ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔ အကူအညီျဖစ္ေစမယ့္ ဂရိတ္ဖ႐ု

ဟုိးအရင္ကတည္းက ရွိခဲ့တဲ့ ဂရိတ္ဖ႐ု Diet ကေတာ့ အစာမစားခင္မွာ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးကို စားေပးမယ္ ဒါမွမဟုတ္ ဂရိတ္ဖ႐ု ေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္သံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ႏုိင္မယ္ဆိုၿပီး ကတိျပဳခဲ့ပါတယ္။ ဒီနည္းလမ္းက သိပၸံနည္းက်နမႈေတြအေပၚမွာ အေျခခံထားတာ မဟုတ္ေပမဲ့ ဂရိတ္ဖ႐ုမွာ ပိုမိုက်န္းမာတဲ့ ခႏၶာကိုယ္နဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ရရွိႏုိင္ေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြေတာ့ ရွိေနပံုပါဘဲ။ အစာမစားခင္ အခ်ိန္ေတြမွာ ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္ နည္းနည္းေလာက္ ေသာက္သံုးေပးမယ္ဆိုရင္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစဖို႔အတြက္သာမက ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို ဂလူူးကို(စ)လို႔ေခၚတဲ့ သၾကားဓာတ္ေတြ ေလာင္ကၽြမ္းအသံုးျပဳေစၿပီး စြမ္းအင္ရရွိေစ ဖို႔အတြက္လည္း အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေလာင္ကၽြမ္းသြားႏိုင္တဲ့ ကယ္လိုရီထက္ စားသံုးလိုက္တဲ့ ကယ္လိုရီက နည္းမွသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းႏုိင္တာပါ။ ဒါေပမဲ့ ဂရိတ္ဖ႐ုကေတာ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းမယ့္ အစီအစဥ္ကို လြယ္ကူစြာဘဲ လိုက္ပါလုပ္ေဆာင္ႏုိင္ဖို႔ အကူအညီေပးပါလိမ့္မယ္။

အစာအစားခင္မွာ ဂရိတ္ဖ႐ု ေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ေပးပါ။
အရည္ဓာတ္မ်ားမ်ားပါတဲ့ ဂရိတ္ဖ႐ုေဖ်ာ္ရည္ကို အစာမစားခင္ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္အလိုမွာ ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္လိုက္နာလုပ္ေဆာင္ေနတဲ့ Diet ကုိပုိၿပီးေတာ့ ထိေရာက္ေစဖို႔ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ ဂရိတ္ဖ႐ု ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ ရွိေစတယ္ဆိုတာကို Vanderbilt တကၠသိုလ္္က သုေတသီေတြက ကယ္လိုရီနည္းပါးစြာ ပါဝင္တဲ့ Diet ကို ႏွစ္ပတ္ၾကာ လိုက္နာလုပ္ေဆာင္သူ ၈၅ ကို ေလ့လာၿပီး ေတြ႔ရွိခဲ့ရတာပါ။ ေလ့လာမႈမွာ ပါဝင္ခဲ့တဲ့
သူေတြဟာ ေနာက္ထပ္ ၁၂ ပတ္တာကာလေတြမွာ  Diet ကို ပံုမွန္အတိုင္း လိုက္ပါလုပ္ေဆာင္ေနတဲ့အျပင္ ေရေရာထားတဲ့ ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္ ဒါမွမဟုတ္ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးတစ္ျခမ္းကို အစားမစားခင္ အခ်ိန္တိုင္းမွာ  ထည့္သြင္းေသာက္သံုးတာ ဒါမွမဟုတ္ စားသံုးေပးတာေတြ ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကပါတယ္။

ေလ့လာမႈမွာ ပါဝင္ခဲ့ၾကသူေတြဟာ အစားမစားခင္မွာ တစ္စံုတစ္ခုကို ထည့္သြင္း စားသံုးေပး လိုက္တဲ့ေနာက္မွာ တစ္နည္း ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္ကိုေသာက္ၿပီး အစားစားၾကတဲ့အခါမွာေတာ့ ကယ္လိုရီ ၂၀ ကေန ၂၉ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ သဘာဝအတုိင္း ေလ်ာ့က်စားသံုးသြားၾကပါတယ္။ အႀကီးအက်ယ္ ဆာေလာင္မႈေတြ ခံစားရတယ္လို႔လည္း အစီရင္ခံခဲ့တာမ်ဳိး မၾကံဳေတြ႕ခဲ့ရပါဘူးဆိုၿပီး Nutrition and Metabolism ဂ်ာနယ္ရဲ႕ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္က ထုတ္ေဝခဲ့တဲ့ စာေစာင္တစ္ခုမွာ ပံုႏွိပ္ေဖာ္ျပတာကို ေတြ႔ရပါတယ္္။ ေလ့လာမႈျပဳလုပ္တဲ့ ကာလၿပီးဆံုးသြားတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ ပါဝင္သူေတြဟာ သူတို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ပ်မ္းမွ် ၇ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ က်ဆင္းသြားၾကတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ 

ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္၊ ေရနဲ႔ ဂရိတ္ဖ႐ုကို အစာ မစားခင္ မိနစ္ ၂၀ အလိုမွာ စားသံုးေပးခဲ့တာ ေၾကာင့္ ေလ့လာမႈမွာ ပါဝင္ခဲ့တဲ့သူေတြရဲ႕ အစာစားခ်င္တဲ့ စိတ္ကို သက္ေရာက္မႈရွိေစၿပီး သူတို႔ဟာ အရင္ကထက္ ပိုနည္းကာ စားသံုးခဲ့ၾကတာပါ။ ဂရိတ္ဖ႐ုမွာ အဆီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစႏုိင္တဲ့ ထူးျခားတဲ့ စြမ္းရည္ေတြ ရွိေနလို႔ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ တကယ္လို႔ ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္ကို ေသာက္ရတာ ႏွစ္သက္ရင္ ၿပီးေတာ့့ ေရနဲ႔ေရာၿပီးေသာက္ရတာ ဒါမွမဟုတ္ အစာမစားခင္မွာ ဂရိတ္ဖ႐ုတစ္
ျခမ္းေလာက္ စားရတာကို သေဘာက်တဲ့သူဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းေစမယ့္ နည္းလမ္းတစ္ခုအျဖစ္ ဖန္ခြက္ငယ္ေလးနဲ႔ ေသာက္ၾကည့္လိုက္ပါဦး။ ဒါေပမဲ့ အျခားေသာ ကယ္လိုရီနည္း ပါးစြာ ပါဝင္တဲ့ diet ေတြ အရည္ဓာတ္မ်ားမ်ား ပါတဲ့ diet ေတြလိုေတာ့ ႀကီးမားျမန္ဆန္တဲ့ သက္ေရာက္မႈေတြကို ေတြ႔ရမွာ မဟုတ္ပါဘူး။

အင္ဆူလင္ ေရခ်ိန္ ခ်ိန္ညႇိဖို႔ ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္ကို အသံုးျပဳေပးပါ။ 
အစာမစားခင္မွာ ေသာက္သံုးေပးတဲ့ ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္ဟာ အဆီသိုေလွာင္တဲ့ အခန္းက႑မွာ ပါဝင္ေဆာင္ရြက္ၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို သက္ေရာက္မႈရွိေစတဲ့ ေဟာမုန္း၊ အင္ဆူလင္အေပၚမွာေတာ့ သတိျပဳမိစရာ သက္ေရာက္မႈရွိပါ တယ္။ ပါဝင္သူ ၉၁ ေယာက္ရွိတဲ့ ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာ အစာမစားခင္ ဂရိတ္ဖ႐ုုအရည္ ၈ ေအာင္စ၊ တစ္ေန႔တာအတြက္ ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္ သံုးႀကိမ္ ေသာက္သံုးခဲ့ၾကတဲ့သူေတြဟာ ၁၂ ပတ္တာၾကာၿပီးတဲ့ ေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ၃ ေပါင္ခြဲအထိ
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းသြားခဲ့ပါတယ္။ သူတို႔ေတြကေတာ့ အထူးစီစဥ္ထားတဲ့ ကယ္လိုရီနည္းပါးစြာ ပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္အစီအစဥ္ကိုလည္း လုိက္နာလုပ္ေဆာင္ခဲ့တာမ်ဳိး မရွိပါဘူး။ ဂရိတ္ဖ႐ုတစ္ျခမ္းကို စားသံုးခဲ့ၾကတဲ့ သူေတြဟာ
လည္း တူညီစြာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းခဲ့ပါသတဲ့။ ဒါကေတာ့ အစာမစားခင္ တစ္စံုတစ္ရာ စားသံုးတတ္ၾကတဲ့သူေတြဟာ သိသိသာသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းတတ္တဲ့အေၾကာင္း ၂၀၀၆ ခုႏွစ္က Medicinal Food ဂ်ာနယ္မွာ
ပံုႏွိပ္ထုတ္ေဝခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈကို တင္ျပေပးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။

သုေတသီေတြကေတာ့ သီးျခားေလ့လာမႈေ တြကေန ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစမႈနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ အေၾကာင္းျပခ်က္ ေသခ်ာမေပးႏိုင္ ၾကပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ဂရိတ္ဖ႐ုဟာ အင္ဆူလင္အေပၚ မွာေတာ့ သက္ေရာက္မႈ တစ္စံုတစ္ရာ ရွိေနႏိုင္ပါ
လိမ့္မယ္။ အမ်ဳိးအစား ၂ ဆီးခ်ဳိ ခံစားေနရသူေတြဟာ အစာမစားခင္မွာ ဂရိတ္ဖ႐ုကို စားသံုးေပးတာ ဒါမွမဟုတ္ အရည္ကို ေသာက္သံုးေပးတာေတြ ျပဳလုပ္ၿပီးတဲ့ေနာက္မွာေတာ့ အင္ဆူလင္ေရခ်ိန္ နိမ့္က်သြားၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္မႈကိုလည္း ခ်ိန္ညႇိလာႏုိင္တာကို ေတြ႔ရွိရပါသတဲ့။

အစာစားၿပီးတဲ့ေနာက္ပိုင္းမွာ ပန္ကရိယက အင္ဆူလင္ကို သဘာဝအတုိင္း ထုတ္လြတ္ေပးပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြ အမ်ားႀကီးစားသံုးလိုက္တဲ့အခါမွာေတာ့ အထူးသျဖင့္ အခ်ဳိဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို စားသံုးလိုက္တဲ့ အခါမွာ ခႏၶာကိုယ္ကေန အသံုုးျပဳႏိုင္တဲ့ ပမာဏထက္ပိုတဲ့ အင္ဆူလင္ေတြ ထြက္လာပါေတာ့တယ္။ အင္ဆူလင္ ပမာဏ မ်ားလာတဲ့အခါမွာေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ကို အဆီေတြကို ပိုၿပီး သိုေလွာင္ေစပါတယ္။ ဒီလိုပံုစံအတုိင္း လည္ပတ္မႈေတြ မ်ားလာတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္က ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ဖို႔ ပိုၿပီး ခက္ခဲလာပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ေတြဟာ အင္ဆူလင္ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ အသံုးမျပဳႏုိင္ေတာ့တဲ့အခါ insulin-resistant ျဖစ္လာတဲ့အခါမွာ ပင္ပန္းတာ၊ ေလပြတာနဲ႔ အခ်ဳိဓာတ္ကို ပိုမိုေတာင့္တတာနဲ႔ အထပ္ထပ္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္္ထားတဲ့ ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္ေတြကို ေတာင့္တတာေတြ ျဖစ္လာပါမယ္။ ေလ့လာမႈရဲ႕ ရလဒ္ကေတာ့ အစာမစားခင္ ဂရိတ္ဖရကို အရင္စားသံုးေပးျခင္းဟာ အင္ဆူလင္ထုတ္လႊတ္မႈကို မွ်တေစဖို႔ တစ္နည္းနည္းေတာ့ အကူအညီ ျဖစ္ေစတယ္လို႔ အႀကံျပဳထားပါတယ္။

ကယ္လိုရီနည္းပါးစြာ ပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္ အစီအစဥ္နဲ႔ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈေတြကို လုပ္ေဆာင္ေပးၾကည့္ပါ။
တကယ္လို႔ အစာမစားခင္မွာ ဂရိတ္ဖ႐ုကို ႀကိဳၿပီးစားသံုးခဲ့မယ္ဆိုရင္ေတာင္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းလိုသူအတြက္ကေတာ့ ကယ္လိုရီကို စားေနက်ထက္ ေလွ်ာ့ခ်စားသံုးဖို႔ လုိအပ္ေနပါေသးတယ္။ လက္ရွိကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္း
ဖို႔ တစ္ေန႔တာအတြက္ အနီးစပ္ဆံုး လိုအပ္ႏုိင္မယ့္ ကယ္လိုရီကို သိရွိဖို႔  အြန္လိုင္းမွာ ကယ္လိုရီတြက္ခ်က္တာမ်ိဳးလည္း ျပဳလုပ္ႏုိင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ရရွိလာတဲ့ ပမာဏကေန ကယ္လိုရီ ၅၀၀ ကေန ၁၀၀၀ ေလာက္ ေလ်ာ့ၿပီး စားသံုးေပး
ပါ၊ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းလည္း လုပ္ေပးပါ။ ဒါေပမဲ့ အမ်ဳိးသမီးျဖစ္ခဲ့မယ္ဆိုရင္ ကယ္လိုရီ ၁၂၀၀ ေအာက္ေတာ့ ေလွ်ာ့ခ်မစားသံုးမိိဖို႔ လိုအပ္သလို အမ်ဳိးသားျဖစ္ခဲ့မယ္ဆိုရင္လည္း ကယ္လိုရီ ၁၈၀၀ ေအာက္ကိုေတာ့ ေလွ်ာ့ၿပီး မစားပါနဲ႔လို႔ အႀကံျပဳပါရေစ။ ကယ္လိုရီ ပမာဏက လိုအပ္တာထက္ နည္းသြားခဲ့မယ္ဆိုရင္လည္း ဇီဝတြင္းျဖစ္ပ်က္မႈေတြ ေနွာင့္ေႏွးသြားေစၿပီး အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ ပမာဏ အရမ္းေလ်ာ့နည္းစြာ စားသံုးၿပီး  ႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ လႈပ္ရွားမႈေတြကို တိုးျမင့္လုပ္ေဆာင္ခဲ့မယ္ဆိုရင္လည္း ရလဒ္က ထင္ထားတာနဲ႔ ကြဲျပားႏုိင္ပါတယ္။ 

ဂရိတ္ဖ႐ု အရည္ ေသာက္သံုးေပးျခင္းဟာ ဗီတာမင္ စီ စုပ္ယူမႈကိုလည္း ျမင့္တက္ေစဖို႔ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ ဂရိတ္ဖ႐ု အရည္ကို အျမဲလိုလို ေသာက္သံုးေပးတဲ့သူဟာ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္နဲ႔ ေပ်ာ္ဝင္ႏုိင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ေရာ မေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြကိုပါ အမ်ားႀကီး စားသံုးလိုက္တာမ်ဳိးပါဘဲ။ ေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ ဓာတ္ေတြက အရည္အေသြးျမင့္မားတဲ့ အစားအစာကို စားသံုးမိေစတဲ့အေၾကာင္း အစားအစာနဲ႔ အာဟာရေလ့လာမႈတစ္ခုမွာ ၂၀၀၁ ခုႏွစ္က ေဖာ္ျပခဲ့ဖူးပါ
တယ္။ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းဖို႔အတြက္ ကိုယ္ ရဲ႕ စားေသာက္မႈပံုစံကို ေျပာင္းလဲတဲ့အခါမွာ အ ဆင့္ဆင့္ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္ထားျခင္းမရွိတဲ့ အဆီနည္းတဲ့ အသားေတြ၊ အခြံစင္ေအာင္ ခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံေတြနဲ႔ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြကို အားလံုးပါဝင္ေအာင္္ စားသံုးေပးႏုိင္မယ္ဆိုရင္ ကိုယ္စားသံုးလိုက္တဲ့ အစားအစာရဲ႕ အရည္အေသြးက တိုးတက္လာမွာျဖစ္ပါတယ္။ 

ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြ လုပ္ေဆာင္ျခင္းကလည္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်မႈကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ ေရာဂါထိန္းခ်ဳပ္ေရးနဲ႔ ကာကြယ္ေရး စင္တာေတြကေန ေထာက္ခံခ်က္ေပးထားတဲ့ အလယ္အလတ္ cardio ေလ့က်င့္ခန္းကို တစ္ပတ္မွာ အနိမ့္ဆံုး ၁၅၀ မိနစ္ေလာက္ေတာ့ ျပဳလုပ္ေပးသင့္ပါတယ္။ ဒီထက္ ပိုၿပီး လုပ္ေဆာင္ခဲ့မယ္ဆိုရင္ က်န္းမာေရးန႔ဲ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်မႈအတြက္ ပိုၿပီးေတာ့ အေထာက္အကူျဖစ္ေစ မွာပါ။ ၾကံ့ခုိင္သန္မာမႈအတြက္ ေလ့က်င့္လုပ္ ေဆာင္ေပးျခင္းကလည္း ကယ္လိုရီကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တာေၾကာင့္ အဆီနည္းတဲ့ ႂကြက္သားေတြကို တည္ေဆာက္ထိန္းသိမ္းဖို႔ အကူအညီ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ႂကြက္သားေတြက ကယ္လိုရီေတြ မ်ားမ်ား အသံုးျပဳေလ ဇီဝတြင္းျဖစ္စဥ္ကို တုိးျမင့္ေစေလဘဲ ျဖစ္တယ္။ ရက္သတၱပတ္မွာ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ အစိတ္အပိုင္းအားလံုးကို အနည္းဆံုး ၂ ႀကိမ္ေလာက္ လႈပ္ရွားေပးဖုိ႔ ရည္ရြယ္ခ်က္ထားရွိသင့္ပါတယ္္။

ဂရိတ္ဖ႐ု အရည္ကို ခ်င့္ခ်ိန္ ေသာက္သံုးေပးပါ။
ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္မွာ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ၈ ေအာင္စတုိင္းမွာ ကယ္လိုရီ ၁၀၀ ေလာက္ရွိပါတယ္။ တကယ္လုိ႔ အစာမစားခင္မွာ ေသာက္သံုးဖို႔အတြက္ စဥ္းစားခဲ့တယ္ဆိုရင္ တစ္ေန႔တာရဲ႕ စုစုေပါင္းကယ္လိုရီ တြက္ခ်က္မႈမွာလည္း ထည့္သြင္းဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔လို႔ အၾကံျပဳပါရေစ။ ဒီလို မဟုတ္ရင္ေတာ့ ပိုမ်ားေနတဲ့ ကယ္လိုရီေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ဖို႔ထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးပြားေစဖို႔ ဦးတည္သြားပါလိမ့္မယ္။ ေနာက္ၿပီး ဂရိတ္ဖ႐ုအရည္ဟာ ကုိလက္စထေရာ က်ဆင္းေစတဲ့ ေဆးဝါးေတြ၊ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ေဆးဝါးေတြ၊ ကိုယ္အဂၤါ အစားထိုးတည္ေဆာက္မႈ ကို ျငင္းဆိုတဲ့ ေဆးဝါးေတြ၊ စိတ္ၿငိမ္ေဆးေတြလို ဆရာဝန္ လမ္းညႊန္ခ်က္နဲ႔ ေသာက္သံုးရတဲ့ ေဆးေတြအျပင္ ဓာတ္မတည့္မႈေတြအတြက္ ေသာက္သံုး
ရတဲ့ေဆးေတြမွာလည္း တုန္႔ျပန္မႈေတြ ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ေသာ ကိစၥရပ္ေတြမွာေတာ့ ဂရိတ္ဖ႐ုက ေဆးဝါးေတြကို စုပ္ယူႏုိင္မႈ တိုးေစၿပီး အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတတ္တာ ဒါမွမဟုတ္ ေဆးဝါးေတြကို စုပ္ယူမႈႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေကာင္းေကာင္းအလုပ္မျဖစ္ေစေတာ့တာမ်ဳိး ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ ဆရာဝန္ရဲ႕ လမ္းညႊန္ခ်က္နဲ႔ ေဆးဝါးေတြကို ေသာက္သံုးေနရတဲ့သူဆိုရင္ ကိုယ္စားသံုးမယ့္ အစားအစာထဲမွာ ဂရိတ္ဖ႐ု ထည့္သြင္းစားသံုးမယ့္အေၾကာင္းကို တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးသင့္ပါတယ္လို႔ အၾကံျပဳရင္း မမတို႔ ညီမေလးတုိ႔ က်န္းမာသြယ္လ် လွပတဲ့ နည္းလမ္းေတြထဲက တစ္ခုကို ထည့္သြင္းစဥ္းစားႏုိင္ေစဖို႔ မွ်ေဝလိုက္ရပါတယ္။

How to Drink Grapefruit Juice to Lose Weight
By: Andrea Cespedes