အာဟာရေဗဒပညာရွင္တို႔ရဲ႕ သြယ္လ်ေစတဲ့ နည္းလမ္းမ်ား

အျမဲတမ္းသြယ္လ်ေပ့ါေပါးေနေစဖို႔ အာဟာရေဗဒနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္ေတြဟာ ဘယ္လိုမ်ဳိးစားသံုးေနထိုင္ၾကပါသလဲ၊ ဒါမွမဟုတ္ သူတို႔ရဲ႕ ခႏၡာကိုယ္အေလးခ်ိန္နဲ႔ ပတ္သက္လို႔ အျမဲတမ္းလိုလိုအျပင္းအထန္ ႀကိဳးပမ္းေနၾကရပါသလား၊ သူတို႔ကအရသာခံလိုတဲ့အတြက္ စားသံုးၾကသလားဒါမွမဟုတ္ အာဟာရျဖစ္ဖို႔အတြက္ဘဲ စားသံုးၾကတာလား။ ေနာက္ၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို လုိအပ္တာထက္ တိုးမလာေစတဲ့ အာဟာရေဗဒပညာရွင္တုိ႔ရဲ႕ လူသိနည္းတဲ့ လွ်ဳိ႕ဝွက္နည္းလမ္းေလးေတြေရာ ရွိေနေသးပါသလား။ ဟုတ္ကဲ့။ ဒီတစ္လမွာေတာ့ အာဟာရေဗဒပညာရွင္ေတြရဲ႕ သြယ္လ်ေပ့ါပါးစြာေနထိုင္တဲ့ နည္းလမ္းတခ်ဳိ႕ကို ေဝမွ်လိုက္ရပါတယ္။ 

အစားအေသာက္ေတြမွာပါရွိတဲ့ အရသာေတြက မွ်တပါေစ။ 
အာဟာရျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ ရည္ရြယ္ၿပီး ကိုယ္စားေနတဲ့ အစားအစာေတြရဲ႕ အရသာကို ေျပာင္းလဲလိုက္ဖို႔ လိုအပ္တယ္လို႔ ေတြးမိရင္ေတာ့ တစ္ေခါက္ေလာက္ေတာ့ ထပ္ၿပီးစဥ္းစားပါဦး။ ‘ကိုယ့္ကိုစိတ္ေက်နပ္မႈရွိေစတဲ့ ထမင္းတစ္နပ္ရဲ႕ ပါဝင္ပစၥည္းေတြဟာ အာဟာရျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာထက္ ပိုပါတယ္။ အရသာလည္းရွိပါတယ္။ ေျပာရမယ္ဆိုရင္ ငန္တာ၊ ခ်ဥ္တာ၊ ခ်ဳိတာ၊ ခါးတာ၊ ဆိမ့္တာနဲ႔ အနံျပင္းတာစတဲ့ အရသာ ေျခာက္မ်ဳိး   ရွိပါမယ္။ ကိုယ္စားလုိက္တဲ့ တစ္နပ္စာမွာ ေျပာခဲ့တဲ့ အရသာေတြ အားလံုးေပါင္းစပ္ပါဝင္ေနမယ္ ဒါမွမဟုတ္ အဲ့ဒီအထဲကေလးမ်ဳိး၊ ေလးမ်ဳိးထက္ ပိုၿပီးပါဝင္ေနခဲ့မယ္ဆိုရင္ အစားအေသာက္ေတြကို စားသံုးၿပီးသြားတဲ့အခါ ပိုၿပီးေတာ့ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရရွိေစပါတယ္၊ ေနာက္ၿပီးစိတ္္ေရာဗိုက္ပါ ျပည့္ဝသြားေစပါတယ္။ ဆိုလိုခ်င္တာက အာလူးေၾကာ္တို႔ ဘာတို႔လုိသြားရည္စာေတြကို ထပ္ၿပီးစားခ်င္စိတ္ မျဖစ္ေတာ့ဘူးေပါ့’ ဆိုၿပီး ခ်က္ျပဳတ္မႈပိုင္းဆိုင္ရာ အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Rachel Begun က ေျပာထား ပါတယ္။ အနံ႔အရသာစံုတို႔ရဲ႕ စုေပါင္းအင္အားကို က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေတာ္ညီညြတ္တဲ့ နည္းလမ္း အတုိင္းရရွိလိုတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ကိုယ့္အိမ္က ေရခဲေသတၱာထဲက အကန္႔ငယ္ေလးတစ္ခုထဲမွာ က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ ေဆးဘက္ဝင္ အရြက္ေတြ၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြအျပင္အစားအေသာက္ရဲ႕ အရသာကိုပိုမိုေပၚလြင္ေစဖို႔ ထပ္ျဖည့္ေပးတတ္တဲ့ ပစၥည္းေတြနဲ႔ ျဖည့္တင္းထားဖို႔လိုေၾကာင္း Begun က အၾကံျပဳထားပါတယ္။ ဒါမွသာအစားအစာေတြရဲ႕ အရသာကို အခ်ဳိးညီညီ ေပါင္းစပ္ႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါသတဲ့။ 

စားခ်င္စိတ္ေပၚလာေစဖို႔ ဆြဲေဆာင္ေနတဲ့အရာေတြကို ေရွာင္ရွားေပးပါ။ 
ေလာ့(စ) အိန္ဂ်လိ့(စ) မွာေနထိုင္တဲ့ အာဟာရပညာရွင္ Caroline Kaufman ရဲ႕ အဆိုအရ ကိုယ့္အတြက္ မသင့္ေတာ္ဘူးထင္တဲ့ အစားအစာေတြကိုမစားဘူး၊ စားခ်င္စိတ္ေပၚလာေအာင္ ဆြဲေဆာင္ေနတဲ့ အစားအစာေတြ ျမင္ေနေတြ႔ေနရၿပီဆိုတဲ့ အေျခအေနမ်ဳိးမွာ မစားဘဲနဲ႔ ေရွာင္ရွားႏုိင္လိုက္တဲ့အခါ အဓိပၸာယ္ရွိသြားတဲ့ ခံစားခ်က္မ်ဳိးကို ရရွိေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ အဲ့ဒီလိုအေျခအေနမ်ဳိးကို ေရွာင္ရွားလိုက္ႏိိုင္ဖို႔အတြက္ ကိုယ့္ကိုကိုယ္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္ဖို႔ အမ်ားႀကီး လိုအပ္ ပါတယ္။ သုေတသီေတြရဲ႕ အဆိုအရဆိုရင္ ကိုယ့္ကိုကိုယ္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္ျခင္းအားျဖင့္ စြမ္းအင္ကိုေရာေငြေၾကးကိုပါ ကုန္ဆံုးမႈနည္းေစပါတယ္။ တကယ္လို႔ သင္ကေန႔တစ္ေန႔ရဲ႕ အစပိုင္းမွာကိတ္မုန္႔ကိုမစားမိဖို႔အတြက္ ႀကိဳးစားလိုက္ႏုိင္တယ္ဆိုေပမဲ့ ညေနခင္း စူပါမားကတ္ကိုေရာက္ေတာ့ ေရခဲမုန္႔ကိုမစားမိဖို႔အတြက္ ႀကိဳးစားရတာ ပိုၿပီးခက္ခဲတယ္ဆိုတာကိုေတြ႔ရပါလိမ့္မယ္။ ကိုယ့္္ကိုသိပ္ၿပီးဆြဲေဆာင္အားျပင္းလြန္းတဲ့ အစားအစာေတြကိုေရွာင္ရွားႏုိင္ဖို႔က စိတ္စြမ္းအားကိုမီွခိုေနလို႔လည္း မရႏိုင္ပါဘူးလို႔ Kaufman က ေျပာထားပါေသးတယ္။

ညစာသံုးေဆာင္ၿပီးတဲ့ေနာက္ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲ မဝင္ပါေတာ့နဲ႔။ 
ပ်င္းရိၿငီးေငြ႔တာ၊ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္တာ ဒါမွမဟုတ္ တကယ္တမ္းက ဗိုက္ဆာေနလို႔မဟုတ္ဘဲ ဘာလုပ္ရမွန္းမသိတာေတြေၾကာင့္ ညစာစားၿပီးေနာက္ပိုင္းမွာလည္း စားစရာတစ္ခုခုကို လြယ္လြယ္ကူကူစားမိတတ္ပါတယ္။ ‘ကၽြန္မကေတာ့ အမွန္တကယ္ ဆာေလာင္တယ္ဆိုတာဘယ္လို မ်ဳိးလဲဆိုတာကိုသိႏုိင္ဖို႔ ႀကိဳးစားၿပီးအျခားေသာ အခ်က္ေတြေၾကာင့္ စားသံုးတာကိုေရွာင္ပါတယ္။  ညစာစားၿပီးတဲ့ေနာက္ပိုင္း ဆာေလာင္မႈကို ခံစားရတဲ့အခါ ငါတကယ္ဘဲ ဗိုက္ဆာေနတာလား ဒါမွမဟုတ္ ပင္ပန္းေနတာလားဆိုၿပီး ကုိယ့္ကိုကိုယ္ ျပန္ေမးေလ့ရွိပါတယ္။ (တစ္ခါတေလမွာ ဆာေလာင္တာနဲ႔ ပင္ပန္းတာကမွားယြင္းတတ္လို႔ပါ။) ၿပီးရင္ေတာ့ ေဆးဘက္ဝင္ လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ကိုေသာက္ၿပီး အိပ္ရာေစာေစာဝင္ဖို႔ ျပင္ပါေတာ့တယ္’ဆိုၿပီး အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Melisa Halas - Liang က ေျပာပါတယ္။ ညဘက္ေနာက္ က်တဲ့အခ်ိန္ေတြမွာ အစာစားတာဟာ အထူးသျဖင့္  အိပ္စက္ခ်ိန္ နည္းပါးတဲ့သူေတြမွာဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးလာမႈနဲ႔ ပတ္သက္ေနေလ့ရွိတယ္လို႔ သုေတသီေတြက ေထာက္ခံေျပာဆိုထားပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္တဲ့ အရြယ္ေရာက္ၿပီး သူေတြအေနနဲ႔ ညဘက္ကို ေနာက္က်မွ အိပ္ရာဝင္ၿပီး အိပ္စက္ခ်ိန္ ၈ နာရီ ထက္နည္းမယ္ဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးလာေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီးအိပ္ရာဝင္ခ်ိန္ ေနာက္မက်ဘူးဆိုေပမယ့္ ညစာစားၿပီးေနာက္ပိုင္းကယ္လိုရီ ၁၃၀ ထက္ပိုၿပီးစားသံုးခဲ့မယ္ဆိုရင္လည္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလာတတ္တယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ညစာစားၿပီးတဲ့ေနာက္ သတိလက္လြတ္နဲ႔ တႂကြပ္ႂကြပ္ဝါးစားတာမ်ဳိးေတြ လုပ္ေနမယ့္အစားမီးဖိုေခ်ာင္တံခါးကို ပိတ္ထားလိုက္ၿပီး ညေနဘက္ အေညာင္းေျပလမ္းေလွ်ာက္တာ၊ စာအုပ္ဖတ္တာ၊ ေရခ်ိဳးလုိက္တာ ဒါမွမဟုတ္ ေစာေစာအိပ္ရာဝင္တာမ်ဳိး ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္ဆိုတဲ့အေၾကာင္း အၾကံျပဳထားပါတယ္။

အစာစားရင္းနဲ႔ ေရေသာက္ေပးပါ။ 
ခႏၶာကိုယ္ဟာ ပံုမွန္္လုပ္ငန္းစဥ္ေတြကို ေဆာင္ရြက္ဖို႔ ေရကိုလုိအပ္႐ံုသာမက အစာစား ေနစဥ္အတြင္းမွာ ေရမ်ားမ်ားေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ ပိုမိုသြယ္လ်လွပေစတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးကို လည္းရရွိႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ‘ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ တစ္နပ္စာစားတုိင္းမွာေရ ၁၆ ေအာင္စေလာက္ ေသာက္ရတာကို ပိုသေဘာက်ပါတယ္။ ဒီလိုစားေသာက္ရတာက စိတ္ေက်နပ္မႈကို ပိုမိုရရွိတယ္လို႔ ခံစားရပါတယ္’ လို႔ Jim White က ဆိုပါတယ္။ သူကေတာ့ Jim White Fitness and Nutrition Studios  ရဲ႕ ပိုင္ရွင္ျဖစ္ပါတယ္။ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာေတြ႔ရွိမႈေတြအရ အစာမစားခင္နဲ႔ စားေနစဥ္မွာ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ျခင္းအားျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုထိန္းသိမ္းေပးဖို႔ ဒါမွမဟုတ္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးမလာေစဖို႔ အကူအညီ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ‘အိမ္ ဒါမွမဟုတ္ ႐ံုးကေန မထြက္ခြာခင္မွာ ကိုယ့္ရဲ႕ ေရဘူးထဲကိုေရျဖည့္ထားဖုိ႔ စဥ္းစားၾကည့္ေပးပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ့လမ္းမွာသြားေနရင္းကားၾကပ္ေနတဲ့အခါ ဒါမွမဟုတ္ ပင္ပင္ပန္းပန္းကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ ေလ့က်င့္ခန္းေတြကို လုပ္ရ 
တဲ့အခါမွာေရငတ္တဲ့ ခံစားမႈမ်ဳိးခံစားရေတာ့မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အျခား ေသာလိုက္နာစရာအခ်က္ေတြ၊ ျဖည့္စြက္စာေတြနဲ႔ လံုးဝမတူညီတာကေတာ့ အခုေျပာျပတဲ့ သြယ္လ် မႈနည္းလမ္းဟာေရကလြဲလို႔ ဘာမွပိုၿပီးကုန္က်မွာ မဟုတ္ပါဘူး’လို႔လည္း White က ထပ္ေလာင္း ေျပာဆိုထားပါတယ္။ 

တစ္နာရီၾကာတိုင္းမွာ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ လႈပ္ရွား ေပးပါ။ 
႐ုပ္ပိုင္းဆုိင္ရာ လႈပ္ရွားတက္ႂကြေနေစဖို႔အတြက္ ခက္ခဲဆံုးအရာေတြထဲကတစ္ခုကေတာ့ အခ်ိန္ရွာေဖြရခက္ခဲတာပါဘဲ။ ဒါေပမဲ့ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈကေနရလာမယ့္ ေကာင္းက်ဳိးေတြအတြက္ တစ္နာရီလံုးလံုးလႈပ္ရွားေနဖို႔ မလိုအပ္ပါ
ဘူး။ ‘ကၽြန္မကစာေရးစားပြဲေပၚမွာအခ်ိန္အၾကာႀကီးထိုင္ေနမိတာကိုသိရတဲ့အခါမွာ တစ္နာရီၾကာတိုင္းမွာ စားပြဲကေနထၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ လႈပ္လႈပ္ရွားရွား ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ ကၽြန္မဖုန္္းကုိ ႏိႈးစက္ေပးထားပါေတာ့တယ္။ အဲ့ဒီ ၁၀ မိနစ္အတြင္းမွာ ေလွကားအတက္အဆင္းလုပ္တာ၊ လမ္းေလွ်ာက္တာ၊ အေညာင္းေျပ အေၾကာေတြဆန္႔ထုတ္တာ၊ မတ္တပ္ရပ္ေနတာစတဲ့ လႈပ္ရွားမႈေတြကို ျပဳလုပ္ျခင္းအားျဖင့္ကယ္လိုရီေတြ ေလာင္ကၽြမ္းေစ႐ံုသာမက စိတ္ပုိင္းဆိုင္ရာကိုလည္း လန္းဆန္းတက္ႂကြေစပါတယ္’ဆိုၿပီး  Younger Next Week ဆိုတဲ့ စာအုပ္ရဲ႕ စာေရးဆရာ Elisa Zied က ဆိုလာပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားအားကစားကို ခဏတျဖဳတ္ေလးလုပ္ႏုိင္ဖို႔ သတိေပးေနမယ့္ ဖုန္္းထဲကအပလီေကးရွင္းတစ္ခုဒါမွမဟုတ္ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရွိေန ျခင္းက ပိုၿပီးေကာင္းပါတယ္။ ‘မၾကာေသးခင္က ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာေတြ႔ရတာကေတာ့ အီးေမးလ္ကေန တိုက္တြန္းမႈေတြရရွိတဲ့ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈဆိုင္ရာဘာသာရပ္ေတြရဲ႕ ၈၃ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါးဟာ တစ္ပတ္မွာသံုးႀကိမ္ ေလွကားထစ္ေတြကိုတက္လွမ္းဖို႔ျဖစ္ၿပီး သူတို႔ရဲ႕ ႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ က်န္းမာၾကံ့ခိုင္လာေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးျခင္းဘဲ ျဖစ္ပါ တယ္’ ဆိုၿပီးေတာ့လည္း Zied က ထည့္သြင္းေျပာ ၾကားထားပါေသးတယ္္။ 

အရသာေတြကိုခံစားသိရွိတဲ့ ရသာဖုေလးေတြကို ဆားနဲ႔ နည္းနည္းသာထိေတြ႔ေပးပါ။ 
ဆားဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ား သင္စားသံုးပါသလဲ။ ကိုယ္ေတြးတင္ထားတဲ့ ပမာဏထက္ စားသံုးမိတဲ့ ပမာဏက ပိုမ်ားေနႏုိင္ပါတယ္။ ဆားက ကယ္လိုရီမပါတာေၾကာင့္ အမ်ားႀကီးစားသံုးမိတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကိုယ္ကိုအရည္ဓာတ္ေတြ ထိန္းသိမ္းထားဖို႔ လႈံ႔ေဆာ္ေပးပါတယ္။ ‘ကၽြန္မကေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ လွ်ာေပၚကရသာဖုေလးေတြကို ေလ့က်င့္ေပးထားပါတယ္။ ဆားဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ေနတ့့ဲ အစားအစာေတြကို ကန္႔သတ္စားသံုးတာ၊ ၿပီးေတာ့ အစားအစာေတြကိုခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ ဆားမထည့္တာေတြဟာခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အရည္ဓာတ္နည္းေနတဲ့အခါ အငန္ဓာတ္ကိုေတာင့္တတာမ်ဳိးကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဗိုက္ထဲမွာေလပြေနတာကိုလည္း ေရွာင္ရွားေစႏုိင္ပါတယ္’ဆိုၿပီး Nutrition and Dietetics အကယ္ဒမီရဲ႕ ေျပာေရးဆိုခြင့္ရွိသူ  Lori Zanini  က ေျပာပါတယ္။  Zarniniရဲ႕ အလိုအရ ကၽြန္မတို႔ရဲ႕ ရသာဖုေလးေတြဟာ ၁၀ ရက္ၾကာတိုင္း မွာ အားလံုးနီးပါး ျပန္လည္အသစ္ျဖစ္သြားေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အငန္ဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အစားအစာတစ္ခုကို ကိုက္လိုက္ၿပီဆိုတာနဲ႔ ရသာဖုေတြကသတိျပဳမိေစဖို႔ ေလ့က်င့္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဆားကိုလံုးဝမစားဘဲ ရပ္ပစ္လိုက္မယ့္အစား အနံ႔ကိုထပ္ျဖည့္တာကပိုၿပီးေတာ့ ေကာင္းမြန္ေၾကာင္းကိုလည္း သူမကအၾကံျပဳထားပါေသးတယ္။ 

နံနက္စာကို အသားဓာတ္ မ်ားမ်ားပါဝင္ေအာင္ စားသံုးေပးပါ။ 
တစ္ေန႔တာရဲ႕ အေရးႀကီးဆံုးတစ္နပ္စာလို႔ ဆိုၾကတဲ့ နံနက္စာကိုက်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္စြာ စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ေၾကာ့ရွင္းသြယ္လ်လွပေနေစဖို႔ အကူအညီေပးႏိုင္တယ္၊ စိတ္ခံစားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္၊ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္ ကို ျမႇင့္တင္ေပးတဲ့အျပင္ အေတြးေတြကိုလည္း ထက္ျမက္စူးရွေစပါတယ္။ သင့္ရဲ႕နံနက္စာမွာ တစ္ေန႔တာလႈပ္ရွားမႈ အားလံုးအတြက္ စြမ္းအားျပည္ဝေနေစလိုတယ္ဆိုရင္ အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းေတြထဲက တစ္ခုကေတာ့အသားဓာတ္မ်ား
မ်ားပါဝင္ေအာင္ ထည့္သြင္းစားသံုးေပးဖို႔ဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ‘ကၽြန္မရဲ႕ နံနက္စာကို အသားဓာတ္ ပါဝင္ေအာင္ စားသံုးတဲ့အခါမွာ ခံစားခ်က္က ပိုၿပီး ေကာင္းပါတယ္၊ ေန႔လယ္စာစားခ်ိန္မတိုင္ခင္အထိ ဆာေလာင္တဲ့ ခံစားမႈမ်ဳိးမရွိေတာ့ပါဘူး’လို႔
ဆိုလာတဲ့သူက အာဟာရေဗဒပညာရွင္ Leah McGrath ပါ။ ေလ့လာမႈေတြအရ အသားဓာတ္ကိုထည့္သြင္းစားသံုးတဲ့သူေတြဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်မႈနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ႀကိဳးစားမႈေတြမွာ ပိုၿပီးေတာ့ ရလဒ္ေကာင္းေတြ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ျမင့္မားစြာပါဝင္တဲ့ ေကြကာေတြထဲကို အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔နဲ႔အတူ အခြံမာသီးေတြ ထည့္သြင္းစားသံုးေပးတာ၊ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုသစ္သီးေတြနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးေပးတာ၊ ခ်ဥ္တဲ့ ႏုိ႔ကေနျပဳလုပ္တဲ့ ခ်ိ႕(စ) ကို စားတာေတြကေတာ့ နံနက္စာမွာ အသားဓာတ္မ်ားမ်ား ထည့္သြင္းစားသံုးေပးလို႔ရတဲ့ နည္းလမ္းေတြထဲက တခ်ဳိ႕ဆိုၿပီးေတာ့လည္း Leah McGrath က အၾကံျပဳထားပါေသးတယ္္။ 

ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ထည့္စားေပးပါ
ကၽြန္မတို႔အေနနဲ႔ သက္သတ္လြတ္စားတဲ့ သူေတြလိုေတာ့ အျမဲတမ္းအသားမပါဘဲ စားသံုး ေနဖို႔မလိုပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ တစ္ပတ္မွာ တစ္ရက္ ဒါမွမဟုတ္ တစ္ရက္မွာတစ္ခါဘဲျဖစ္ျဖစ္ သက္သတ္လြတ္စားေပးျခင္းဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပိုၿပီးေတာ့ ညီညြတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ေကာက္ႏွံ၊ ပဲနဲ႔ သစ္သီးေတြကိုပံုမွန္စားေနက် အစားအစာေတြထဲမွာ ထည့္သြင္းစားသံုးမိေစဖို႔အတြက္ နည္းလမ္းေကာင္းေလးတစ္ခုပါ။ ဒီလုိစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အျမဲသြယ္လ်ေၾကာ့ရွင္းေနေစဖို႔လည္း အကူ 
အညီျဖစ္ေစပါတယ္။ ‘အခြံစင္ေအာင္ ခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံ၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ကေနရရွိတဲ့ အဆီနည္းတဲ့ အသားဓာတ္၊ အေရာင္မ်ဳိးစံုတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ သစ္သီးေတြ၊ အခြံမာသီးေတြနဲ႔ အေစ့အဆံစတဲ့အစားအစာေတြမွာ သဘာဝအတိုင္း အမွ်င္ဓာတ္ ျမင့္မားစြာပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒီလို အစားအစာေတြက ရွင္တို႔ကိုေကာင္းမြန္စြာနဲ႔ ျပည့္တင္းသြားတယ္ဆိုတဲ့ ခံစားခ်က္ကိုရရွိေစပါတယ္’ ဆိုတဲ့ အေၾကာင္းကိုေတာ့ Nutrition and Dietetics အကယ္ဒမီရဲ႕ ေျပာေရးဆိုခြင့္ရွိသူတစ္ဦးျဖစ္တဲ့ VandanaSheth က ေျပာထားးပါတယ္။ ေဆး ဘက္ဝင္တဲ့ အပင္ေတြနဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို အသံုးျပဳၿပီး အနံ႔အရသာကြဲျပားေစဖို႔နဲ႔ အစားအစာအေပၚ စိတ္ေက်နပ္မႈရရွိႏုိင္္ပံုျခင္း  မတူညီေအာင္ ဖန္တီးျပဳလုပ္တာကို Sheth က ေထာက္ခံပါတယ္။ ‘ေသးေသးေလးေတြကဘဲ စၾကတာေပါ့။ အသားေတြရဲ႕ ေနရာမွာ ပဲနီကေလး ဒါမွမဟုတ္ တိုဟူးထည့္တာမ်ဳိးေပါ့။ ဒီလိုမွ မဟုတ္ရင္လည္း အျခားေသာတိရစာၦန္ေတြကရရွိတဲ့ အသားဓာတ္ေတြကို ပဲေတြနဲ႔ အစားထိုးၾကည့္ၾကတာေပါ့။ တစ္ပတ္ကိုအသားမပါတဲ့ တစ္နပ္စာစားသံုးဖို႔ စၿပီးႀကိဳးစားရင္းနဲ႔ တျဖည္းျဖည္းျခင္းတိုးၿပီးစားသြားၾကတာေပါ့။” ဆိုၿပီးေတာ့လည္းသူမရဲ႕ သြယ္လ်ေစတဲ့ နည္းလမ္းေလးကို အၾကံျပဳေျပာဆို ထားပါတယ္။ 
Ref :    11 Slimming Secrets From Leading Nutritionists
by PATRICIA BANNAN, MS, RD