သရက္သီးနဲ႔ ဝိတ္ခ်မယ္

ရာသီေပၚသရက္သီးေလးေတြ ဝါဝါဝင္းဝင္းနဲ႔ ေပၚလာတာေတြ႕ေတာ့ အနံ႔လည္းေမႊး၊ အသားကလည္း ႏူးညံ့တဲ့အျပင္ အရသာလည္းရွိတဲ့ ဒီအသီးေတြနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းေစဖို႔ လုပ္ေဆာင္တဲ့ နည္းလမ္းေလးမ်ား ရွိမလားဆိုၿပီး ရွာေဖြမိပါတယ္။ ရွာေဖြေတာ့ ေတြ႕ရွိသည္ေပါ့ေနာ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီလမွာေတာ့ သရက္သီးစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစႏုိင္တဲ့အေၾကာင္းေလး ေျပာျပေပးခ်င္ပါတယ္။

သရက္သီးစားသံုးၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းေအာင္ လုပ္မယ္ဆိုေတာ့ သရက္သီး စားသံုးေပးျခင္းကေန ရရွိႏုိင္မယ့္ အက်ဳိးေက်းဇူးေလးေတြနဲ႔ ဘယ္လိုအေၾကာင္းေၾကာင့္မ်ား သရက္သီးက ဝိတ္က်ေစမွာလဲဆိုတဲ့ အခ်က္ေလးေတြကို အရင္ဆံုး ေလ့လာၾကည့္ၾကတာေပါ့။

သရက္သီးမွာ လူ႔က်န္းမာေရးကို အကူအညီ ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ၊ တစ္နည္း အပင္ေတြမွာ ပါဝင္ေလ့ရွိတဲ့ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအပင္ဓာတုျဒပ္ေပါင္းေတြက သူတုိ႔ရဲ႕ နံရံေတြကို က်ယ္ျပန္႔ေစၿပီး အဆီဆဲလ္ 
ေတြကို တားဆီးေပးတာမို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ မလာေစဖို႔ကို ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းၿပီးတဲ့ေနာက္မွာလည္း ေနာက္ထပ္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္မလာေစဖို႔ ကူညီေပးပါတယ္။

သရက္သီးမွာ ေမာလစ္အက္ဆစ္နဲ႔ တာတာရစ္ အက္ဆစ္တို႔ ပါတာေၾကာင့္ ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အယ္ကာလိုင္းဓာတ္ကို ထိန္းညႇိေပးၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျပန္တက္လာဖို႔ အခြင့္အေရးနည္းေစ ပါတယ္။ သရက္သီးတစ္လံုးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ၃ ဂရမ္ပါဝင္ၿပီး အူနံရံေတြဆီက စြန္႔ထုတ္မယ့္ပစၥည္း ေတြကို အကူအညီေပးတာေၾကာင့္ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ဖယ္ရွားရွင္းလင္းတဲ့ လုပ္ငန္းစဥ္အတြက္ အဆင္ေျပေခ်ာေမြ႔ေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္အျပည့္ပါဝင္ေနတဲ့ အသီးရဲ႕ အသားေတြက သဘာဝအတိုင္း ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္ ပါဝင္မႈ မရွိတဲ့အျပင္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကိုလည္း ပံုမွန္ျဖစ္ေစဖို႔ ထိန္းညႇိေပးႏုိင္ပါတယ္။

သရက္သီးေတြဟာ သဘာဝ ပဋိဇီဝပစၥည္းေတြပါဝင္ေနၿပီး က်န္းမာေကာင္းမြန္တဲ့ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းစနစ္ျဖစ္ေအာင္ ျမင့္တင္ေပးတဲ့အျပင္ စိတ္ခံစားခ်က္လည္း ေကာင္းေစတယ္၊ ဝမ္းဗိုက္ပိုင္းအဆီေတြ တုိးမလာေစဖို႔ ကူညီ ေပးပါတယ္။ အရည္ေတြကို ေစးပ်စ္ေစေသာ Pectin လယ္ဗယ္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့ သရက္သီးဟာ ကိုလက္စထေရာေရခ်ိန္ကို နိမ့္က်ေစၿပီး ေလပြတာကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။

သရက္သီးတစ္ခြက္မွာ တစ္ေန႔တာအတြက္ လုိအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္တယ္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ အဆစ္အျမစ္ေတြ နာက်င္တာတို႔လို အဝလြန္ျခင္းကေနျဖစ္တဲ့ ေရာဂါေတြေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကေန ထိန္းညႇိကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ေနာက္ၿပီးေတာ့ တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ ေအ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္တဲ့အျပင္ မတူညီတဲ့ ကယ္႐ိုတီႏြိဳက္ ၂၅ မ်ဳိးလည္း ပါဝင္ၿပီး ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တဲ့သူေတြအတြက္ အလ်င္အျမန္ အားအင္ျပန္လည္ ျပည့္ၿဖိဳးေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ ဘီ ၆ နဲ႔ အျခားေသာ ဗီတာမင္ ဘီေတြပါဝင္ၿပီး သိုင္း႐ိြဳက္ဂလင္းနဲ႔ ပီက်ဴရထရီဂလင္းတို႔ကို ေကာင္းမြန္စြာ အလုပ္လုပ္ေစဖို႔ အကူအညီ ျဖစ္ေစပါတယ္။

သရက္သီးက ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္လည္း ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ေလပြတာကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့ သရက္သီးဟာ ႂကြက္သားေတြနဲ႔ အာရံုေၾကာစနစ္ေတြကို အနားရေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကယ္လိုရီေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္တဲ့ သစ္သီးျဖစ္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းဖို႔ ရည္ရြယ္ခ်က္နဲ႔ စားမယ္ဆိုရင္ ထမင္းတစ္နပ္စာအတြက္ အစားထိုး စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစမယ့္ သရက္သီး Diet ကို လုပ္ေဆာင္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ၊ ေရွာင္ရန္ေဆာင္ရန္ကေရာ ဘာေတြရွိလဲ၊ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားရတဲ့ ဘယ္လိုေလ့က်င့္ ခန္းေတြ လုပ္ေပးရမလဲဆိုတာေတြနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ဆက္လက္ ဖတ္႐ႈၾကည့္ပါဦး။

သရက္သီး Diet ကို တစ္ပတ္ေလာက္ လုပ္မယ္ဆိုရင္ ၁ ေပါင္ ကေန  ၂ ေပါင္အထိ ကိုယ္အေလးခ်ိန္္ က်ဆင္းေစမယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ႏုိင္ပါတယ္။ လုပ္ရမွာကေတာ့ တစ္ေန႔တာမွာ စားသံုးမယ့္ သံုးနပ္စာထဲက တစ္နပ္စာကိုေတာ့ သရက္သီးစိတ္ေတြနဲ႔ ေရ ၈ ေအာင္စျပည့္ေအာင္ ေသာက္သံုးၿပီး အစားထိုးေပးရမွာပါ။ ဒီလိုျပဳလုပ္ၿပီး ကယ္လိုရီထိန္းခ်ဳပ္ စားသံုးရတဲ့ အစားအေသာက္ အစီအစဥ္ကို အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈမရွိဘဲ သံုးလဆက္တုိက္ ျပဳလုပ္လို႔ရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ 

ဗီတာမင္ေတြ၊ သတၳဳဓာတ္ေတြနဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြက သရက္သီးအမွည့္ရဲ႕ ျပဳျပင္မထားတဲ့ အေနအထားအတိုင္းမွာ အျပည့္အစံု ပါရွိေနတာမို႔ ဒီအတုိင္းခြဲျခမ္းၿပီး စားသံုးတာက အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းဖို႔ အင္တိုက္အားတိုက္ႀကီး မႀကိဳးစားခ်င္တဲ့ သူေတြဆိုရင္ေတာ့ အခုေဖာ္ျပတဲ့ သရက္သီး Diet က လိုက္ပါလုပ္ေဆာင္ဖို႔ သိပ္ၿပီး လြယ္ကူပါတယ္ေနာ္။

ထမင္းတစ္နပ္အတြက္ သရက္သီးအစားထိုး စားသံုးတဲ့ အစားအေသာက္အစီအစဥ္ကို လုိက္ပါလုပ္ေဆာင္ေပးရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစဖို႔ ကူညီေပးမွာ ျဖစ္ေပမယ့္ သတိျပဳေပးသင့္တာက ေတာ့ ေန႔စဥ္စားသံုးေနၾက ကယ္လိုရီထက္ ကယ္လိုရီ ၅၀၀ နည္းၿပီးေတာ့ စားသံုးဖို႔ေတာ့ လိုအပ္ပါတယ္။ သရက္သီးတစ္ခြက္ တစ္နည္း သရက္သီး ၂၄၀ လီတာမွာ  ကယ္လိုရီ ၁၀၀ ပါဝင္ၿပီး ခြက္ရဲ႕ တစ္ဝက္ဆိုရင္ေတာင္မွ လူအမ်ားစုဟာ တစ္ေန႔ တာလံုးအတြက္ ျပည့္အင့္တဲ့ ခံစားခ်က္ကို ရရွိေစမွာပါ။

သရက္သီး Diet ကို လုိက္ပါလုပ္ေဆာင္မယ္ဆိုရင္ေတာ့  သရက္သီး ၇ လံုး ဒါမွမဟုတ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သရက္သီးတခ်ဳိ႕ကို ဝယ္ယူျပင္ဆင္ထားသင့္ပါတယ္္။ သရက္သီးဝယ္တဲ့အခါမွာလည္း အသားကိုထိၾကည့္တဲ့အခါ ခပ္မာမာျဖစ္ေနတဲ့ အသီးကို ေရြးေပးပါ။ သရက္သီးက စိမ္းေနၿပီးေတာ့ အရမ္းမာေနရင္၊ မမွည့္ေသးဘူးဆိုရင္ လွီးျဖတ္စိတ္ပိုင္းတဲ့အခါ ခက္ခဲပါလိမ့္မယ္။ ၿပီးေတာ့ အခန္းအပူခ်ိန္နဲ႔ သဘာဝအတုိင္းမွည့္တဲ့ သရက္သီးေတြကို အသံုးျပဳတာက အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။

သရက္သီးနဲ႔ ေရ တြဲဖက္စားသံုးေပးတဲ့ တစ္နပ္စာအတြက္အျပင္ သြားရည္စာအတြက္လည္း အစားထိုးစားသံုးႏုိင္တယ္။ ေရအမ်ားႀကီး ေသာက္ၿပီး သရက္သီးစားသံုးေပးျခင္းက အူေတြထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြနဲ႔ ခၽြဲပ်စ္တဲ့အရည္ေတြကို စုပ္ယူဖို႔ ကူညီေပးတဲ့အျပင္ ခႏၡာကိုယ္ကေန ကစီဓာတ္ေတြကို စုပ္ယူမိၿပီး ကယ္လိုရီေတြ တိုးမလာေစေအာင္လည္း  ထိထိေရာက္ေရာက္ လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။

နံနက္စာ ဒါမွမဟုတ္ ေန႔လယ္စာအတြက္ အဆီနည္းတဲ့ စမုသီအျဖစ္ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။ စမုသီမွာေတာ့ အုန္္းႏုိ႔ထည့္သြင္း ပါဝင္သင့္ပါတယ္။ ဒါမွသာ ေရနဲ႔ သရက္သီးသာ စားသံုးျခင္းေၾကာင့္  ဆံုး႐ႈံးသြားတဲ့ အသားဓာတ္ေတြကို ျပန္
လည္ရရွိေစမွာပါ။ သရက္သီး စမုသီကို ေရြးခ်ယ္မယ္ဆိုရင္ ကိုယ္တိုင္လည္း ႏွစ္သက္တဲ့အျပင္ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္တဲ့ အနံ႔အရသာတခ်ဳိ႕ကို ထည့္သြင္းေသာက္သံုးလို႔ ရပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ စမုသီေတြမွာ ထည့္သြင္းတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြ၊ ေရခဲနဲ႔ သရက္သီးတို႔ကို ေပါင္းစပ္ၿပီး အရသာရွိရွိ အာဟာရျပည့္ဝတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေဖ်ာ္စပ္ေသာက္သံုးမယ္ဆိုရင္ ဗီတာမင္ေအန႔ဲ စီတို႔ ျမင့္မားစြာပါဝင္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ ရရွိႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ သရက္သီးနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းဖို႔ဆိုရင္ တြဲစပ္ဖို႔အတြက္ အေကာင္းဆံုးေသာ သစ္သီးေတြက ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ အုန္းႏို႔တို႔ပါဘဲ။ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းကိုေတာ့ မေပါင္းစပ္မိေစဖို႔ သတိျပဳေပးပါ။ ႏို႔က သၾကားဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ၿပီးေတာ့ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို လ်င္ျမန္စြာတက္လာေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလာေစတာေၾကာင့္ပါ။ 

စမုသီေတြကို မႏွစ္သက္ဘူးဆိုရင္လည္း သရက္သီးလက္ဖက္ရည္ အေအးကိုလည္း ျပင္ဆင္ေသာက္သံုးလို႔ ရပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ ၄ ခြက္ကေန ၅ ခြက္ကို ေရခဲတစ္ဂ်ား တစ္နည္း ေရခဲ ၁.၈၉ လီတာနဲ႔ ေပါင္းစပ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ သရက္သီးအရည္ ၂ ခြက္ေပါင္းထည့္ၿပီး အခ်ဳိအတြက္ သၾကားအစားထိုးသံုးတဲ့ Truvia တစ္ဇြန္း၊ ပူဒီနာရြက္ လက္တစ္ဆုပ္စာတို႔ကုိ ထပ္ထည့္ေပးရပါမယ္။ ဒီစမုသီေတြထဲမွာ ထည့္သြင္းတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြ အားလံုးက အဆီကိုေလာင္ကၽြမ္းေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၂ နာရီေလာက္ အေအးခံထားၿပီး ႏွံ႔စပ္ေအာင္ေမႊပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ သံပုရာသီး ဒါမွမဟုတ္ သံပု႐ိုသီးနဲ႔ ေရခဲတို႔ကို ထည့္သြင္းၿပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။

စမုသီေတြ လက္ဖက္ရည္အေအးေတြ မႏွစ္သက္ဖူးဆိုတဲ့ သူေတြအတြက္ ေနာက္ထပ္ေရြးခ်ယ္ ႏုိင္ေသးတာကေတာ့ အသုပ္ေတြပါ။ သရက္သီးကို အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ၿပီး ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္အသုပ္ေတြထဲမွာလည္း ထည့္ၿပီးေတာ့ စားသံုးႏုိင္ပါေသးတယ္။ သစ္သီးအသုပ္ေတြ၊ အစိမ္းေရာင္အရြက္ေတြ အပါအဝင္ အသုပ္အေတာ္မ်ားမ်ားမွာလည္း သရက္သီးကို ထည့္သြင္းစားသံုးႏုိင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ခ်ဳိျမတဲ့ လိေမၼာ္သီးတို႔နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးလုိ႔လည္း ေကာင္းပါတယ္။

သရက္သီး dressing အျဖစ္လည္း ျပဳလုပ္လို႔ ရပါေသးတယ္။ အဆီေတြနဲ႔ ဆီေတြကို ေလွ်ာ့ၿပီး စားသံုးလိုတယ္ဆိုရင္ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ရွာလကာရည္နဲ႔ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔တို႔ကို သရက္သီးအေဖ်ာ္ရည္ ပ်စ္ပ်စ္နဲ႔ ေဖ်ာ္စပ္ၿပီး အသုပ္ထဲကို ေလာင္းထည့္ၿပီးေတာ့ သံုးေဆာင္ႏုိင္္ပါေသးတယ္။ ထိုင္းစတုိင္ သရက္သီးအသုပ္ dressing ကို လုပ္မယ္ဆိုရင္ သရက္သီး အတံုးေသးေသးေလးေတြ ေၾကညက္ေအာင္ ႀကိတ္ေျခၿပီးေတာ့ ရွာလကာရည္၊ သံလြင္ဆီ၊ သံပုရာရည္၊ ေဖ်ာ္ရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ပ်ားရည္စိမ္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ နံနံပင္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲ ထည့္ၿပီး ႀကိတ္ေျခေဖ်ာ္စပ္ႏုိင္ပါတယ္။

သရက္သီးကို ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ထည့္ေမႊၿပီးေတာ့ နံနက္စာ ဒါမွမဟုတ္ အခ်ဳိပြဲအျဖစ္လည္း သံုးေဆာင္လို႔ရပါတယ္။ သရက္သီးနဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ ႏွစ္မ်ဳိးလံုးက ခႏၡာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းအတြင္းမွာ ေကာင္းမြန္တဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြကုိ ေပါက္ပြားေစၿပီး အာဟာရဓာတ္ေတြကို ေကာင္းမြန္စြာ စုပ္ယူႏိုင္ေစတဲ့အျပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစပါတယ္္။

သရက္သီးႏြားႏို႔ ပူတင္းလုပ္စားခ်င္လည္း ရပါေသးတယ္။ သရက္သီးမွာ သဘာဝအတိုင္း ပါဝင္ေနတဲ့ ခၽြဲပ်စ္တဲ့အရည္ဟာ ပူတင္းခဲခဲေလးျဖစ္ဖို႔ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ အိႏၵိယမွာဆို ရင္ေတာ့ ႏို႔ ဒါမွမဟုတ္ ခရင္(မ) တို႔နဲ႔ ႐ိုးရာအတုိင္း ျပဳလုပ္စားသံုးၾကတယ္ဆိုေပမယ့္ အုန္းႏို႔၊ အုန္္းရည္၊ ဆန္ႏုိ႔ ဒါမွမဟုတ္ ဗာဒံႏုိ႔ရည္တို႔နဲ႔လည္း ျပဳလုပ္ႏုိင္ပါတယ္။ အတံုးေသးေသးေလးေတြ တံုးထားတဲ့ သရက္သီး ၂ ခြက္ကို ႏို႔ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္းနဲ႔ Truvia သၾကား တစ္ဇြန္းတို႔ကို ပ်စ္ႏွစ္ လာတဲ့အထိ ေမႊၿပီးေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၂ နာရီေလာက္ အေအးခံထားေပးရပါမယ္။ ေဖာ္ျပခဲ့တာေတြကေတာ့ သရက္သီးကို အမွည့္အတုိင္း ခြဲျခမ္းၿပီး မစားလိုဘဲ အေျပာင္းအလဲျဖစ္ေအာင္ အမ်ဳိးမ်ဳိးျပဳလုပ္စားသံုးရတဲ့ နည္းလမ္းေလးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။

သရက္သီး Diet လုပ္မယ္ဆိုရင္ ညစာအတြက္ကိုေတာ့ အသားနဲ႔ အရြက္သုပ္ ၄ ေအာင္စကို စားသံုးေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရြးခ်ယ္ဖို႔ အေကာင္းဆံုးအရာေတြကေတာ့ ၾကက္သား၊ ငါး၊ သိုးသား၊ အမဲသားနဲ႔ ပုစြန္၊ ဂဏန္း၊ ကမာ၊ ပုစြန္ထုပ္တို႔လို ပင္လယ္စာေတြျဖစ္ပါတယ္။ အသုပ္ကေတာ့ ကိုယ္ႏွစ္သက္ရာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ႏုိင္ေပမယ့္ အဆီဓာတ္ျမင့္မားတဲ့ ဒါမွမဟုတ္ ကယ္လိုရီေတြ အမ်ားႀကီးပါတဲ့ ခရင္(မ) ေတြကိုေတာ့ ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။

ေနာက္ထပ္ ေရွာင္ရွားရမွာေတြကေတာ့ သၾကားေတြနဲ႔ ကစီဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အေျခခံအက်ဆံုးအရာကို ေျပာရမယ္ဆိုရင္ ျဖဴေဖြးေနေအာင္ အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္ေပးပါ။ ဘယ္လိုအစား အစာေတြလဲဆိုေတာ့ သၾကား၊ ပါစတာ၊ အရမ္းႏူးညံ့တဲ့ ေပါင္မုန္႔ေတြ၊ အားလူးနဲ႔ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒါေတြက ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ေနလို႔ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ျမင့္တက္ေစၿပီးေတာ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ေစပါတယ္။

ေနာက္ထပ္ ေဆာင္ရြက္ေပးသင့္တာကေတာ့ ေန႔စဥ္ေန႔တုိင္း တစ္နာရီေလာက္ တစ္ေယာက္တည္း လမ္းေလွ်ာက္ေပးရမွာဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္ေပးတာက ကယ္လိုရီေတြ ေလာင္ကၽြမ္းေစဖို႔ အကူအညီျဖစ္ေစၿပီး အပန္းေျပေစတယ္။ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာေရာ ႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာအတြက္ပါ က်န္းမာၾကံ့ခုိင္ေစပါတယ္။ တရားထိုင္ေပးျခင္းကလည္း လမ္းေလွ်ာက္ေပးျခင္းလိုဘဲ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ ေလွကားအတက္ဆင္း ျပဳလုပ္ေပးတာကလည္း သြားရည္စာေတြ အလြန္အမင္း ေတာင့္တတဲ့စိတ္ကို မျဖစ္ေစပါဘူး။ 

ညဘက္မွာလည္း လံုလံုေလာက္ေလာက္ အနားယူအိပ္စက္ေပးမယ္ဆိုရင္ ခႏၡာကိုယ္က သူ႔ကိုယ္သူ အလိုအေလ်ာက္ ျပဳျပင္မႈေတြကို ေဆာင္ရြက္ႏုိင္ပါတယ္။ ခႏၡာကိုယ္ကို ေကာင္းေကာင္းမြန္္မြန္္ အလုပ္လုပ္ေစဖို႔အတြက္ဆိုရင္ တစ္ညတာမွာ ၈ နာရီအိပ္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါမွသာလွ်င္ တစ္သွ်ဴးေတြက သူတို႔ဘာသာ ျပန္လည္ျပဳျပင္ႏုိင္မွာ ျဖစ္တယ္။ ေကာင္းေကာင္းအနားယူခဲ့တယ္ဆုိရင္ တစ္ေန႔တာရဲ႕ တာဝန္ေတြကို ေကာင္းေကာင္းစြမ္းေဆာင္ႏုိင္မွာျဖစ္ၿပီး အစားအစာကို အလြန္အမင္း ေတာင့္တတဲ့စိတ္ကိုလည္း ခံႏုိင္ရည္ရွိေစမွာျဖစ္တဲ့အေၾကာင္း ေျပာၾကားရင္း ႏႈတ္္ဆက္လိုက္ပါတယ္။

Ref: Lose Weight with Mango 
Edited by Donna, Eng, Doug Collins