က်န္းမာလွပဖို႔ ေခ်ာကလက္ကို စားၾကစို႔

ေခ်ာကလက္ကို ဘီစီ (၁၁၀၀)ေလာက္ကတည္းက ေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး အေစာပိုင္းကာလေတြက ကိုကိုးပင္ေတြရဲ႕ အေစ့ကိုထုတ္ယူၿပီး Bitter Water (ဖန္ခါးေရ) အေနႏွင့္ ေသာက္သံုးခဲ့ၾက တယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာ အေစ့ကို အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္းအားျဖင့္ အခါးအရသာကို ေလ်ာ့ ခ်ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ယေန႔ေခတ္မွာေတာ့ အေစ့ကိုအေျခာက္လွန္း၊ သန္႔စင္၊ မီးဖုတ္၊ အျပင္လႊာကိုဖယ္၊ အမႈန္႔ႀကိတ္ၿပီး သန္႔စင္ေသာ ေခ်ာကလက္အမႈန္႔ၾကမ္းကို ထုတ္ယူႏိုင္ပါၿပီ။ ပထမဆံုးေသာ ေခ်ာကလက္ဆိုင္ကို (၁၉၅၇)ခုႏွစ္က လန္ဒန္ၿမိဳ႕တြင္ ဖြင့္လွစ္ခဲ့ၿပီး ပထမဆံုးေသာ ေခ်ာကလက္အခဲကို (၁၈)ရာစုေနာက္ ပိုင္းမွာ အီတလီၿမိဳ႕တြင္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။

ေခ်ာကလက္စားသံုးျခင္းမွ ရရွိႏိုင္ေသာ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကေတာ့ အံဖြယ္ေတြပါပဲ။

၁။ ေခ်ာကလက္ဟာသင့္ကိုပိုၿပီး ဥာဏ္ရည္ ဥာဏ္ေသြးထက္ျမက္ေစပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ဟာ သင့္ဦးေႏွာက္ကိုပိုၿပီး ႏိုးၾကားသြက္လက္ေစပါတယ္။ ကမာၻေပၚမွာ ေခ်ာကလက္စားသံုးမႈ အျမင့္ ဆံုးႏိုင္ငံျဖစ္သည့္ ဆြစ္ဇာလန္ႏိုင္ငံဟာ ႏိုဘယ္ဆုရွင္အမ်ားဆံုး ေပၚ ထြက္ရာ ႏိုင္ငံပဲျဖစ္ပါတယ္။

၂။ ေခ်ာကလက္ဟာ သင့္ကိုပိုၿပီး လွပလာေစပါမယ္။ ကိုကိုးအမႈန္႔ၾကမ္းကို အလွအပေရးရာ ထိန္းသိမ္းေရးမွာ အဓိကပါ၀င္ ပစၥည္းအေနျဖင့္အသံုးျပဳေနၾကပါၿပီ။ အဓိကကေတာ့ ကိုကိုးအမႈန္႔မွာ Anti-Oxidant (ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း)ေတြ ေပါမ်ားစြာ ပါ၀င္ ေသာေၾကာင့္ ေနေလာင္ျခင္း၊ ေလထုညစ္ညမ္းျခင္း၊ စီးကရက္ႏွင့္ အရက္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ အသားအရည္ ညစ္ႏြမ္းျခင္း၊ တင္းတိပ္၊ မွဲ႔ေျခာက္ႏွင့္ အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာေသာ အေရးအေၾကာင္းေတြကို သိသာထင္ရွားစြာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါ တယ္။

၃။ ေခ်ာကလက္ဟာ သင့္ကိုပိုၿပီး သြယ္လ်လွပလာေစပါမယ္။ ေခ်ာကလက္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစျခင္း ျဖင့္ ပိုလွ်ံေနေသာ ကယ္လိုရီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစ ပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ မၾကာခဏစားသံုးတဲ့ သူေတြဟာ မစားသံုးေသာသူေတြထက္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့နည္းတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ သတိထားရမယ့္ အခ်က္ကေတာ့ မိမိစားသံုးမယ့္ ေခ်ာ ကလက္ဟာ အဆီ ႏွင့္ သၾကားမ်ားစြာ မပါ၀င္ဖို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၄။ ေခ်ာကလက္ဟာ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။ ေခ်ာကလက္မွာ Mood-Boosting Chemical (စိတ္ဓာတ္ျမႇင့္ တင္ေပးေသာ ဓာတုပစၥည္း) လို႔ေခၚတဲ့ Phenylethylamine(PEA) ပါ၀င္ပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ဟာ ခ်စ္ျခင္းကိုခံစားမိၿပီဆိုလွ်င္ (PEA) ဟာ ဦးေႏွာက္ကေန ထြက္လာပါတယ္။ ထိုမွတစ္ဆင့္ ထြက္ရွိလာသည့္ ေဟာ္မုန္းေတြဟာ ေပ်ာ္ရႊင္ၾကည္ႏူးျခင္းဆိုတဲ့ ခံစား ခ်က္ကို ျဖစ္ ေပၚေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္က်ေနေသာ လူတစ္ေယာက္ဟာ ေခ်ာကလက္မ်ားမ်ားစားသံုးသင့္ပါတယ္။

၅။ လူႀကီးေတြအေနျဖင့္လည္း အခုခ်ိန္ကစၿပီး ေခ်ာကလက္ပူပူေလးတစ္ခြက္ကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ Dementia (သတိေမ့ေရာဂါ)၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ႏိုင္ေတာ့မည္ ျဖစ္ပါတယ္။

Ref: Chocolate : The Latest Super Food By Simon Edge