အစိမ္းေရာင္ လက္ဖက္ရဲ႕ အဖိုးတန္အာနိသင္

   ေရွးေခတ္ အဆက္ဆက္က တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွာ လက္ဖက္စိမ္းကို အဓိက ေသာက္သံုးစရာအျဖစ္တစ္မ်ဳိး ေဆး၀ါးအျဖစ္တစ္ဖံု သံုးစြဲခဲ့ၾကၿပီး  လက္ရွိအခ်ိန္မွာေတာ့ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွာသာမက အာရွေဒသတစ္ခြင္မွာပါ လက္ဖက္ကို အမ်ဳိးမ်ဳိးျပဳျပင္ၿပီး  ေသာက္သံုးတဲ့အေလ့ ထြန္းကားလာပါတယ္။

    ေနာက္ဆံုး ေတြ႔ရွိထားခ်က္မ်ားအရေတာ့ လက္ဖက္အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိတဲ့အနက္ လက္ဖက္စိမ္း (Green Tea) ဟာ အာနိသင္အရွိဆံုးလို႔ သိရပါတယ္။ အျခားလက္ဖက္ေျခာက္ေတြ (Black Tea) ဟာ လက္ဖက္အစိုကေန အေျခာက္ျပဳလုပ္တဲ့ အ
ဆင့္တုိင္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ဂုဏ္သတၱိေတြ ေလ်ာ့နည္းသြားေလ့ရွိၿပီး  အသင့္ေသာက္သံုးႏုိင္တဲ့အဆင့္ထိျပဳလုပ္ထားၿပီးတဲ့ လက္ဖက္စိမ္း (Green Tea) မွာေတာ့  Antioxidant ေတြနဲ႔ အျခားဂုဏ္သတၱိေတြ အျပည့္အ၀နီးပါး ပါရွိေနပါေသးတယ္။
    ေန႔စဥ္ လက္ဖက္စိမ္း(Green Tea) ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္းမွ ဘယ္လို အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ  သင္ရရွိႏိုင္ပါသလဲ။ လက္ဖက္စိမ္း (Green Tea) ရဲ႕က်န္းမာေရးနဲ႔ အလွအပအတြက္ အက်ဳိးျပဳႏိုင္တဲ့အာနိသင္မ်ားထဲက အခ်ဳိ႕ကိုေဖာ္ျပေပးခ်င္ပါ
တယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းေစျခင္း
    လက္ဖက္စိမ္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ Catechin အမည္ရ Antioxidant နဲ႔ ကဖိန္း က ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ  ကယ္လိုရီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစႏိုင္ပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းရဲ႕ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ေတြကို လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္ ျဖစ္ပ်က္ေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိကလည္း  ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ဆင္းေစႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းတစ္ရပ္ ျဖစ္ပါတယ္။

ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ျခင္း
    လက္ဖက္စိမ္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ အာနိသင္က ဂလူးကို႔စ္ပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္ေနေအာင္ ထိန္းသိမ္းရာမွာ ကူညီေပးႏိုင္ၿပီး အစားအစာၿပီးတဲ့ေနာက္ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္တတ္မလာေအာင္ လည္း လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီး
ခ်ဳိေ၀ဒနာရွင္ေတြ ဆရာ၀န္မ်ားတဲ့ တိုင္ပင္ၿပီး ေသာက္သံုးသင့္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ အၾကံျပဳထားပါတယ္။

ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာေရာဂါမ်ား
    သိပၸံပညာရွင္ အမ်ားစုကေတာ့ လက္ဖက္စိမ္းမွာ ေသြးေၾကာေတြအတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိႏိုင္တယ္လို႔ ယူဆထား ၾကပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြရဲ႕ နံရံေတြကို ေပ်ာ့ေျပာင္းေစၿပီး ေသြးဖိအားအေျပာင္း အလဲကို ေတာင့္ခံႏိုင္ဖို႔ ကူညီေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆုိထားပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြထဲမွာ ေသြးခဲေတြ ပိတ္ဆို႔ျခင္းေၾကာင့္ ဆိုးရြားေသာ က်န္းမာေရး အေျခအေနတစ္ခုျဖစ္တဲ့ ႐ုတ္တရက္ ႏွလံုးရပ္ျခင္း (Heart Attack) ျဖစ္ႏိုင္
ပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းမွာ ေသြးေၾကာေတြအတြင္းေသြးခဲျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းထက္တဲ့ အာနိသင္လည္း ရွိေနတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ကင္ဆာ
    အစာေရၿမိဳႁပြန္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ကို လက္ဖက္စိမ္းက ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေကာင္းက်ဳိးကေတာ့ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာ က်န္းမာတဲ့တစ္သွ်ဴးမ်ားကို အထိအခိုက္မရွိေစဘဲ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ တိုက္
ဖ်က္ႏိုင္စြမ္း ရွိတာပဲျဖစ္ပါတယ္။

ဦးေႏွာက္နဲ႔ မွတ္ဉာဏ္စြမ္းရည္
    အယ္လ္ဇိုင္းမား၊ ပါကင္ဆန္  စတဲ့  မွတ္ဉာဏ္နဲ႔အာ႐ံုေၾကာ ခ်ဳိ႕ယြင္းေရာဂါမ်ားရဲ႕ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားကို လက္ဖက္စိမ္းက အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေနာက္ဆုတ္ထားႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ႂကြက္ေတြနဲ႔ စမ္းသပ္ထားတဲ့ ရလဒ္မ်ားအရ လက္ဖက္စိမ္းမွာပါ၀င္တဲ့ အာနိသင္ေတြက ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြ ေသဆံုးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး ထိခိုက္ပ်က္စီးေနတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ရတယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ ေျပာဆိုထားပါတယ္။

ခံတြင္းေရာဂါမ်ား
    လက္ဖက္စိမ္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ Catechin အမည္ရ Antioxidant က ခံတြင္းနဲ႔ လည္ေခ်ာင္းအတြင္းက ဘက္တီးရီးယားေတြ၊ ဗိုင္းရပ္စ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ သြားဖံုးေရာင္ျခင္းနဲ႔ အျခားေသာ ခံတြင္းေ၀ဒနာမ်ားအတြက္ လက္ဖက္စိမ္းကို အားကိုးႏိုင္ပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းခတ္ထားတဲ့ ေရေႏြးခပ္ေႏြးေႏြးကို ေသာက္ေပး၊ အာလုပ္က်င္းေပးျခင္းျဖင့္ ခံတြင္းအတြင္းျဖစ္တတ္တဲ့ ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

စိတ္ဖိစီးမႈ ျပႆနာ
    Theanine က လက္ဖက္စိမ္းမွာ သဘာ၀အေလ်ာက္ေတြ႔ရတဲ့ အမိုင္ႏို အက္ဆစ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ Theanine က ခႏၶာကိုယ္ကို သက္ေတာင့္သက္သာျဖစ္ေစၿပီး စိတ္ကို ၿငိမ္သက္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီးမႈျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္
မုန္းေတြကို သက္သာေစၿပီး စိတ္က်ေ၀ဒနာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ဘက္တီးရီးယားမ်ား နဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္
    လက္ဖက္စိမ္းရဲ႕ အဓိက ပါ၀င္ပစၥည္း Catechin ဟာ အလြန္အစြမ္းထက္တဲ့ Antioxidant တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Antibacterial နဲ႔ Antiviral အစြမ္းေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။ တုပ္ေကြးကေန ကင္ဆာအထိ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဘက္တီး
ရီးယားမ်ားနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္မ်ား တိုက္ဖ်က္ရာမွာ လက္ဖက္စိမ္းရဲ႕ အထက္ပါအာနိသင္မ်ားက အသံုး၀င္ပါတယ္။ ေလ့လာစမ္းသပ္မႈေတြ ျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ လက္ဖက္စိမ္းဟာ ေရာဂါေတြပ်ံ႕ႏွံ႔ ျခင္းအား တားဆီးႏိုင္စြမ္းရွိတာကိုလည္း ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။

အသားအေရလွပႏုပ်ိဳေစရန္
    လက္ဖက္စိမ္းရဲ႕ အဆီအႏွစ္နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အလွကုန္မ်ားစြာရွိတာကို သင္သတိထားမိမွာပါ။ လက္ဖက္စိမ္းမွာ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈရဲ႕ လကၡဏာမ်ားျဖစ္တဲ့ အေရးအေၾကာင္းေတြကို သက္သာေလ်ာ့ပါးေစႏိုင္တဲ့ Antioxidant  နဲ႔ Anti-inflammatory ဂုဏ္သတိၱ ရွိပါတယ္။  ေနေရာင္မွာပါ၀င္တဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္  အေရျပားဆဲလ္ေတြ ပ်က္စီးျခင္းကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

သင့္ေတာ္တဲ့ ပမာဏ
    အထက္မွာ ေဖာ္ျပထားတာေတြက လက္ဖက္စိမ္းရဲ႕ အက်ဳိးျပဳအာနိသင္မ်ားစြာထဲမွ အခ်ဳိ႕သာျဖစ္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္လက္ဖက္စိမ္းတစ္ခြက္ ေသာက္သံုးျခင္းက သင့္အတြက္ လံုေလာက္သြားၿပီလို႔ မဆိုႏိုင္ပါဘူး။ ေလ့လာ စမ္းသပ္မႈေတြ ျပဳ
လုပ္ၿပီးေနာက္  ရရွိလာတဲ့ ရလဒ္မ်ားအရ တစ္ေန႔ကို လက္ဖက္စိမ္းႏွစ္ခြက္က အက်ိဳးျပဳေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသလို အျခားေသာ ရလဒ္မ်ားအရ တစ္ေန႔ကို လက္ဖက္စိမ္းငါးခြက္အထိေတာင္ ေသာက္ႏိုင္ေၾကာင္းလည္း ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
    ဒါေပမဲ့ သတိျပဳရမယ့္အခ်က္ကေတာ့ လက္ဖက္စိမ္းမွာပါ၀င္တဲ့ ကဖိန္းဓာတ္ကို သင့္ခႏၶာကိုယ္က ဘယ္ေလာက္အတိုင္းအတာအထိ လက္ခံႏိုင္မလဲဆုိတဲ့ အခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ ကဖိန္းဓာတ္ကို သင့္ခႏၶာကိုယ္က တံု႔ျပန္မႈ ျမန္ဆန္တယ္ဆိုရင္ တစ္ရက္ကို  လက္ဖက္စိမ္း တစ္ခြက္ထက္ပိုၿပီး မေသာက္သင့္ပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ လက္ဖက္စိမ္းမွာပါ၀င္တဲ့ Tannin က ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ သံဓာတ္နဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ စုပ္ယူႏိုင္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြနဲ႔ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ဖုိ႔ ျပင္ဆင္ေနသူေတြ လက္ဖက္စိမ္းေသာက္ျခင္းကို ရပ္တန္႔ထားသင့္ပါတယ္။
Ref;Lifehack