟားဗတ္က သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အသားေတြဟာ ႏွလံုးနဲ႔ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြျဖစ္ပြားဖို႔ ၄၂ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားဖို႔အတြက္ ၁၉ ရာခိုင္ႏႈန္း အႏၲရာယ္ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ျပည့္ဝဆီပမာဏ အမ်ားအျပား စားသံုးမိမယ္ဆိုရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းတဲ့အဆီေတြက ကိုလက္စထေရာ ပမာဏကို တိုးလာေစပါတယ္။ ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ထားၿပီးသား အသားေတြမွာ အသားရဲ႕ အေရာင္ကို လွပေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးတဲ့၊ အနံ႔နဲ႔ အရသာကို ပိုေကာင္းေစေသာ ျဖည့္စြက္ဓာတု ပစၥည္းျဖစ္တဲ့ ဆိုဒီယမ္ ႏိုက္ထရိတ္ ပါဝင္ပါတယ္။ သုေတသနမွတ္တမ္းေတြအရ ဆိုဒီယမ္ႏိုက္ထရတ္ဟာ အမ်ဳိးမ်ဳိးေသာ ကင္ဆာေရာဂါေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ အေမရိကန္ ကင္ဆာေရာဂါဆိုင္ရာ လူမႈအဖြဲ႔အစည္းက သူတို႔ရဲ႕ ဝက္(ဘ) စာမ်က္ႏွာမွာ ဆိုဒီယမ္ ႏိုက္ထရိတ္က တိရစာၦန္ေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ အရာဝတၳဳေတြအျဖစ္ သိၾကတဲ့ ႏုိက္ထ႐ိုဆာမိုင္းအျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားေစတယ္လို႔ ေရးသားထားတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ 

၃။ အဆီမပါေသာ အစားအစာမ်ား 
ေစ်းကို သြားၾကတဲ့အခါ စင္ေတြေပၚမွာ အဆီပါဝင္မႈ မရွိတဲ့အေၾကာင္း သို႔မဟုတ္ အဆီ ၀.၅ ဂရမ္ ေအာက္သာ  ပါဝင္တယ္ဆိုတဲ့အေၾကာင္း 
ကို ဝင့္ႂကြားစြာ ေရးထိုးထားၿပီး လွလွပပ သပ္သပ္ရပ္ရပ္ ထုပ္ပိုးထားတဲ့ အထုပ္ေလးေတြရဲ႕ ဆြဲေဆာင္မႈကို သတိထားေပးပါ။ အာဟာရေဗဒပညာ ရွင္ Kristin Kirkpatrick ကေတာ့ ဒီလုိ အစားအစာေတြက ကယ္လိုရီတက္တာကို နည္းနည္းေတာ့ ထိန္းလိုက္ႏိုင္မွာျဖစ္ေပမယ့္ အျခားေသာ နည္းလမ္းေတြနဲ႔ က်န္းမာေရးဆံုး႐ႈံးမႈကို ခံစားရတယ္လို႔ ဆုိထားပါတယ္။  မ်ားေသာအားျဖင့္ အစားအစာထုတ္လုပ္သူေတြက အဆီေတြကို သၾကားနဲ႔ အစား ထိုးၿပီး ဖယ္ရွားေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒီလိုျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို စားတာက ကၽြန္မတို႔ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ပိုၿပီးဆိုးရြားေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အဆီေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေစတဲ့ မျပည့္ဝဆီ ဒါမွမဟုတ္ ပိုလီမျပည့္ဝဆီေတြ ျဖစ္ေနမယ္ဆိုရင္ေပါ့။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အဆီေတြကိုေတာ့ ႐ိုးရွင္းတဲ့ ကာဗိုဟုိက္ဒရိတ္ေတြ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလိုျပဳလုပ္တာက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို အလိုအေလ်ာက္ ျမင့္တက္ေစၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ရဲ႕ ပမာဏကိုလည္း တည္ၿငိမ္ေစပါတယ္။ 

၄။ နံနက္စာ ေကြကာဘူးမ်ား 
သၾကားေတြ အမ်ားႀကီးပါဝင္ေနတဲ့ နံနက္စာ ေကြကာေတြကို ငယ္စဥ္ကတည္းက ႏွစ္သက္ခဲ့သူတစ္ဦးဆိုရင္ေတာ့ အခုခ်ိန္မွာ အရြယ္ေရာက္ဖို႔ သင့္ေနပါၿပီ။ ဖလိပ္၊ ပဖ္ေတြ နဲ႔ သၾကားမ်ားမ်ား အုပ္ထားတဲ့ ၾကယ္ပံုမုန္႔ေတြဟာ တခါတရံမွာေတာ့ marshmallow လို႔ေခၚတဲ့ ေပ်ာ့အိအိမုန္႔ေလးေတြနဲ႔ ေခ်ာကလက္တို႔ ေရာေႏွာပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါ ေပမဲ့ ဒီလိုအစားအစာေတြက နံနက္စာ စားပြဲေပၚမွာေတာ့ ေနရာယူမထားသင့္ပါဘူးဆိုၿပီး အစားအစာနဲ႔ အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Nina Dougherty က ေျပာပါတယ္။ သူတို႔ဟာ အေျခခံအားျဖင့္ အျဖဴေရာင္ဂ်ဳံေတြကို ပုံေဖာ္ထား႐ံုသက္သက္ပါ။ တခါတရံမွာ ဗီတာမင္ေတြ ထပ္ျဖည့္ထားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ အေစ့အဆန္နဲ႔ ျပဳလုပ္ တဲ့ ေကြကာကို ေရြးခ်ယ္တာက အာဟာရဓာတ္ေတြကို ရရွိဖို႔အတြက္ ပိုၿပီးေကာင္းတဲ့ နည္းလမ္းျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ ဗီတာမင္ ထပ္ျဖည့္ထားၿပီး အဆင့္ဆင့္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားတဲ့ ေကြကာေတြဟာ အစာေျခစနစ္က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ မပါဝင္ပါဘူး။ 

၅။ ေခ်ာကလက္မ်ား 
အခြံမာသီး ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ထားၿပီး ဝါးစားလို႔ေကာင္းတဲ့ ေခ်ာကလက္လံုးေလးေတြ ဒါမွမဟုတ္ ႏို႔ပါဝင္တဲ့ ေခ်ာကလက္ေခ်ာင္းေတြကို စားရတာ ႏွစ္သက္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ အာဟာရတန္ဖိုး နည္းနည္းသာပါတဲ့ အဆီနဲ႔ သၾကားေခ်ာင္းကို စားေနတဲ့သူလို႔ ဆိုရမွာပါဘဲ။ စတိုးဆိုင္ေတြမွာ ေတြ႔ရေလ့ရွိတဲ့ ေခ်ာကလက္တစ္ခုမွာ ကယ္လိုရီပမာဏ  ၂၆၀ အထိ ပါဝင္ေလ့ရွိပါတယ္။ ေခ်ာကလက္မွာ ထည့္သြင္းထားတဲ့ သၾကား ၃၅ ဂရမ္န ၁၄၃ ကယ္လိုရီကို ရရွိပါမယ္။ ဒါက သၾကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ဇြန္းနဲ႔ ညီမွ်ပါတယ္။ အေမရိကန္ ႏွလံုးက်န္းမာေရး အဖြဲ႔အစည္းရဲ႕ အၾကံျပဳခ်က္အရ အမ်ဳိးသားတစ္ဦးဟာ တစ္ေန႔တာအတြက္ သၾကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၉ ဇြန္းနဲ႔ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးအတြက္ သၾကား လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၆ ဇြန္းသာ စားသံုးဖို႔ လိုအပ္ၿပီး ယင္းက ကယ္လိုရီ ၁၀၀ နဲ႔ ၁၅၀ အသီးသီး ရရွိေစပါတယ္။ သၾကားဟာ အစားျပန္ေပးလို႔ရတဲ့ အရည္အေသြးမ်ဳိး မရွိပါဘူး။ သၾကားကိုလိုအပ္တဲ့ ပမာဏထက္ ပိုမိုစားသံုးမယ္ဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးေစတာ၊ ဆီခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ေစတာေတြအျပင္ အျခားေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာေတြရဲ႕ အဓိက အေၾကာင္း အရင္းလည္း ျဖစ္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 

၆။ အေရာင္လွလွ အနံ႔ေမႊးေမႊး ဂ်ယ္လီမ်ား 
အနံ႔အရသာ ထည့္သြင္းထားတဲ့ ဂ်ယ္လီေတြက ခ်ဳိတယ္၊ တုန္အိအိကေလးျဖစ္တဲ့အျပင္ သက္တံ့လို အေရာင္စံုပံုစံနဲ႔လည္း ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကၽြန္မတို႔ေတြအတြက္ေတာ့ မေကာင္းဘူးလုို႔ ဆိုရမွာဘဲ။ သၾကား၊ ေရ၊ အစားအစာအတြက္ သံုးတဲ့ အေရာင္နဲ႔ တိရစာၦန္က ရတဲ့အဆီေတြကို ေပါင္းစပ္ထားတဲ့ ဒီအရာဟာ အစားအစာလို႔ မဆိုႏိုင္ပါဘူးဆိုၿပီး အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Carole M. Farina က ေျပာပါတယ္။ သူမဆက္ေျပာတာက ဂ်ယ္လီေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရတန္ဖိုးကလည္း သိပ္ကို နည္းပါတယ္။ ေနမေကာင္းဘဲ ဖ်ားနာေနတဲ့အခါဆိုရင္ေတာ့ ေကာင္းမယ္ထင္ပါရဲ႕။ ဒါက ေခ်ဖ်က္ဖို႔လြယ္တဲ့ သၾကားကယ္လိုရီကုိ ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ပါ။ ဒါေပမဲ့ ကၽြန္မ ေနမေကာင္းျဖစ္ရင္ေတာ့ စားခ်င္တဲ့ အရာဆိုတာ ဘာမွမရွိပါဘူး။ တုပ္ေကြးမိတာမဟုတ္ဘူးဆိုရင္ သစ္သီးေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဂ်ယ္လီ ဒါမွမဟုတ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သစ္သီးေတြကို သြားရည္စာအျဖစ္ စားသံုးေပးတာက ပိုၿပီးေကာင္းတယ္လို႔လည္း သူမက အႀကံျပဳထားပါတယ္။ 

၇။ အသင့္စား အစားအစာမ်ား
အစားအစာနဲ႔ အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Nina Dougherty ကေတာ့ အသင့္စားအစားအစာေတြရဲ႕ အႀကီးမားဆံုး ျပႆနာက အေရာင္မပါရွိျခင္းပါဘဲလို႔ ဆိုလာပါတယ္။ အသင့္စား အစားအစာေတြက အညိဳေရာင္၊ အျဖဴ၊ ေဖ်ာ့ေတာ့ေတာ့ အေရာင္၊ ခရင္(မ) လို အေရာင္ေတြပါဘဲ။ သူမ ရည္ညႊန္းခ်င္တဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ dressing ၊ မိုင္ေယာနိ႔(စ)၊ ရွာလကာရည္၊ သၾကားနဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္းတို႔ ထည့္သြင္းပါဝင္တဲ့ ေဂၚဖီလက္သုပ္၊ အာလူးေၾကာ္နဲ႔ အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ ေကာက္ႏွံေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ အစားအစာတစ္ခုဟာ အေရာင္မရွိေတာ့ဘူးဆိုရင္ ဒါဟာ အလြန္အကၽြံ ျပဳျပင္ခ်က္ျပဳတ္ထားလို႔ပါ။ အဆီဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး အာဟာရကေတာ့ နည္းနည္းသာ ပါဝင္ပါတယ္။ အမွန္တကယ္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစားအစာေတြဆိုတာဟာ အေရာင္ေတာက္ပတဲ့ သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြပါဘဲ။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိတဲ့ ကိုက္လန္၊ အနီေရာင္ ေတာက္ေတာက္ ဘယ္ရီသီးေတြ၊ ရႊန္းလက္တဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္ မုန္လာဥဝါနဲ႔ ပန္းင႐ုတ္တို႔ကို ဥပမာအျဖစ္ စဥ္းစားၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။ အသင့္စား အစားအစာေတြဟာ ျပင္ဆင္မႈေတြ အႀကိမ္ႀကိမ္ျပဳလုပ္ထားတာေၾကာင့္ အမ်ားအားျဖင့္ ႏူးညံ့ၾကတယ္၊ သိပ္အမ်ားႀကီး ဝါးေနစရာ မလိုပါဘူး။ 
ဆိုလိုတာက အစားအစာရဲ႕ ပါဝင္တဲ့အရာေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အရသာခံစားမႈ နည္းသြားပါတယ္။ ရလဒ္အေနနဲ႔ကေတာ့ အသင့္စားအစားအစာေတြကို စားၿပီးတဲ့ေနာက္မွာ ဗိုက္ျပည့္ေနတယ္ဆိုတဲ့ ခံစားမႈက ခပ္ေလ်ာ့ေလ်ာ့ဘဲ ရွိပါတယ္။

၈။ အထူးေဖ်ာ္စပ္ထားတဲ့ ေကာ္ဖီမ်ား

တကယ္လို႔ သင့္ရဲ႕ နံနက္ခင္းတိုင္းကို ခရင္(မ) မ်ားမ်ားပါတဲ့ လက္ေတးတစ္ခြက္နဲ႔ စတင္ေလ့ရွိတယ္ဆိုရင္ ကိုယ္ရဲ႕ အစားအစာနဲ႔ ဆက္စပ္တဲ့ က်န္းမာေရးကို ေသခ်ာခ်ာသိႏုိင္ဖို႔အတြက္ ေလ့လာၾကည့္ဖို႔ တုိက္တြန္းခ်င္ပါတယ္။ ဒီလို 
ေကာ္ဖီမ်ဳိးဟာ အာဟာရမျဖစ္ေစဘဲ ကယ္လိုရီေတြသာ တနင့္တပိုးပါဝင္ေနပါတယ္။ ႏို႔ပါဝင္တဲ့ လက္ေတးတစ္ခြက္မွာ အခ်ဳိဓာတ္ေၾကာင့္ ကယ္လိုရီ ၃၀၀ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ေခ်ာကလက္၊ မီးဖုတ္ထားတဲ့သၾကားခဲနဲ႔ မလိုင္ေတြပါ ထပ္ေပါင္းမယ္ 
ဆိုရင္ ကယ္လိုရီက ႏွစ္ဆေလာက္ တက္သြားတာေပါ့။ သာမန္အားျဖင့္ေတာ့ ေကာ္ဖီမွာ သိပ္ကိုေကာင္းမြန္တဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြရွိပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္တဲ့ ပစၥည္းေတြ ျမင့္မားစြာပါဝင္ၿပီး အမ်ဳိးအစား ၂ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ အသည္းကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။ အာဟာရပညာရွင္ Jaramillo-Lopez ကေတာ့ ေကာ္ဖီခါးခါးကို အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ေသာက္တာမ်ဳိး၊ ပ်ားရည္တို႔လို သဘာဝအတိုင္း အခ်ဳိဓာတ္ရတဲ့အရာနဲ႔ တြဲဖက္ေသာက္သံုးတာကိုေတာ့ ေထာက္ခံတိုက္တြန္းထားပါတယ္။ 

၉။ ဘူးထဲက အစားအစာမ်ား 
သင္တုိ႔ရဲ႕ ထမင္းတစ္နပ္စာ ဒါမွမဟုတ္ တစ္နပ္စာအတြက္ အားလံုးေသာ အရာေတြဟာ အိတ္ေတြ၊ ဘူးေတြထဲက လာတာဆိုရင္ေတာ့ ဒုကၡေရာက္ဖို႔ နီးေနပါၿပီ။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဒီလိုအစားအစာေတြဟာ ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း ခံထားရတဲ့အျပင္ အဆီ၊ သၾကားနဲ႔ ဆိုဒီယမ္ေတြလည္း အမ်ားႀကီး ပါဝင္ေနတတ္ပါတယ္။ ဥပမာ macaroni နဲ႔ ခ်ိ႕(စ) တစ္ဘူးကို ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ အေရာင္အဆင္းအေနနဲ႔ အျဖဴေရာင္ရွိမယ္။ ေခါက္ဆြဲနဲ႔  လိေမၼာ္ႏုေရာင္ အမႈန္႔ပါတဲ့ ေဆာ့တို႔ေပါ့။ macaroni နဲ႔ ခ်ိ႕(စ) တစ္ခြက္စာကို ျပင္ဆင္မယ္ဆိုရင္ ျပည့္ဝဆီ ၃ ဂရမ္ နဲ႔  ဆိုဒီယမ္ ၁၀၀၀ မီလီဂရမ္ နီးပါး ထည့္ရမွာ ျဖစ္္ပါတယ္။ ဒါက တစ္ေန႔တာအတြက္ စားသံုးသင့္တဲ့ ျပည့္ဝဆီ ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္းထက္ ပိုေနပါတယ္။ တကယ္လို႔ ကိုယ္က ၂၀၀၀ ကယ္လိုရီသာ ရွိရမယ့္ အစားအစာ အေလ့အက်င့္ကို  ေလ့က်င့္စားသံုးေနတဲ့သူဆုိရင္ အေမရိကန္ ႏွလံုးဆိုင္ရာ အဖြဲ႔အစည္းကေန ေထာက္ခံထားတဲ့ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္တဲ့ အရြယ္ေရာက္သူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ေန႔စဥ္စားသံုးသင့္တဲ့ ဆိုဒီယမ္ထက္ တစ္ဝက္ေလာက္ ပိုေနတာကို ေတြ႔ရပါမယ္။ 

၁၀။ ဆီေၾကာ္အစားအစာမ်ား 
ဆီနဲ႔ေၾကာ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ အဆီျမင့္မားစြာ ပါဝင္ဖို႔ အလားအလာ အမ်ားဆံုးပါဘဲ။ အထူးသျဖင့္ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ မေကာင္းတဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြကို ဟိုက္ဒ႐ိုဂ်င္ထည့္သြင္းၿပီး ျပဳလုပ္ျခင္းကေန ရရွိတဲ့ Trans Fat တိို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီႏွစ္မ်ဳိးလံုးက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ဆိုးက်ဳိးသက္ေရာက္ေစတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ Trans fats ေတြက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းက်ဳိးျဖစ္ေစတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အေၾကာင္း အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Elizabeth Jaramillo-Lopez's  ရွင္းျပေျပာဆိုထားပါတယ္။ 

‘အဲ့ဒီအဆီႏွစ္မ်ိဳးလံုးက ႏွလံုးနဲ႔ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြနဲ႔ ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္း အႏၱရာယ္ေတြကို တိုးေစတယ္။ အဆီက ကၽြန္မတို႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ သိပ္ကို အေရးပါတယ္။ အဆီက ကၽြန္မတို႔ကို စြမ္းအင္ေပးတယ္၊ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြကို ကာကြယ္ေပးတယ္၊ ေနာက္ၿပီး အာဟာရျဖစ္ေစတဲ့ လုပ္ငန္းစဥ္ေတြကိုလည္း အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကၽြန္မတို႔ဟာ ခႏၶာကိုယ္အခ်ဳိးအစား ေျပျပစ္စမတ္က်႐ံုေလာက္ေသာ အဆီကို စားသင့္ပါတယ္္’  

သူမကေတာ့ ေထာပတ္သီး၊ အခြံမာသီး၊ အေစ့အဆံေတြနဲ႔ ငါးတို႔လို မိုႏိုနဲ႔ ပိုလီ မျပည့္ဝဆီ ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးဖို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး မီးကင္ျခင္း၊ ဆူပြက္ေအာင္ျပဳတ္ျခင္း နဲ႔ ေၾကာ္ျခင္းထက္ ျပဳတ္ 
ေဖ်ာျခင္းစတဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေသာ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြကို ေရြးခ်ယ္သင့္ေၾကာင္းလည္း ေထာက္ခံေျပာဆိုထားပါတယ္။

၁၁။ ေအးခဲအသားမ်ား 
ေအးခဲထားတဲ့ အသားအမ်ားစုကို ကၽြန္မတို႔ရဲ႕ ေစ်းဝယ္မယ့္ စာရင္းထဲကေန ထုတ္ျပစ္သင့္တဲ့အေၾကာင္း အာဟာရေဗဒပညာရွင္ တစ္ဦးျဖစ္တဲ့ Farina က သတိေပးထားပါတယ္။ ေအးခဲထားတဲ့အသားေတြဟာ အလ်င္စလို ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးတဲ့အခါမ်ိဳးမွာ အဆင္ေျပတယ္ဆိုေပမယ့္ အာဟာရတန္ဖိုးကေတာ့ လံုးဝမရွိပါဘူး။ အဲ့ဒီအသားေတြမွာ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ျမင့္မားစြာပါဝင္ေပမယ့္ အသားဓာတ္ကေတာ့ အလံုအေလာက္ မပါပါဘူး။ ျမင့္မားတဲ့ ကာဘုိဟိုက္ဒရိတ္ နဲ႔ အသားဓာတ္နည္းနည္းရဲ႕ ေပါင္းစပ္မႈေၾကာင့္ အစာစားၿပီး သိပ္မၾကာခင္မွာဘဲ ျပန္လည္ဆာေလာင္လာတတ္ပါတယ္။ ေအးခဲအသားေတြနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ပိုၿပီးေကာင္းတဲ့ ေရြးခ်ယ္စရာေတြ ရွိေနေပမယ့္လည္း အထူးသျဖင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေရာင္းခ်ေပးတဲ့ စတုိးဆိုင္ေတြမွာ ရႏုိင္ပါတယ္။ ႐ံုးပိတ္ရက္လိုေန႔ေတြမွာ ၾကက္သားေတြကို အမ်ားႀကီး မီးကင္ထားၿပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ အခြံေတြကုန္စင္ေအာင္ ခၽြတ္မထားတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြကို ျပင္ဆင္ထားႏုိင္ပါတယ္။ က်န္တဲ့ေန႔ေတြမွာေတာ့ တစ္ခုခ်င္းစီကို အပူေပးၿပီး ျပန္လည္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ 

၁၂။ သြားရည္စာ ကိတ္မုန္႔မ်ား 
သက္သာဆိုင္ေတြနဲ႔ ဓာတ္ဆီဆိုင္ေတြက စတိုးဆုိင္ေတြမွာ အျမဲလိုလိုေတြ႔ရတတ္တဲ့ သၾကားနဲ႔ အဆီေတြ ထုတ္ပိုးထားတဲ့ မုန္႔ေတြကို မစားမိဘဲေနဖို႔က ခက္ခဲတတ္ပါတယ္။ သြားရင္းလာရင္းနဲ႔ အခ်ဳိဓာတ္ကို ေတာင့္တလာမိတတ္တာေၾကာင့္မို႔ပါ။ ဒါေပမဲ့ ဒီမုန္႔ေတြကို မစားမိေစဘဲ ၾကံ့ၾကံ့ခံႏိုင္ေအာင္ ႀကိဳးစားသင့့္ပါတယ္ဆိုၿပီး အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Sonji Goedkoop က   Washington မဂၢဇင္းန႔ဲျပဳလုပ္တဲ့ အင္တာဗ်ဴးတစ္ခုမွာ သတိေပးထားပါတယ္။ ပါဝင္ပစၥည္း အမ်ဳိးအမည္ေပါင္း ၃၅ ခုႏွင့္အတူ ဖ႐ူးတို႔(စ) ဓာတ္ျမင့္မားတဲ့ ေျပာင္းဖူးသၾကားရည္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ၊ တိရစာၦန္ေတြကေနရတဲ့အဆီ အဲ့ဒါေတြကို အစားအစာလို႔ ေျပာလို႔မရပါဘူး။   အေရာင္တခ်ိဳ႕နဲ႔အတူပါဝင္တဲ့ အဆီ နဲ႔ သၾကား  ေတြလို႔သာ ေခၚလို႔ရပါမယ္။ Goedkoop ရဲ႕အဆိုအရ ပါဝင္ပစၥည္း အမ်ဳိးအမည္ေတြကမ်ားေလ ကၽြန္မတို႔အတြက္ေတာ့ မေကာင္းေလပါဘဲတဲ့။ 

၁၃။ မာဂ်ရင္း 
တစ္ခ်ိန္ကေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ပံုစံေျပာင္းေထာပတ္လို႔ ေတြးထင္ခဲ့ၾကေပမယ့္ ယခုအခါမွာေတာ့ မာဂ်ရင္းဟာ 
မေကာင္းဆိုးရြား ႏို႔ထြက္ပစၥည္းအျဖစ္ ထုတ္ျပန္ေျပာဆိုျခင္း ခံေနရပါၿပီ။ အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Farina  ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြကို ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ထည့္သြင္းျခင္းျဖင့္  မာဂ်ရင္းကို ဖန္တီးတယ္။ မာဂ်ရင္းက က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္တဲ့ LDL  ကိုလက္စထေရာကို တိုးပြားေစၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ HDL ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က် 
ေစတဲ့ trans fat ကို ျဖစ္ေစတယ္။ ေဆးပညာဆိုင္ရာ သုေတသနစာတမ္းေတြက မာဂ်ရင္းက ပိုခဲေလ trans fat ပါဝင္မႈႏႈန္း ပိုမိုျမင့္မားေလ ဆိုတဲ့အေၾကာင္း သက္ေသျပထားၾကပါတယ္။ မာဂ်ရင္းတစ္ခုတည္းသာ ေရြးစရာရွိမယ္ဆိုရင္္ ျပည့္ဝဆီ နည္းပါးစြာ ပါဝင္ၿပီး မျပည့္ဝဆီျမင့္မားတဲ့ trans fat လံုးဝမပါဝင္တဲ့ မာဂ်ရင္းကို ရွာေဖြသင့္ပါတယ္္။ 

၁၄။ ကိတ္မုန္႔ေပၚက ခရင္(မ) လွလွမ်ား 
အထူးသျဖင့္ ေရာင္းတန္းကိတ္မုန္႔ေတြေပၚမွာ အလွဆင္ထားတဲ့ icing လို႔ေခၚတဲ့ အေရာင္အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ခရင္(မ) လွလွေလးေတြဟာ အဆီမ်ားမ်ားပါတဲ့ ခရင္(မ)နဲ႔ သၾကားေပါင္းစပ္ထားတာထက္မပိုပါဘူး။ icing ေခၚ ကိတ္မုန္႔
အလွဆင္ပစၥည္းဟာ ကယ္လိုရီနဲ႔ သၾကားေတြ အမ်ားႀကီး ထုပ္ပိုးပါဝင္ေနတယ္ဆိုၿပီး Jaramillo- Lopez က ေျပာထားပါတယ္။ အသံုးျပဳတဲ့ ပါဝင္ ပစၥည္းေတြအေပၚမူတည္ၿပီးေတာ့ တစ္ခါတစ္ရံမွာေတာ့ trans fat ေတြ ေပါင္းစပ္ပါဝင္ေနႏုိင္ပါတယ္။ Trans fat ေတြက အႏၱရာယ္မ်ားတဲ့ အဆီေတြျဖစ္ၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ျခင္းမရွိတဲ့ LDL ကိုလက္ စထေရာကို တိုးလာေစၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ HDL ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အမွန္တကယ္ေတာ့ trans fat ေတြဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ အမွန္တကယ္ မညီညြတ္တာေၾကာင့္ အစားအေသာက္ႏွင့့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး႒ာနက အေမရိကန္ရဲ႕ အစားအစာေထာက္ပံ့မႈေတြထဲက ထုတ္ပယ္ႏုိင္ဖို႔အတြက္ ႀကိဳးစားေနပါတယ္။ စီးပြားျဖစ္ လုပ္ေရာင္းေလ့ရွိတဲ့ ကိတ္မုန္႔အလွဆင္ ပစၥည္းေတြအတြက္ အေရာင္ကိုေတာ့ သဘာဝပစၥည္းေတြကေန မဟုတ္ဘဲ အေရာင္တုေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိတာေၾကာင့္ ပိုၿပီးေတာ့ အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အစားအစာအတြက္ အသံုးျပဳတဲ့ ဆိုးေဆးေတြဟာ ဓာတ္မတည့္မႈေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနေလ့ရွိၿပီး ကေလးငယ္ေတြမွာဆိုရင္ အင္အားလြန္ကဲျခင္းနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါတို႔နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတတ္တယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။ 

၁၅။ ေပါင္မုန္႔မီးကင္နဲ႔ အခ်ဳိမုန္႔မ်ား 
ေထာပတ္မ်ားမ်ား၊ ႏႈတ္ခမ္းသားႂကြပ္ႂကြပ္၊ သၾကားနဲ႔ ခရင္(မ)ေတြ ထပ္အုပ္ထားတဲ့အရာက တကယ္ေတာ့ မနက္စာလို႔ မဆိုႏုိင္ပါဘူး။ အခ်ဳိပြဲလို႔သာ ဆိုရပါမယ္။ ၿပီးေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း မညီညြတ္ပါဘူး။ Farina ကေတာ့ မုန္႔ခ်ဳိေတြဟာ တစ္ေန႔တာ စြမ္းအင္ရရွိႏုိင္ဖို႔ကလြဲလို႔ ဘာမွပါဝင္တာ မဟုတ္ဘူးလို႔ အသိေပးေျပာၾကားထားပါတယ္။ မုန္႔ခ်ိဳတစ္ခုမွာ ပါဝင္တဲ့ သၾကား ၁၆ ဂရမ္ကေန တစ္ေန႔တာအတြက္ ေလာင္ကၽြမ္းဖို႔ လိုအပ္ တဲ့ စြမ္းအင္ကုိ ရႏုိင္ေပမယ့္ ကာဘိုိဟိုက္္ဒရိတ္ ျဒပ္ေပါင္းေတြကေနၿပီးေတာ့ ၾကာရွည္စြာ ရရွိႏိုင္မယ့္ စြမ္းအင္လိုေတာ့ မဟုတ္ႏိုင္ပါဘူးလို႔ သိရတဲ့အေၾကာင္းေဖာ္ျပရင္း ပရိသတ္ႀကီးလည္း က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္ရွားႏုိင္ၾကၿပီး က်န္းမာလွပၾကပါေစလို႔ ဆႏၵျပဳလုိက္ပါတယ္။ 
Ref: 16 Foods Dietitians Won't Touch    
By JODY BRAVERMAN