အစိမ္းစားရမယ့္ အစားအစာ

    က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အစားအစာတိုင္းမွာ ပါ၀င္ဖြဲ႕စည္းထားတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အာနိသင္ေတြ ကိုယ္စီကိုယ္စီ ရွိၾကပါတယ္။ အခ်ဳိ႕ အစားအစာေတြက ခ်က္၊ ျပဳတ္၊ ေၾကာ္၊ ေလွာ္၊ မီးဖုတ္လိုက္မွ သူတို႔မွာပါ၀င္တဲ့ အာဟာရတန္ဖိုးေတြ တိုးလာသလို  စားသံုးၿပီးတဲ့ အခါမွာလည္း အဆိုပါ အာဟာရဓာတ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က စုပ္ယူႏိုင္ဖို႔ ပိုမိုလြယ္ကူသြားေစပါတယ္။ တစ္ခ်ဳိ႕အစားအစာမ်ားကေတာ့ ဆန္႔က်င္ဘက္ပါ။ အပူနဲ႔ထိေတြ႕လိုက္တာေၾကာင့္ ပါ၀င္တဲ့ အာနိသင္ေတြ ပ်က္ျပယ္သြားတာရွိသလို စားသံုးတဲ့အခါ ပါ၀င္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က အလြယ္တကူ စုပ္ယူအသံုးျပဳလို႔ မရေတာ့တဲ့ အစားအစာမ်ားလည္း ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစိမ္းစားမွ အာနိသင္ထက္ ျမက္ၿပီးပါ၀င္တဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ အျခားအာဟာရမ်ားကို အျပည့္အ၀ရႏိုင္မယ့္ အစားအစာမ်ားကို တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။

ဘ႐ိုကိုလီ
    ပန္းေဂၚဖီမ်ိဳးႏြယ္၀င္ အစိမ္းေရာင္ ဘ႐ိုကိုလီက လက္ရွိအခ်ိန္မွာ အိမ္ရွင္မမ်ားရဲ႕ နံပါတ္(၁) အႀကိဳက္ ျဖစ္လို႔ေနပါတယ္။ ဘ႐ိုကိုလီမွာ ဗီတာမင္ C ၊ Calcium ၊ Potassium နဲ႔ ပ႐ိုတိန္းေတြအျပင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္တဲ့ Sulforaphane ဓာတ္ေပါင္းပါပါ၀င္ပါတယ္။ အဆိုပါ Sulforaphane ဓာတ္ေပါင္းက ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္႐ံုမက ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္သလို ႏွလံုးရဲ႕ က်န္းမာေရးကိုလည္း တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြဆိုထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဘ႐ိုကိုလီမွာ ပါ၀င္တဲ့ Antioxidant မ်ဳိးစံုက အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး သင့္ရဲ႕ကိုယ္ခံစြမ္းအား ကိုပါ ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ Journal of Agricultural and Food Chemistry ရဲ႕ အဆိုအရ ဘ႐ိုကိုလီကို ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွ စားျခင္းထက္ အစိမ္းစားျခင္းက Sulforaphane ပမာဏမ်ားမ်ားရရွိေစၿပီး ခႏၶာကုိယ္က စုပ္ယူႏိုင္မႈႏႈန္းလည္း ပိုမိုျမန္ဆန္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဘ႐ိုကိုလီကို ေၾကာ္ခ်က္ၿပီး စားမယ့္အစား အသုပ္ပံုစံေျပာင္းလဲၿပီး စားသံုးၾကည့္ပါလို႔ အၾကံျပဳလုိပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီ
    အခြံခြာေနစဥ္ လွီးေနစဥ္ သင့္ကို မ်က္ရည္ေတာက္ေတာက္က်ေစတဲ့ ၾကက္သြန္နီဥထဲမွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းတစ္မ်ဳဳိးက သင့္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳႏိုင္တဲ့အရာ ျဖစ္ေနတယ္ဆိုရင္ သင္အံ့ၾသသြားႏိုင္ပါတယ္။ အပင္မ်ားမွာ သဘာ၀အေလ်ာက္ေတြ႔ရွိရတဲ့ ဓာတုဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးတဲ့ Allicin က ၾကက္သြန္ရဲ႕အဓိက ပါ၀င္ပစၥည္းျဖစ္ၿပီး အလြန္အကၽြံ အစားစားလိုစိတ္ကို တားဆီးေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ားကို က်န္းမာေစၿပီး ေသြးဖိအားျမင့္တက္ျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္းလည္း ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ျဖစ္ေစ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာျဖစ္ေစ Anti-fungal ၊ Anti-inflammatory ၊ Anti-bacterial စတဲ့ ဂုဏ္သတၱိမ်ားပါ၀င္ၿပီး အစိမ္းအတိုင္းစားေပးျခင္းက သူ႔ရဲ႕အာနိသင္ကို အျပည့္အ၀ ရရွိေစႏိုင္မယ့္ နည္းလမ္း ျဖစ္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ
    ၾကက္သြန္ျဖဴက ဟင္းခ်က္တိုင္းမပါမျဖစ္ အသံုးျပဳေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင္စားသံုးလိုက္တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴတိုင္းဟာ ခ်က္ၿပီး၊ ျပဳတ္ၿပီး၊ေၾကာ္ၿပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား သာ ျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာလည္း ၾကက္သြန္နီကဲ့သုိ႔ Allincin ဓာတ္ေပါင္းပါ၀င္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မၾကာမၾကာ အစိမ္းစားေပးျခင္းက အဆုတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴမွာလည္း အဖိုးတန္အာနိသင္ေတြ က်န္ရွိေနေသးတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ေသာ္လည္း အစိမ္းအတိုင္းစားေပးျခင္းက အေကာင္းဆံုးပါလို႔ ပညာရွင္ေတြ အၾကံျပဳထားပါတယ္။

င႐ုတ္ပြသီး
    ဗီတာမင္ C လို႔ ဆိုလိုက္တာနဲ႔ တၿပိဳင္နက္ သင့္မ်က္စိထဲမွာ လိေမၼာ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ေရွာက္သီးမ်ားကိုပဲ ေျပးျမင္မိမွာပါ။ အနီေရာင္င႐ုတ္ပြသီးတစ္လံုးမွာ တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ C ပမာဏရဲ႕ သံုးဆပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္င႐ုတ္ပြသီးကို စြမ္းအားျမင့္ Antioxidant ေတြ ပါ၀င္တဲ့အသီးအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၿပီး vitamin B6 ၊ vitamin E နဲ႔ magnesium ေတြ ပါ၀င္ဖြဲ႕စည္းထားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အပူခ်ိန္ ၃၇၅ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္နဲ႔အထက္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္ၿပီဆိုရင္ျဖင့္ င႐ုတ္ပြသီးမွာပါ၀င္တဲ့ အဖိုးတန္ဗီတာမင္ C ေတြ အာနိသင္ျပယ္ကုန္ပါၿပီ။ အစိမ္းအတိုင္း စားေပးတာက ပါ၀င္တဲ့အာဟာရတန္ဖိုးကို အျပည့္အ၀ ရရွိေစႏိုင္တဲ့ အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းျဖစ္ၿပီး အစိမ္းအတုိင္း မၾကိဳက္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ ေရေႏြးေလးေဖ်ာၿပီး စားလို႔ရပါတယ္။ အပူခ်ိန္သိပ္မျပင္း၊ အခ်ိန္အရမ္း မၾကာသြားေအာင္ေတာ့ ဂ႐ုစိုက္ရမွာပါ။

အေစ့အဆံ
    အခြံမာသီးကရတဲ့ အေစ့အဆံမ်ားဟာ အျခားအစားအစာမ်ားနဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္လွ်င္ ကယ္လိုရီမ်ားတယ္လို႔ ဆုိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒီအေစ့အဆန္မ်ားမွာ ပါ၀င္တဲ့အဆီက က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေတာ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္အတြက္လည္း လိုအပ္ပါတယ္။  Essential Fatty Acid က ခႏၶာကိုယ္ထဲက မလိုအပ္တဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြအတြင္း အဆီပိတ္ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဗာဒံေစ့၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ သစ္ၾကားေစ့ အစရွိတဲ့ အေစ့အဆံေတြမွာ သံဓာတ္ပါ၀င္မႈျမင့္မားၿပီး Magnesium လည္းပါ၀င္ပါတယ္။ အေရးႀကီးတဲ့အခ်က္က မေၾကာ္မေလွာ္ဘဲ အစိမ္းအတိုင္းက အာနိသင္အထက္ျမက္ဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။

အုန္းသီး
    အုန္းသီးကို  ျမန္မာ့႐ိုးရာ အစားအစာ အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ အုန္းေရကလည္း  က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္တဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္ေတြ ပါ၀င္ဖြဲ႕စည္းထားၿပီး သဘာ၀အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္လို႔ေတာင္ တင္စားေခၚေ၀ၚႏိုင္ပါတယ္။ အုန္းဆီက ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အဆီတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဆိုပါအုန္းသီးကလည္း အစိမ္းအတိုင္းစားေပးရင္ ပိုေကာင္းတဲ့ အစားအစာစာရင္းမွာ ပါ၀င္ပါတယ္။