သေဘာၤသီးစားသံုးၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ဆိုရင္

လွ်ပ္တျပတ္အတြင္းမွာ မ်က္လွည့္ျပလိုက္သလို ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြ က်ဆင္းသြားေစတဲ့ Diet အစီအစဥ္မ်ဳိးကို ရွာေနပါသလား။ အဲ့ဒီလို ခ်က္ခ်င္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်သြားေစဖို႔ ဂါထာေရာ ေမွာ္တုတ္တံပါ မရွိလို႔ စိတ္မေကာင္း ပါဘူးလို႔ ေျပာပါရေစ။ 
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးတက္လာျခင္းရဲ႕ မ်ားစြာေသာ အေၾကာင္းျပခ်က္ေတြထဲက တစ္ခုကို ေျပာရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အစာေခ်စနစ္က ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ အလုပ္ မလုပ္တာေၾကာင့္ပါဘဲ။ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္တာေတြကို စားသံုးတာ၊ ပံုမမွန္တဲ့ အစားေသာက္ေနထိုင္မႈ အေလ့အက်င့္ရွိတာ၊ ေရကို လံုလံုေလာက္ေလာက္ ေသာက္သံုးေပးျခင္း မရွိတာ၊ အယ္(လ)ကိုေဟာကို အမ်ားႀကီး ေသာက္သံုးတာ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္တာနဲ႔ ခႏၡာကိုယ္ထဲမွာရွိတဲ့  အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ပံုမွန္ စြန္႔ထုတ္ျခင္းမရွိတာ စတာေတြကေတာ့ အားနည္းၿပီးေတာ့ ေကာင္းမြန္စြာ အလုပ္မလုပ္ႏုိင္တဲ့ အစာေခ်စနစ္ကို ဦးတည္သြားေစပါတယ္။ 
ဒါရဲ႕ အက်ဳိးဆက္ကေတာ့ ဇီဝတြင္း ျဖစ္ပ်က္မႈကို ေႏွးေကြးသြားေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလာေစျခင္းပါဘဲ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္စြာ က်ဆင္းေစဖို႔အတြက္ သေဘာၤသီးကို စားသံုးေပးဖို႔ စဥ္းစားၾကည့္ၾကပါမယ္ေနာ္။ ဒါေပမဲ့ သေဘာၤသီးက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစဖို႔အတြက္ တကယ္ေရာ အကူအညီ ျဖစ္ေစပါသလား။ သေဘာၤသီးက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစတဲ့ ျဖစ္စဥ္မွာ ဘယ္လို အကူအညီျဖစ္ေစႏုိင္သလဲဆိုတာ ပတ္သက္လို႔ သုေတသနတစ္ခုကို ျပဳလုပ္ၾကည့္ခဲ့ပါတယ္လို႔ ေဆာင္းပါးရွင္ကေတာ့ ေျပာထားပါတယ္။ ဘယ္လိုအက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရရွိႏုိင္ေစသလဲဆိုတာကို ဆက္ၿပီးေတာ့ ေလ့လာၾကည့္ၾကတာေပါ့ေနာ္။
 
သေဘာၤသီးက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစဖို႔ ဘယ္လုိ အကူအညီျဖစ္ေစသလဲ။ 
သေဘာၤသီးဟာ အစာေခ်စနစ္ကို တိုးတက္ေစၿပီး ပံုမွန္ျဖစ္တဲ့ အစာေဟာင္းစြန္႔ထုတ္မႈကိုလည္း ျမင့္တင္ေပးပါတယ္။ ၾသစတီးယား သိပၸံပညာရွင္ေတြကေန ေဗာ္လန္တီယာ ျပဳလုပ္ၿပီး အစာေခ်စနစ္ မေကာင္းမြန္ျခင္းနဲ႔ အူေတြရဲ႕ ေဆာင္ရြက္မႈလြဲမွားျခင္း အေၾကာင္းအရာေတြကို ေလ့လာခဲ့ၾကတယ္။ သူတို႔အားလံုးကို သေဘာၤသီး ေကၽြးခဲ့တယ္။ ေလပြတာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တာနဲ႔ ရင္ပူရင္ဆာျဖစ္တာ စတဲ့ အစာေခ်စနစ္ရဲ႕ လြဲမွားလုပ္ေဆာင္ခ်က္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ေရာဂါလကၡဏာေတြကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့နည္းသြားေစတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ သေဘာၤသီးမွာ အစာေခ်အင္ဇိုင္းျဖစ္တဲ့ ပါပိန္းပါဝင္ၿပီး အသားဓာတ္္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ဖို႔ ကူညီေပးတဲ့အျပင္ အူနံရံေတြကိုလည္း ရွင္းလင္းေပးပါတယ္။ အစာေခ်စနစ္က ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ အလုပ္စလုပ္ၿပီဆိုတာနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဇီဝတြင္းျဖစ္စဥ္ေတြက အရွိန္ရလာၿပီး အဆီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစပါတယ္။ 
 
သေဘာၤသီးက ကယ္လိုရီ နည္းပါတယ္။ (သေဘာၤသီး ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ ၄၃ ကယ္လိုရီသာ ပါဝင္ပါတယ္) ၿပီးေတာ့ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ ကယ္လဆီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပိုတက္ဆီယမ္တို႔လို သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သေဘာၤသီးရဲ႕ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ ဇီး႐ိုးပါ။ ေရပမာဏ လံုေလာက္စြာ ပါဝင္တဲ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္လည္း ႂကြယ္ဝပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္က အူအတြင္းပိုင္းကို အရည္ေရာက္ရွိေစဖို႔ ကူညီေပးၿပီး ခႏၶာကုိယ္တြင္းက စြန္႔ထုတ္မယ့္ အရာေတြကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစကာ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္က အဆီေမာ္လီက်ဴးေတြကို ေပါင္းစပ္ေပးၿပီးေတာ့ အဆီစုပ္ယူျခင္းကေနလည္း တားဆီးေပးပါတယ္။ အဆီေတြက အမွ်င္ေတြဆီ သြားေရာက္ေပါင္းစပ္မိ ၿပီး ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ခႏၡာကိုယ္အျပင္ဘက္ကို စြန္႔ထုတ္ျခင္းခံရပါတယ္။ 
 
သေဘာၤသီးဟာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းရဲ႕ အရင္းအျမစ္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းက ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ရွင္းထုတ္ေပးဖို႔အတြက္ အကူအညီေပးပါတယ္။ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားရွင္းထုတ္ေပးလိုက္ျခင္းအားျဖင့္ ဇီဝတြင္းျဖစ္ပ်က္မႈေတြကို အရွိန္ျမင့္ေစတဲ့အျပင္ အသည္းေရာဂါေတြကေနလည္း ကာကြယ္တားဆီးေပးပါတယ္။ 
 
ဒါဆိုရင္ေတာ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔အတြက္ သေဘာၤသီးကို ဘယ္လိုစားရမလဲလို႔ ေတြးေနၿပီ ထင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားသံုးမယ့္ အစားအစာေတြထဲမွာ သေဘာၤသီးကို ဘယ္လိုထည့္သြင္းစားသံုးသင့္သလဲဆိုတာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေအာက္မွာ ၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္ေနာ္။ 
 
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစဖို႔ သေဘာၤသီးကို ဘယ္လိုစားမလဲ။ 
သေဘာၤသီးကို ခ်က္ျပဳတ္တာေတြ မလုပ္ဘဲ ဒီအတိုင္းလည္း စားသံုးႏုိင္တာကိုေတာ့ အားလံုးသိထားၾကၿပီးသားပါဘဲ။ အတံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္သြားေအာင္ တံုးလိုက္ရင္ အဆင္ေျပသြားပါ ၿပီ။ သေဘာၤသီးနဲ႔ အျခားအစားအစာေတြကို တြဲဖက္စားသံုးဖို႔ကိုလည္း ေထာက္ခံခ်က္ေပးထားပါတယ္။ 
သေဘာၤသီး စမုသီတစ္ခြက္ေလာက္ ျပင္ဆင္ထားမယ္ဆိုရင္ အာဟာရလည္း ျပည့္ဝတဲ့အျပင္ သင့္ရဲ႕ နံနက္စာကလည္း ပိုၿပီး အရသာရွိလာႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ စမုသီတစ္ခြက္ကို ျပင္ဆင္ရတာက လြယ္ကူတဲ့အျပင္ အခ်ိန္ကုန္လည္း သက္သာေစပါတယ္။ သေဘာၤသီးနဲ႔ ႏြားႏုိ႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္ ဒါမွမဟုတ္္ ေဖ်ာ္ရည္တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို ေရာထည့္ၿပီး ႀကိတ္ေျခလိုက္႐ံုပါဘဲ။ ကိုယ္အႏွစ္သက္ဆံုး သစ္သီးေတြကိုလည္း ေရာထည့္လို႔လည္း ရပါေသးတယ္။ စမုသီကို ပ်စ္ပ်စ္ကေလးျဖစ္ခ်င္တယ္ဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီးကို ေပါင္းထည့္လို႔ရပါတယ္ေနာ္။ 
သေဘာၤသီးအမွည့္နဲ႔ သစ္သီး salad လည္း လုပ္ၾကည့္လို႔ရပါတယ္။ သေဘာၤသီးကုိ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးၿပီး အျခားေသာ မိမိႏွစ္သက္ရာ သစ္သီးေတြကို ေရြးခ်ယ္ကာ င႐ုတ္မႈန္႔အနည္း ငယ္နဲ႔ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ 
သေဘာၤသီးက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစတယ္ဆိုေပမယ့္ သေဘာၤသီးကိုဘဲ အျမဲတမ္းစားဖို႔ေတာ့ မျဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။ သေဘာၤသီး ပမာဏ ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ား စားသံုးသင့္သလဲဆိုတာနဲ႔ ဘယ္အခ်ိန္ေတြမွာ စားေပးတာက အေကာင္းဆံုး ျဖစ္မလဲဆိုတာကို ဆက္လက္ေဖာ္ျပသြားမယ့္ သေဘာၤသီး Diet မွာ ၾကည့္လို႔ရပါတယ္ေနာ္။       
 
သေဘာၤသီး Diet - အဆီေတြကို နည္းလမ္းတက် ဖယ္ရွားျခင္း 
ေဖာ္ျပထားတဲ့ Diet အခ်ိန္ဇယားအတုိင္း တစ္ပတ္ကို ၃ ရက္၊ ရက္သတၱပတ္ ၄ ပတ္ ဆက္တိုက္ လုပ္ေဆာင္ၾကည့္ေပးပါ။ အခ်ိန္ဇယားနဲ႔ ပတ္္သက္လို႔ အနည္းငယ္ အေျပာင္းအလဲလုပ္ ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာင္ အာဟာရတန္ဖိုးျမင့္မားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးေတြ၊ သဘာဝအတိုင္း မျပဳျပင္ဘဲ ေဖ်ာ္စပ္ထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြ အပါအဝင္ သေဘာၤသီးကို တစ္ေန႔ ၂ ႀကိမ္ စားသံုးေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္္။ အသင့္စား အစားအစာေတြကို ေရွာင္ရပါမယ္။ သေဘာၤသီး diet ကို အလြယ္တကူ လုပ္ေဆာင္လို႔ရေအာင္ နမူနာအေနနဲ႔  ေဖာ္ျပထားေပးပါတယ္။ 
စားသံုးရမည့္အခ်ိန္မ်ားာေတြစားသံုးေပးရမလဲ
နံနက္ေစာေစာ (၇ နာရီမွ ၇ နာရီ ၄၅ မိနစ္ အတြင္း) လက္ဖက္ရည္ တစ္ခြက္၊ သံပုရာရည္ပါဝင္သည့္ ေရခပ္ေႏြးေႏြးတစ္ခြက္
နံနက္စာ (၈ နာရီမွ ၈ နာရီ ၄၃ မိနစ္ အတြင္း) ၾကက္ဥျပဳတ္ တစ္လံုး + သေဘာၤသီး စမုသီ တစ္ခြက္အေစ့အဆန္မ်ဳိးစံု ပါဝင္တဲ့ ေပါင္မုန္႔ ၾကမ္း တစ္ခ်ပ္ကုိ ေျမပဲ ေထာပတ္သုပ္ + သေဘာၤသီးခြက္ တစ္ ဝက္
ေန႔လယ္စာ ( ၁၂ နာရီ မွ ၁၂ နာရီခြဲအတြင္း) မိႈ၊ ၾကက္သား၊ တူနာ ဆင္းဒဝစ္(ခ်)+ ဒိန္ခ်ဥ္ ခြက္တစ္ဝက္ေျမေတာင့္ပဲႏွင့္ င႐ုတ္သီး ခြက္တစ္ဝက္ + သခြားသီးႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္ ခြက္တစ္ဝက္ + မလိုင္ပါတဲ့ ႏြားႏို႔တစ္ခြက္
မြန္းလြဲစာ ( ၃ နာရီခြဲမွ ၄ နာရီအတြင္း) သေဘာၤသီးတစ္ခြက္
ညစာ (၇နာရီမွ ၇ နာရီ ခြဲအတြင္း) မီးကင္ထားတဲ့ ဆာမြန္ငါး/ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ ၾကက္သား ၊ ေဂၚဖီ/ ပဲနီကေလး ဟင္းရည္ + ေပါင္မုန္႔ၾကမ္း မီးကင္
 
လက္ဖက္ရည္က အစာစားခ်င္စိတ္ကို မၾကာခဏ မျဖစ္ေပၚေစဘဲ ဇီဝတြင္း ျဖစ္ပ်က္မႈႏႈန္းကို တိုးျမွင့္ေစကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းဖို႔ ကူညီေပးပါတယ္။ ခႏၡာကိုယ္ထဲမွာရွိေနတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကိုေတာ့ နံနက္ေစာေစာမွာ သံပုရာရည္ပါတဲ့ ေရခပ္ေႏြးေႏြးကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းအားျဖင့္ စြန္႔ထုတ္ႏုိင္ပါတယ္။ နံနက္စာမွာ သေဘာၤသီးကို ထည့္သြင္းလို္က္ျခင္းအားျဖင့္ က်န္းမာေရးနဲ႕ ညီညြတ္တဲ့ အဆီနဲ႔ အသားဓာတ္ကို ရရွိသြားေစတာေပါ့။ အသားဓာတ္၊ ကာဘို ဟိုက္ဒရိတ္ျဒပ္ေပါင္းနဲ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အဆီေတြပါဝင္တဲ့ ေန႔လယ္စာကိုဘဲ စားသံုးေပးပါ။ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ မလိုင္ပါတဲ့ ႏြားနုိ႔မွာကေတာ့  အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းအတြင္းက ခႏၶာကုိယ္ကို အက်ဳိးျပဳတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ အမ်ားႀကီးပါဝင္ေနပါတယ္။ မြန္းလြဲပိုင္းေလာက္မွာ သေဘာၤသီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးမယ္ဆိုရင္ ညစာမစားခင္ အခ်ိန္အထိ ျပည့္တင္းတဲ့ ခံစားခ်က္ကို ရရွိေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ မီးကင္ထားတဲ့ ၾကက္သား၊ ဆာမြန္ငါးနဲ႔ ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိတို႔က အသားဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေနၿပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ အေစ့အဆန္ေတြ ပါဝင္တဲ့ ေပါင္မုန္႔မီးကင္ကေတာ့ ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္ ျဒပ္ေပါင္းနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ထုပ္ပိုးပါဝင္ေနတာေပါ့။
 
ေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ ဇယားထဲမွာ ပါဝင္ေနတဲ့ အစားအစာေတြကို စားသံုးရမွာ မႏွစ္သက္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ အစားထိုးၿပီး စားသံုးေပးႏို္င္တဲ့ အစားအစာ စာရင္းေလးကို ဆက္ၾကည့္ေပးပါဦးေနာ္။ 
အစားထိုးစားသံုးႏိုင္မယ့္ အစားအစာစာရင္း 
* လက္ဖက္ရည္ အစား ေဆးဘက္ဝင္ လက္ဖက္ရည္၊ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း
* သံပုရာရည္ အစား ပန္းသီးရွာလကာရည္
* ၾကက္ဥျပဳတ္ အစား ၾကက္ဥအေၾကေၾကာ္ ဒါမွမဟုတ္ ႏြားႏို႔တစ္ခြက္ 
* အေစ့အဆန္ ပါဝင္တဲ့ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္းအစား ဂ်ဳံနဲ႔ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္း 
* ေျမပဲေထာပတ္ အစား ေနၾကာေစ့ ေထာပတ္
* မႈိ အစား တိုဖူး
* ၾကက္သား အစား ၾကက္ဆင္
* တူနာငါး အစား မက္ကရယ္ငါး 
* ဒိန္ခ်ဥ္ အစား ခရင္(မ) အခ်ဥ္
* ေျမေတာင့္ပဲ အစား ပဲေခါင္းခၽြန္း 
* သခြားသီး အစား မုန္လာဥနီ
* ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစား ခါဥ
* မလိုင္ပါတဲ့ႏို႔ အစား အုန္းရည္
* ဆာမြန္ငါး အစား တူနာငါး 
* ေဂၚဖီထုပ္ စြတ္ျပဳပ္ အစား ခရမ္းခ်ဥ္စြတ္ျပဳပ္
* ပဲနီေလး ဟင္းခ်ဳိအစား မိႈဟင္းခ်ဳိ  
အထက္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ အစားအစာေတြအျပင္ ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပသြားမယ့္ အစားအစာေတြကိုလည္း စားသံုးလို႔ ရပါေသးတယ္။ 
စားသံုးဖို႔ မသင့္ေတာ္တဲ့ အစားအစာမ်ား
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား - ဘ႐ိုကိုလီ၊ ေဂၚဖီ ပန္းပြင့္၊ ကညြတ္၊ ဟင္းႏုနယ္၊ swiss chard ၊ ဘူးခါးသီး၊ ပန္းင႐ုတ္ပြ၊ တ႐ုတ္ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္ညင္းျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ဘူးသီး၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ ဘံုလံုသီး၊ ေပါက္ပင္၊ ခရမ္းသီး၊ မုန္လာဥျဖဴ၊ မုန္လာရြက္၊ မုန္လာဥ၊ မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းဥ၊ ခါဥ နွင့္ ဘုိစားပဲသီး
သစ္သီးမ်ား - သေဘာၤသီး၊ ပန္းသီး၊ စပ်စ္သီး၊ ဂရိတ္ဖ႐ု၊ သံပုရာသီး၊ သံပု႐ိုသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ဆီးသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ မက္မြန္သီး၊ မက္မန္းသီး၊ သဖန္းသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ စေတာ္ ဘယ္ရီ၊ ေစာင္းလ်ားသီး၊ ပန္းသီးအစိမ္း၊ ဖရဲသီးနဲ႔ သခြား ေမႊးသီး
အဆီေတြနဲ႔ ဆီမ်ား - သံလြင္ဆီ၊ ဖြဲႏုဆီ၊ ေလွ်ာ္ေစ့ဆီ နဲ႔ သန္႔စင္တဲ့ ေထာပတ္ အေစ့အဆန္နဲ႔ အခြံမာသီးမ်ား - မက္ကာေဒး မီးယားေစ့၊ pistachios ၊ ဗာဒံေစ့၊ သစ္ၾကားသီး၊ ေလ်ာ္ေစ့၊ ဖ႐ံုေစ့၊ ႏွမ္းေစ့၊ ေနၾကာေစ့နဲ႔ ေဟဇယ္ ေစ့
အေဖ်ာ္ရည္မ်ား - အုန္းရည္၊ မလိုင္ပါတဲ့ ႏြားနို႔၊ လတ္ဆတ္ေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ ဟင္း သီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္
ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား - နံနံပင္၊ ေအာ္ရီဂါႏိုအရြက္၊ စၿမိတ္ရြက္၊ နာနတ္ပြင့္၊ ေလညႇင္း၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္၊ ဖာလာေစ့၊ နႏြင္း၊ ဇာတိပၹိဳလ္သီး၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ကံုကုမံ၊ ဇီရာေစ့၊ နံနံေစ့၊ စမံုနက္ေစ့
 
ေအာက္မွာ ဆက္လက္ေဖာ္ျပသြားမွာေတြကေတာ့ ေရွာင္က်ဥ္သင့္တဲ့ အစားအစာေတြဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ 
ေရွာင္က်ဥ္ရမယ့္ အစားအစာမ်ား 
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား - အားလူးနဲ႔ ဖ႐ံုသီး
သစ္သီးမ်ား - သရက္သီးနဲ႔ ဒူးရင္းသီး
ဆီနဲ႔ အဆီမ်ား - တိရစာၦန္ေတြကရတဲ့ အဆီ၊ ေထာပတ္၊ မိုင္ေယာနိ႕(စ)၊ ကႏိုလာဆီနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ား                                                                                                 
အေစ့အဆန္နဲ႔ အခြံမာသီးမ်ား - သီဟိုဠ္ေစ့                                                                           
အေဖ်ာ္ရည္မ်ား - ဘိလပ္ရည္မ်ား၊ သၾကားပါဝင္တဲ့ အခ်ဳိရည္မ်ား၊ ထုတ္ပိုးထားတဲ့ သစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္မ်ားနဲ႔ ယမကာ
အခုဆိုရင္ မွန္ကန္္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေရြးခ်ယ္လို႔ ရသြားေလာက္ပါၿပီ။ ၿပီးေတာ့ ဇီဝတြင္း ျဖစ္ပ်က္မႈကို တိုးတက္ေစဖုိ႔ သေဘာၤသီးကို လံုလံုေလာက္ေလာက္ စားေပး႐ံုပါဘဲ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစဖို႔အတြက္ဆိုရင္ စားသံုးလိုက္တဲ့ ကယ္လိုရီေတြကို စြမ္းအင္အျဖစ္ ျပန္အသံုးခ်ႏိုင္သင့္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားေတာ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြ လုပ္ေပးဖို႔ အမ်ားႀကီး ေထာက္ခံခ်က္ေပးပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္ဖူးဆိုရင္ ဇီဝတြင္း ျဖစ္ပ်က္မႈေတြက အရွိန္တန္႔ေနတတ္ပါတယ္။ ဒါကေတာ့ ႐ိုုးရွင္းလြယ္ကူတဲ့ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္း ျဖစ္ပါတယ္။
ေန႔ရက္ႏွင့္ လုပ္ေဆာင္ရမည့္အခ်ိန္           ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားေလ့က်င့္ခန္းမ်ား
တနလာၤေန႔ (မိနစ္ ၂ဝ)                          ေသြးပူေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း + ျဖည္းျဖည္းမွန္မွန္ ေျပးျခင္း + ေျခေထာက္ တစ္ဖက္ကို ေရွ႕ထုတ္ၿပီး ဒူးေကြးကာ က်န္တစ္ဖက္ကို ေနာက္ဖက္သို႔ ဆန္႔တန္း၍ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း+ ထိုင္ထ
ျပဳလုပ္ျခင္း+ ႂကြက္သားမ်ား ေျပေလ်ာ့ေစ ရန္ ဆန္႔ထုတ္ကာ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ေပးျခင္း
အဂၤါေန႔ (မိနစ္ ၂ဝ)                              ေသြးပူ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း + လက္ အေပၚသို႔ ေျမာက္ၿပီး ေျခႏွစ္ဖက္ကားကာ  ခုန္ျခင္း+ ေျခေထာက္ တစ္ဖက္ကို ေရွ႕ထုတ္ၿပီး ဒူးေကြးကာ က်န္တစ္ဖက္ကို ေနာက္ဖက္သို႔ ဆန္႔ တန္္း၍ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ေပးျခင္း + ထိုင္ထ ျပဳလုပ္ျခင္း + အိပ္ထ မတင္ျပဳလုပ္ျခင္း + ဒိုက္ထိုးျခင္း + ေျဖးေျဖး မွန္မွန္ေျပးျခင္း + ႂကြက္သားမ်ား ေျပေလ်ာ့ေစရန္ ဆန္႔ထုတ္ကာ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း
ဗုဒၶဟူးေန႔ (မိနစ္ ၃ဝ မွ ၄၅ မိနစ္ အတြင္း) ေသြးပူ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း + အစာေခ်စနစ္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစရန္ ေယာဂျပဳလုပ္ျခင္း + တရားထိုင္ျခင္း
ၾကာသပေတးေန႔ (မိနစ္ ၆ဝ) ေသြးပူ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း + ကာဒီယို ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း + ႂကြက္သားမ်ား ေျပေလ်ာ့ေစရန္ ဆန္႔ထုတ္ကာ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း
ေသာၾကာေန႔ (၆ဝ မိနစ္) ေသြးပူ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း + ၾကံ႕ခိုင္ေရး ေလ့က်င့္ခန္းမ်ား + ႂကြက္သားမ်ား ေျပေလ်ာ့ေစရန္ ဆန္႔ထုတ္ကာ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း
စေနေန႔ (မိနစ္ ၆ဝ) ေသြးပူ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္း + အစာေခ်စနစ္ ပိုမိုေကာင္း မြန္ေစရန္ ေယာဂျပဳလုပ္ျခင္း + တရားထိုင္ျခင္း
တနဂၤေႏြေန႔ အနားယူေပးပါ
 
ဒါက အရမ္းလြယ္ကူ႐ိုးရွင္းတဲ့ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားေလ့က်င့္မႈနဲ႔ ဆိုင္တဲ့ အစီအစဥ္ေလးပါ။ ေန႔တိုင္း ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈေတြ ျပဳလုပ္ဖို႔ အခ်ိန္မရဘူးဆိုရင္ ႐ံုး ဒါမွမဟုတ္ ေက်ာင္းမွ အိမ္ကို လမ္းေလွ်ာက္သြားေပးပါ၊ ေလွကားေတြ အတက္ အဆင္းျပဳလုပ္ေပးၿပီးေတာ့ ကယ္လိုရီေတြ ေလာင္ကၽြမ္းေစဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။
သေဘာၤသီး diet plan ကို ၿပီးသြားတဲ့ေနာက္ ဘယ္လိုခံစားရမလဲဆိုရင္
သေဘာၤသီး diet နဲ႔ ေလ့က်င့္ခန္း အစီအစဥ္ေတြကို ႏွစ္ပတ္ေလာက္ လိုက္နာေဆာင္ ရြက္ၿပီးတဲ့ေနာက္မွာ ေရေၾကာင့္ျဖစ္ေနတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြ က်ဆင္းသြားၿပီး အဆီေတြပါ ေရြ႕လ်ားသြားပါလိမ့္မယ္။ ေလပြတာေတြ ခံစားရတာနည္းပါးၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တာေတြ သက္သာပါလိမ့္မယ္။ စိတ္ခံစားခ်က္ေတြ ပိုမိုေကာင္းမြန္လာမယ့္အျပင္ ပိုမိုလန္းဆန္းတက္ႂကြလာတာေၾကာင့္ လုပ္ငန္းပိုမိုၿပီးေျမာက္လြယ္ပါတယ္။ ကိုယ့္ကိုကိုယ္ ပိုၿပီး ယံုၾကည္မႈရွိတဲ့အျပင္ ဘဝေနထိုင္မႈ ပံုစံအသစ္ကိုလည္း ျမတ္ႏိုးလာပါလိမ့္မယ္။ 
သေဘာၤသီးကို စားသံုးေပးသင့္တဲ့ ေနာက္ထပ္ အေၾကာင္းျပခ်က္ေလးေတြလည္း ရွိေနပါေသးတယ္။ အဲ့ဒါေတြကေတာ့ - 
သေဘာၤသီးက ကိုလက္စထေရာရဲ႕ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္မႈကို တားဆီးေပးတာေၾကာင့္ အဝလြန္တာ၊ ႏွလံုးနဲ႔ သက္ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါနဲ႔  ather-osclerosis လို႕ေခၚတဲ့ ေသြးလႊတ္ေၾကာေတြရဲ႕ နံရံမွာ ခ်ိဳးတည္ျခင္း စတာေတြရဲ႕ အႏၲရာယ္ကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ 
သေဘာၤသီးမွာ ခိုင္မိုပါပိန္းနဲ႔ ပါပိန္းတို႔လို႔ အင္ဇိုင္းေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြရွိတဲ့အျပင္ မီးေလာင္ဒဏ္ရာေတြနဲ႔ အနာတရျဖစ္တာေတြကို ကူညီ ေထာက္ပံ့မႈျဖစ္ေစပါတယ္။ 
ဗီတာမင္ ေအ နဲ႔ စီ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ခုခံ အားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။
သေဘာၤသီးဟာ အသက္အရြယ္ရလာလို႔ ျဖစ္တဲ့ အျမင္အာ႐ံုေဝဝါးျခင္း ဒါမွမဟုတ္ မ်က္စိမႈန္ျခင္းကိုလည္း ဆန္႔က်င္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ 
ဗီတာမင္စီ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့ သေဘာၤသီးဟာ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုလည္း ကူညီကာကြယ္ေပးပါတယ္။ 
သေဘာၤသီးက အူလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာရဲ႕ အႏၲရာယ္ကေန ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ 
အခုေဖာ္ျပခဲ့တာေတြကေတာ့ သေဘာၤသီးနဲ႔ ဘယ္လိုကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့ခ်ရမယ္ဆိုတာေတြပါဘဲ။ အနာေရာဂါကင္းေဝတဲ့ ဘဝမွာ ေနထိုင္လိုတယ္ဆိုရင္ေတာ့ အဆီပိုေတြ ေလ်ာ့ခ်ဖို႔လိုတာေၾကာင့္ သေဘာၤသီး diet ကို စတင္လုပ္ေဆာင္သင့္တာေပါ့။ သေဘာၤသီးေတြဟာ ေစ်းထဲကေန အလြယ္တကူ ဝယ္ယူလို႔ရ႐ံုသာမက ေစ်းလည္းသက္သာပါတယ္။ ေဖာ္ျပမဆံုးႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြလည္း ရရွိနိုင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ အျခားေသာ diet ေတြ၊ အဆီက်ေဆးေတြနဲ႔ ခြဲစိတ္ကုသမႈေတြထက္ ပိုၿပီးအလုပ္ျဖစ္ပါတာေၾကာင့္ စမ္းသပ္ၾကည့္ဖို႔ သင့္ေတာ္တယ္လုိ႔ ဆိုမယ္ဆိုရင္ေတာ့ မလြန္ဘူးထင္ပါရဲ႕ေနာ္။ 
Papaya Diet - How Papaya Aids Weight Loss
By Charushila Biswas