ပိုမစားသင့္တဲ့ Super Food ေတြ

တန္႐ံုသင့္႐ံု ပမာဏအတြင္း မွန္မွန္ကန္ကန္ စားေသာက္ေပးရင္ ဘယ္လိုအစားအေသာက္မ်ဳိးမဆို အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာဆိုတဲ့ ဆို႐ိုးစကားလိုပဲ သင့္ရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးျပဳၿပီး ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ စြမ္းအားျမင့္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ သဘာဝအတိုင္း ပါဝင္ေနတဲ့ ပန္းပြင့္စိမ္း နဲ႔ Green Tea လိုမ်ဳိး အသီးအရြက္ေတြဆိုရင္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစ႐ံုသာမကပဲ ကင္ဆာ နဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါကဲ့သို႔ေသာ အသက္အႏၲရာယ္ကို ဒုကၡေပးႏိုင္တဲ့ ေရာဂါဆိုးႀကီးေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုပါ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ေတြကို ပိုင္ဆိုင္ထားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လိုတာထက္ပိုတိုင္း မေကာင္းတဲ့အထဲမွာ အစားအေသာက္ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အာနိသင္ေတြရွိေနတာေၾကာင့္ Super Food ေတြလို႔ အမည္တပ္ၿပီး မၾကာမၾကာ စားသံုးေပးၾကဖို႔ ပညာရွင္ေတြ တိုက္တြန္းထားတဲ့ အသီးအႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ နဲ႔ အခ်ဳိ႕အစားအေသာက္ ေတြမွာေတာင္မွ လိုအပ္တာထပ္ပိုၿပီး စားသံုးမိရင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ဆိုးက်ဳိးျဖစ္ေစႏိုင္လို႔ သတိထားစားသံုးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ တန္႐ံုသင့္႐ံုစားရင္ ေဆးျဖစ္ေပမဲ့ လြန္သြားရင္ ေဘးျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တယ္လို႔ နာမည္ႀကီးတဲ့အစားအေသာက္ေတြက ဘာေတြမ်ားျဖစ္ႏိုင္ပါသလဲ။

ပန္းပြင့္စိမ္း
ဘ႐ိုကိုလီ ဒါမွမဟုတ္ ပန္းပြင့္စိမ္းေတြက အာဟာရဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားလို႔ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စာရင္းမွာပါဝင္ပါတယ္။ စြမ္းအားျမင့္တဲ့ Antioxidant အမ်ဳိးအစား အေတာ္မ်ားမ်ား ဘ႐ိုကိုလီမွာ ဖြဲ႕စည္းပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာ နဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဘ႐ိုကိုလီကို စူပါအစားအစာအျဖစ္ ပညာရွင္ေတြသတ္မွတ္ထားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဘ႐ိုကုိလီကို ပမာဏမ်ားမ်ား စားသံုးျခင္းက သင့္ရဲ႕ က်န္းမာေရးအေပၚ ေျပာင္းျပန္အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈေတြ ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္လို႔ သတိထားသင့္ပါတယ္။ ဘ႐ိုကိုလီကို မ်ားမ်ားစားမိတဲ့အခါမွာ  Hypothyroidism လို႔ ေခၚတဲ့ သိြဳင္း႐ိြဳက္ဂလင္း အလုပ္လုပ္တာနည္းသြားတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာကို ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ သတိေပးထားပါတယ္။ အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ဘ႐ိုကိုလီမွာ Thiocyanates ဆားဓာတ္ပါဝင္ၿပီး အဆိုပါ ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အိုင္အိုဒင္းစုပ္ယူမႈကို အဟန္႔အတားျဖစ္ေစတဲ့ သဘာဝရွိပါတယ္။ စားသံုးလိုက္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြဆီက အိုင္အုိဒင္းဓာတ္ကို အျပည့္အဝ မရရွိတဲ့ အခါ ေနာက္ဆက္တြဲအေနနဲ႔ သိြဳင္းရိြဳက္ဂလင္း လုပ္ေဆာင္မႈပံုမွန္မဟုတ္တာမ်ဳိး ၾကံဳေတြ႔လာရႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဘ႐ိုကိုလီ ခ်င့္ခ်ိန္စားသင့္ၿပီး အထူးသျဖင့္ သိြဳင္း႐ိြဳက္နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါရွိေနသူေတြ ပိုၿပီး သတိထားသင့္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ ဆိုထားပါတယ္။ 


သံပရာေရ
အဆီပိုမရွိ က်စ္လစ္တဲ့ ခႏၶာကိုယ္ကိုမွ လွပတယ္လို႔ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ဒီေခတ္ အခ်ိန္အခါမ်ဳိးမွာ သံပရာသီးကို အကြင္းလိုက္လွီးၿပီး စိမ္ထားတဲ့ေရက ႐ိုး႐ိုးေရထက္ကို ပိုၿပီး လူႀကိဳက္မ်ားေနတာကိုေတြ႕ရမွာပါ။ အဆီတက္ေစမယ့္ ကယ္လိုရီလည္း မပါသလို အျခားအသီးေဖ်ာ္ရည္မ်ားလို သၾကားဓာတ္လည္း မပါတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ၿပီး ေရေသာက္ရတာ မႀကိဳက္တဲ့သူေတြအတြက္ ခႏၶာကိုယ္ကို ေရဓာတ္ျဖည့္ေပးဖို႔ ပိုၿပီး အေထာက္အကူျပဳေပးႏိုင္တယ္လို႔ေတာင္ ယူဆလို႔ ရႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သံပရာသီးမွာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ C ၊ Antioxidants ေတြက သင့္ရဲ႕ ကုိယ္ခံစြမ္းအားကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္သလို ခႏၶာကိုယ္က ဆဲလ္ေတြပ်က္စီးျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးဦးမွာျဖစ္တာေၾကာင့္ သံပရာရည္ေသာက္တာက က်န္းမာေရးအတြက္ အင္မတန္ ေကာင္းက်ဳိးျဖစ္ေစတယ္လို႔ ဆိုရမွာျဖစ္ပါတယ္။ မွန္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တန္ေဆး လြန္ေဘးဆိုသလို လိုတာထပ္ပိုလာရင္ ေနာက္ဆက္တြဲအေနနဲ႔ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးေတြ ကပ္ပါလာႏိုင္ပါတယ္။ သံပရာသီးဟာ အက္ဆစ္အာနိသင္ရွိတဲ့ အသီးျဖစ္တာေၾကာင့္ ပမာဏမ်ားမ်ားနဲ႔ ေရရွည္ စားသံုးတဲ့အခါမွာ သင့္သြားေတြရဲ႕ ေႂကြလႊာကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သံပရာရည္ကို ခ်ိန္ဆၿပီး ေသာက္သံုးသင့္သလို ေရရွည္ေသာက္သြားဖို႔ ဆႏၵရွိတယ္ဆိုရင္ ေသာက္ၿပီးၿပီးခ်င္း ပလုတ္က်င္းတာမ်ဳိး၊ သြားေတြနဲ႔ သံပရာရည္မွာပါဝင္တဲ့ အက္ဆစ္ဓာတ္ တိုက္႐ိုက္ထိေတြ႕တာကို ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ ပိုက္နဲ႔ေသာက္ တာမ်ဳိးလည္း ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ 


တူနာငါး 
Omega-3 Fatty Acid လို႔ ဆိုလိုက္ရင္ ပင္လယ္ငါးေတြကို မ်က္လံုးထဲေျပးျမင္ေလ့ရွိၾက ၿပီး ပင္လယ္ငါးထဲကမွ အျခားငါးအမ်ဳိးအစားမ်ား ထက္ ေစ်းသက္သာၿပီး ေနရာေဒသေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားမွာ အလြယ္တကူဝယ္ယူလို႔ ရတဲ့ တူနာငါး ကို ပထမဆံုး သတိရေလ့ရွိတတ္ပါတယ္။ တူနာငါးမွာ Omega-3 Fatty Acid အျပင္ Magnesium ၊ Zinc ၊ Iron စတဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားပါဝင္ၿပီး ပ႐ိုတိန္းလည္း ပါဝင္ပါေသးတယ္။ ဒါေပမဲ့ တူနာငါးမွာ ခႏၶာကုိယ္အတြက္လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္မ်ားအျပင္ ပမာဏမ်ားမ်ား စားသံုးတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္ကို ေဘးျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ မာက်ဴရီဓာတ္လည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ မာက်ဴရီအဆိပ္သင့္ျခင္းေၾကာင့္ ႂကြက္သားအားနည္းတာ၊ အျမင္အာ႐ံုေျပာင္းလဲတာ စတဲ့ က်န္းမာေရး ျပႆနာေတြ ၾကံဳေတြ႕လာရႏုိင္တယ္လို႔ ဆရာဝန္ေတြ ဆိုပါ တယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ နဲ႔ ႏို႔တိုက္မိခင္ေတြ၊ ကေလးငယ္ေတြ မာက်ဴရီပါဝင္တဲ့ တူနာငါးကို မစားသံုး သင့္ဘူးလို႔လည္း သိရပါတယ္။

လက္ဖက္စိမ္း
Green Tea ဟာ ဘ႐ိုကိုလီလိုပဲ Antioxidants ႂကြယ္ဝတာေၾကာင့္ လူႀကိဳက္မ်ားၿပီး က်န္းမာေရးလိုက္စားတဲ့သူေတြ ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ေသာက္သံုးေလ့ရွိတဲ့ ေသာက္စရာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ Green Tea တစ္နည္းအားျဖင့္ လက္ဖက္မွာ Catechins ေခၚတဲ့ စြမ္းအားျမင့္ Antioxidants ပါဝင္ၿပီး ဒီဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းက ကင္ဆာကို ကာကြယ္တားဆီးရာမွာ အင္မတန္အစြမ္းထက္တဲ့ သဘာဝ Antioxidants တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ႏွလံုးနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္သလို ေရာင္ရမ္းျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္လည္း ရွိေနပါေသးတယ္။ ဒါေပမဲ့ သတိျပဳရမွာက လက္ဖက္မွာပါဝင္ေနတဲ့ Tannins လို႔ေခၚတဲ့ ေအာ္ဂဲနစ္ ဓာတ္ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးက ခႏၶာကိုယ္က သံဓာတ္စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ပမာဏမ်ားမ်ား စားသံုးတဲ့အခါမွာ ေနာက္ဆက္တြဲ အေနနဲ႔ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ တဲ့ ျပႆနာ ၾကံဳေတြ႕လာရႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ သတိေပးထားပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ သံဓာတ္ကို အလံုအေလာက္ရရွိဖို႔ လိုအပ္တဲ့ အားကစားသမားေတြ၊ အသက္ႀကီးသူေတြ၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ၊ သတ္သက္လြတ္စားသံုးသူေတြမွာ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းပါတဲ့ လက္ဖက္စားသံုးမႈ နဲ႔ Green Tea ေသာက္သံုးမႈကို သတိထားသင့္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစ ႏိုင္တာေၾကာင့္ လက္ဖက္ရည္၊ Green Tea စတဲ့ လက္ဖက္နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေသာက္စရာေတြကို အစားအစာေတြနဲ႔ တြဲဖက္ေသာက္သံုးတာမ်ဳိး မလုပ္သင့္ဘူးလို႔လည္း ဆက္လက္ အၾကံျပဳထား ပါတယ္။ 


ေရွာက္မ်ဳိးႏြယ္ဝင္အသီးမ်ား 
သံပရာသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ဂရိတ္ဖ႐ုလိုမ်ဳိး ေရွာက္မ်ဳိးႏြယ္ဝင္ အသီးေတြက ဗီတာမင္ C ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္တဲ့ အသီးေတြျဖစ္ၿပီး အာဟာရေဗဒပညာရွင္မ်ားစြာက ေန႔စဥ္စားေသာက္ေပးေနက် အစားအေသာက္မ်ားထဲမွာ ထည့္သြင္းစားေသာက္ေပးဖို႔ အားေပးထားတဲ့ အသီးေတြလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒီေရွာက္မ်ဳိးႏြယ္ဝင္ အသီးေတြမွာလည္း သတိနဲ႔ စားသံုးေပးရမယ့္ အကန္႔အသတ္ရွိေနပါတယ္။ အဆိုပါ အသီးေတြက အခ်ဳိ႕ေသာ ေဆးဝါးေတြအေပၚမွာ ေဆးအာနိသင္ေလ်ာ့နည္း သြားေစတာ၊ ခႏၶာကုိယ္က ေဆးဝါးေတြအေပၚ တံု႔ျပန္မႈေတြကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစတာမ်ဳိး ျဖစ္ေစႏုိင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ ဆိုထားပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ ဒီအသီးေတြဟာ စားသံုးၿပီးေနာက္  ၇၂ နာရီၾကာအထိ ဒီလိုသက္ေရာက္မႈမ်ဳိးျဖစ္ႏိုင္တာကို သုေတသီေတြ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင္ဟာ ေဆးဝါးတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို ေသာက္သံုးရေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေရွာက္မ်ဳိးႏြယ္ဝင္ အသီးေတြကို စားသံုးျခင္းကို သတိထားသင့္ပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ ဆရာဝန္ကို ေသာက္ရမယ့္ေဆးဝါး အမ်ဳိးအစားနဲ႔ ဒီအသီးေတြ တည့္မတည့္ ႀကိဳၿပီး ေမးျမန္းထားတာမ်ဳိးလည္း ျပဳလုပ္သင့္ၿပီး ေရွာက္မ်ဳိးႏြယ္ဝင္ အသီးေတြကို ေဆးေသာက္ခ်ိန္နဲ႔ တတ္ႏုိင္သေလာက္ျခားၿပီးမွ စားသံုးတာကေတာ့ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ 


ေရ
အသက္ရွင္သန္ဖို႔ ခႏၶာကိုယ္ကို ေန႔စဥ္ျဖည့္တင္းေပးေနရတဲ့ အစားအေသာက္အားလံုးထဲမွာ အကန္႔အသတ္မရွိ ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္တဲ့ တစ္ခုတည္းေသာ အရာက ေရျဖစ္မယ္လို႔ အေတာ္မ်ားမ်ားယူဆထားၾကပါတယ္။ မွန္ပါတယ္၊ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ ပံုမွန္အလုပ္လုပ္ႏုိင္ဖို႔၊ ဆဲလ္ေတြ အသစ္ျပန္လည္ျဖစ္ေပၚဖို႔၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္းက အညစ္အေၾကးနဲ႔ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို စြန္႔ထုတ္ပစ္ႏိုင္ဖို႔ စတဲ့လုပ္ငန္းေတာ္ ေတာ္မ်ားမ်ားအတြက္ ခႏၶာကိုယ္က ေရဓာတ္ကို 
လံုလံုေလာက္ေလာက္ရထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ေရဓာတ္ လံုေလာက္စြာ မရရွိျခင္းရဲ႕ ေနာက္ဆက္တြဲ က်န္းမာေရးျပႆနာေတြကိုလည္း လက္ရွိ ကမာၻ႕လူဦးေရ ရဲ႕ ရာခိုင္ႏႈန္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ၾကံဳေတြ႕ေနရတယ္လို႔လည္း စာရင္းဇယားမ်ားအရ သိရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒီလို ပမာဏ မ်ားမ်ားလိုအပ္တဲ့ ေရေတာင္မွာ ေသာက္သံုးသင့္တဲ့ ပမာဏ၊ ခႏၶာကိုယ္က လိုအပ္တဲ့ ပမာဏ တစ္ခုရွိပါတယ္။ ဒီပမာဏထပ္ ေက်ာ္လြန္ၿပီး ေသာက္သံုးမယ္ဆိုရင္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အီလက္ထ႐ိုလိုက္ေတြကို မညီမမွ်ျဖစ္ေစၿပီး ေသြးတြင္းက ဆားဓာတ္ကို ဆံုး႐ႈံးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရပမာဏမ်ားမ်ားကို အခ်ိန္တိုတိုအတြင္းမွာ ေသာက္သံုးျခင္းကို ဆင္ျခင္သင့္ၿပီး တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ေရကို ပမာဏနည္းနည္း နဲ႔ မၾကာမၾကာ ေသာက္သံုးေပးတာမ်ဳိးသာ ျပဳလုပ္သင့္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 

Ref; Healthy Foods That Are Actually Dangerous to Overeat